nafile Oruca Niyetin Vakti

RavzaDört mezhebe göre Ramazan orucunda niyetin son vakti:

Ramazan orucunda niyetin son vakti; Hanefî’de dahve-i kübra denilen, şer’i gündüzün yarısı, yani Türkiye için, öğle vaktinden, yaklaşık 70 dakika kadar önceki zamandır. 
Diğer üç mezhepte ise, imsak vaktinden önce niyet etmek şarttır. Bu bakımdan, bu üç mezhepte olan ile bu üç mezhepten birini oruçta taklit edenin, imsak vaktinden önce niyet etmesi şarttır.
Şayet, unutur veya oruca başladıktan sonra mezhep taklidini gerektiren bir durum olur da, imsak vaktinden önce niyet etmemiş olursa, artık geriye dönme imkânı olmadığı için, orucunu kurtarabilmek maksadıyla, zaruretten dolayı Hanefi mezhebini taklit eder. Çünkü Hanefî mezhebinde imsak vaktinden sonra da niyet caizdir.

Ramazanda ve Nafile Oruçlarda Niyetin Vakti:
Oruca Niyetin Başı:
Ramazan veya nafile oruca niyet Güneş battıktan sonra başlar.
Oruca Niyetin Son Vakti: Ertesi günü dahve-i kübra vaktine kadardır. Dahve-i kübra vakti, şer’î gündüzün yani imsak vaktiyle akşam vakti arasındaki zamanın yarısıdır. Bu vakit, Türkiye’de öğleye 60-70 dakika kadar kalan zamandır.
Kaza ve Kefaret Oruçlarında Niyetin Vakti: Akşamdan imsak vaktine kadar niyet edilebilir.
Ramazanda oruca niyet ederken, akşamdan imsak vaktine kadar (Yarın oruç tutmaya), imsak vaktinden sonraysa (Bugün oruç tutmaya) denir.
Yanılıp yanlış söylense de, oruç tutulacak gün bilindiği için mahzuru olmaz. Ramazanda bir aylık oruca toptan niyet edilmez, her gün ayrı ayrı niyet etmek farzdır.
Gece yatarken yemeği yiyip veya yemek yemeden niyet edilse, sonra gece uyanınca, sahura kalkınca yemek yemekte mahzur yoktur. Akşam yemeği yerken niyet etmek iyi olur. Niyetten sonra da, imsak vaktine kadar yiyip içmekte mahzur yoktur. Sahura kalkınca da, daha önce niyet edilmiş olsa da, imsak vaktine kadar yiyip içilebilir.

Loading

376 - 1
DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Tüm gönderilerde IP adresleri ve gönderim tarihi sistem tarafından kaydedilmektedir. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken isim kısmında takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


“nafile Oruca Niyetin Vakti” üzerine 2 yorum.

  1. Akşamdan imsak vaktine kadar (yarın oruç tutmaya) , imsak vaktinden sonraysa (bugün oruç tutmaya) niyet edilir cümlesinde anlamadığım bir husus var. Benim bildiğim gece gündüzden önce gelir. Mesela perşembeyi cumaya bağlayan geceye cuma gecesi denir, gündüzünde de cuma namaza kılınır. Şimdi bu mantıkla olaya bakarsak akşamdan imsak vaktine kadar ettiğimiz niyete de ( yarın oruç tutmaya değilde bugün oruç tutmaya ) dememiz gerekmez mi.

    1. iSLAM KİŞİLERİN MANTIĞINA GÖRE BİR DİN DEĞİLDİR. Allah ve Rasülü bu dini bize nasıl bildirmişse ona göre tatbik edilir.
      İslamda gündüz imsakla başlar ertesi günün imsakına dek sürer. Cuma günü de öyledir ancak cumanın fazileti perşembe gününün ikindi vaktinden itibaren başlar cumartesinin imsakına dek sürer.
      HANEFİ FIKIHINA GÖRE ORUCA NİYET:
      Ramazanda ve nafile oruçlarda niyetin vakti:
      Oruca Niyetin Başı: Güneş battıktan sonra başlar.
      Oruca Niyetin Son Vakti: Ertesi günü dahve-i kübra vaktine kadardır. Yani öğle vaktine 60 70 dakika kalana dek demektir. Türkiyede buna kuşluk vakti derler.

      Kaza ve Kefaret Oruçlarında Niyetin Vakti: Akşamdan imsak vaktine kadar niyet edilebilir.
      Ramazanda oruca niyet ederken, akşamdan imsak vaktine kadar (Yarın oruç tutmaya) diye niyet edilir.
      İmsak vaktinden sonraysa (Bugün oruç tutmaya)diye niyet edilir.

Bir yanıt yazın