Nefis ve Letaiflerin Sülûkü

ali-pasaBüyük veli ve alim ikinci bin yılının müceddidi İmam-ı Rabban-i (Kaddes Allâhu Teâlâ) hazretlerinin beyan ettiği üzere insan on şeyin birleştirilmesinden yaratılmıştır. Bunun beşi madde alemine ait, diğer beşi de emr âlemi denilen rûhânî aleme aittir. Madde alemine ait olanlar; toprak, su,  hava ve ateş unsurlarıdır. Bu dört unsurun özünü teşkil eden beşincisi nefsi emmaredir. Yani,  Allahu Teala’nın emirlerine muhalefet eden hayvani ruh denilen hep kötülüğü emredici nefistir..
Bu anasır-ı erbea denilen dört unsurun herbirinin  yaratılışında isyan, tembellik, nifak(iki yüzlülük), öfke ve menfaat severlik, haset, hırs ve şehvet ateşi ile kibir bulunur. Madde unsurunun özü olan nefsi emmarede ise ilahlık iddiası bulunur.
TOPRAK UNSURU ve İLAHİ NURUN YANSIMALARI OLAN LETAİFLER:
İnsanda bu aleme ait olmayan emr aleminden 5 letaif ile bu aleme ait olan dört unsur(toprak, su, ateş, hava) bulunur. Nefsin kollarından olan toprak unsurundan hasıl olan hastalık; tembellik, ibadetlerde gevşeklik olarak, sol memenin altında kalb letaifinin üzerinde yer tutmuştur. Kalb letaifinin kemali yani olgunluğu ise, huzur tecellisidir. İşte bir irfan talibi kalbin üzerindeki nefsin toprak unsurundan hasıl olan, ibadetlerde gevşeklik hastalığını,
Allah celle celâlühü çokca zikir ederek, kalb letaifinde bulunan huzur tecellisini, açığa çıkararak yenmiş olur.
Diğer madde unsurlarından olan su, ateş ve hava gibi unsurlar da diğer lefaiflerin üzerinde nifak(iki yüzlülük), öfke ve menfaat severlik, haset, hırs ve şehvet ateşi ile kibir olarak yer tutmuşlardır. Ehli sünnet itikadı üzere bir itikattan sonra haramlardan sakınmak, farz ve sünnetleri yapmakla birlikte çokça yapılan zikirler ile nefsin o letaifler üzerindeki hastalıklarından kurtulan nefsi natıka(anlayıcı nefis, insanın özü), âyeti kerimede belirtilen,(Dikkat edin kalbler ancak Allah’ın zikri ile mutmain olur, huzura erer.) emri İlahisinin muhataplığına ererek nefsin tahakkümünden kurtulup gerçek hürriyete kavuşup İlahi nurun cazibesi ile Allah’a aşık olarak ihlasa erer ve gerçek bir kul olur..
İmdi, bir kimsenin kötü huylarından kurtulup güzel ahlaka erebilmesi ancak, dört unsurun, letaifler üzerindeki perdesini kaldırması ile mümkündür. Bu da tasavvufi seyir sülukla yapılabilir.

Latifeler Cenab-ı Hakkın Esmalarının nurlarının zılleri, gölgeleri olup, bu nurani cevherler olan letaiflerin asılları, Müceddidi elfi sani İmam-ı Rabbani Ahmedi Faruki Serhendi hazretlerinin bildirmesine göre,  arş-ı âlânın üzerindedir.  Bu letaiflerin suretleri yani birer yansımaları ise insandadır.
İnsanda bulunan bu nurlu letaiflerin güzelliği, toprak, su, hava ve nefsi emmarenin perdelerinden kurtarıldığı zaman, İlahi ışığın nurları gönül aleminde zuhur eder ki, insan kendi içindeki bu güzelliği fark eder etmez, diğer güzelliklerin onun yanında bir gölge gibi kaldığını görür ve İnsan Rabbine aşık olur…
“DİYAR, DİYAR GEZİP GÜZELLİK ARAYANLAR”
“ARADIKLARINI BİR DE KENDİLERİNDE ARASALAR.”
“ARADIKLARINI ANCAK KENDİLERİNDE BULURLAR.”

Loading

2.061 - 1
DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Tüm gönderilerde IP adresleri ve gönderim tarihi sistem tarafından kaydedilmektedir. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken isim kısmında takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


“Nefis ve Letaiflerin Sülûkü” üzerine 10 yorum.

  1. Selamun aleyküm kurban hayırlı ramazanlar. Aklıma takılan bir soru vardı.Tasavvuf yolunda istidadın olduğu nasıl anlaşılır ve varsa az veya çok olması kendini nasıl belli eder.Belki vesvese ama ister istemez aklıma şöyle bir soru geldi eğer benim tasavvuf yolunda kabiliyetim yoksa virdimi ne kadar çekersem çekeyim yine aynı mı kalacağım yani istidadı olmayanın nefsi zor mu değişir veya hiç mi değişmez kurban inanın kafam çok karıştı bu arada anlamışsınızdır ama yinede diyeyim yeni sofi oldum sayılır o yüzden sorum biraz garip zamanınızı ayırdığınız için teşekkür ederim Allah’a emanet olun.

    1. Aleykümselam sofi. Size de hayırlı ramazanlar.
      Tasavvufa isdidadı olmak demek İmamı Rabbani hazretleri gibi çok yüksek derecelere çıkabilecek yeteneğe sahip olmak demektir. Onlar bir istisnadır. Yoksa bizim gibi normal insanlara da bu kapıda büyük nasipler vardır Yeter ki sayü gayret edelim. Nefsle mücadele eden her sofiye o yetenek verilir endişe etme.

    2. Allah razı olsun kurban inanin rahatladım bir şey daha sorabilirim miyim.Dun bir arkadaş bir vakit namazı dahi kacirirsan tarikattan düşersin dedi kurban böyle bişe var mı eğer varsa en azından bilincinde olurum Allah razı olsun selametle kalın.

    3. Ona sorunuz siz kaçıncı namazı kaçırdınız diye. Namazın farz olduğunu inkar edip bir vakit namazı kılmazsanız tarikattan da düşersiniz, İslam’dan da, nikahtan da .

  2. Kurban selamünaleyküm. Derginizden çok faydalanıyoruz Allah razı olsun. Böyle bir çalışma yaptığınız için bir konuda sizden müsade alacaktım. Yazılarınızı yazıcıdan çıkartıp o şekilde faydalanabilir miyiz? Zaten kesinlikle ticari amaç yok sadece kaynak olarak kalsın diye beğendiğim yazıları tekrar bulamayabiliyorum o yüzden bu şekilde yazıcıdan çıkartabilir miyiz? Faydalanmak adına hakkınızı helal edin hocam Allah’a emanet olun.

    1. Aleykümselam kurban. İslam Dergisini kaynak göstererek istediğiniz kadar paylaşabilirsiniz. Hakkımız varsa helal olsun. Allah’a emanet olunuz. Sâdâtların duaları olsun.

    2. Allah razı olsun kurban teşekkür ederim sizde Allah’a emanet olun hayırlı akşamlar.

Bir yanıt yazın