Stresten Kurtulmanın Yolları Nedir?

A- StresSORU: Stresten yani iç sıkıntısından  kurtulmanın çaresi nedir.?
CEVAP: Bütün sıkıntıların temelinde ancak; İslam’dan uzak yaşantılar yatmaktadır. Eğer; “hangi salih Müslümanın sıkıntısız bir yaşamı olmuştur ki böyle bir ifade kullanmaktasınız?” derseniz, hiç bir salih Müslümanın zahirde sıkıntısız bir yaşamı olmamıştır ve olması da mümkün değildir. Burada kast ettiğimiz iç sıkıntısıdır. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki salih müminlerin asla iç sıkıntıları olmamıştır ve olmaz da. Çünkü onların Allah’a inançları çok kuvvetlidir ve tevekkülleri de o oranda derindir. Onlar tıpkı büyük ve derin okyanuslara benzer. Okyanusların yüzeyinde kopan fırtınalar her ne kadar büyük olursa olsun derinliklerindeki durgunluğu asla etkileyemezler.
Bunun gibi salih müminlerin zahirinde ne kadar büyük sıkıntılar olursa olsun, onların gönüllerindeki derinliğin dingin ve enginliğini asla bozamazlar.
Zahirde oluşan sıkıntılar herkesin başına geldiği gibi onların da başlarından eksik olmaz. Zira büyük alim ve veli İmamı Rabbani hazretlerinin de buyurduğu gibi bu dünya da sıkıntısız bir yaşam hayaldir. Ancak; salih Müslümanın Allah’a inancı tam ve tevekkülü sağlam olduğu için her durumda Allah’a sığınarak sıkıntılarını geçiştirmesi diğer insanlardan çok daha kolay olmaktadır. Sıkıntıları onun iç alemine hiç etki etmez.. Bunun örnekleri mi? Bunun örnekleri başta Peygamber (s.a.v.) Efendimiz ve Eshabı ve salih müminlerin bulanmadan akan bir nehir misali yaşamlarıdır…
Kur’an-ı kerimde de mealen buyuruluyor ki:
-“ Elâ bizikrillâhi tetmeinnil kulûb” mealen; “Şüphesiz kalpler ancak Allah’ı anmakla huzura erer.”
-” Sabır ve namazla Allah’a sığınıp yardım isteyin.” (Bekara/ 45)
-” Ey iman edenler, sabır ve namaz ile Allah’tan yardım isteyin. Çünkü Allah elbette sabredenlerle beraberdir.” (Bekara/ 153)
-” (Doğru kılınan) Namaz, münker ve fahşadan (edepsizlikten, akla ve dine uymayan, esrar, içki, zina, livata gibi her türlü kötülükten, günahtan) alıkoyar.” (Ankebut/ 45)
Her sıkıntının ilacı beş vakit namazı doğru kılmaktır. Namaz doğru kılınırsa bütün sıkıntılar yok olur.
-“Çalışmadan dua eden, silahsız savaşa giden gibidir” hadis-i şerifi de sebeplere yapışmayı emretmektedir.
İnşirah Suresinde, mealen;
-” Her zorluğun bir kolaylığı vardır” buyuruluyor.
Sıkıntıdan kurtulmanın da çaresi, boş vakit geçirmemeli, kendine faydalı bir uğraşı bulmalıdır. Çalışıp sabrederek bir çıkış yolu aramalıdır.
İbrahim Harrani hazretleri ruhsal rahatsızlığı olan hastaları bazı uğraşılarla tedavi ederdi. Zamanımızın psikolog doktorları da sıkıntının başlıca çaresinin uğraşı olduğunu söylemekteler. Kendinimize severek yapacağınız işler bulursak, rahatlarız. Uğraşıların yanı sıra ayrıca manevi yönden, bazı dualar okumamız da faydalıdır.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
-” Her gün sabah akşam yedi kere, “Hasbiyallahü la ilahe illahü aleyhi tevekkeltü ve hüve Rabb-ül arşil azim” okuyan, dünya ve ahiret sıkıntısından kurtulur.” (İbn-i Sünni)
 -” La havle ve la kuvvete illa billah okumak, 99 derde devadır. Bunların en hafifi sıkıntıdır.” (Hadis-i Hakim)
 -” Bir sıkıntıya düşünce, “Bismillâhirahmanirrahim velâ havle velâ kuvvete illa billâhil aliyyil azim” diyeni Allahü teâlâ, sıkıntı ve belalardan muhafaza eder.” (Hadis-i Deylemi
 -“Rızka kavuşan çok Elhamdülillah desin. Rızkı azalan çok istiğfar etsin. Üzülüp sıkılan, la havle vela kuvvete illa billah desin.” ( Beyheki) 
 -” Yasin okuyanın sıkıntısı gider.” Hadis-i Deylemi)
 -” La ilahe illallah kable külli şey’in, La ilahe illallah ba’de külli şey’in, La ilahe illallah yebka Rabbünâ ve yefni küllü şey’in diyen sıkıntıdan kurtulur.” (Taberani)
 -” La ilahe illa ente, sübhaneke inni küntü minezzalimin” diyen, uğradığı beladan kurtulur.” (İ. Sünni)
 -” Sıkıntı için şu duayı okuyun: La ilahe illallahülazim-ül-halim la ilahe illallahü Rabbül-Arş-ilazim la ilahe illallahü Rabbüs-semavati ve Rabbül-Erdi Rabbül Arşil-kerim.” (Hadis-i Müslim)
 İmam-ı Cafer hazretlerinin sıkıntıya düşünce, okuyup, sıkıntıdan kurtulduğu dua şöyledir:
-” Yâ uddeti ınde şiddeti, ve yâ gavsi ınde kürbeti! Ührüsni bi-aynikelleti lâ tenâmü vekfini birüknike ellezi lâ yürâmü.” Anlamı şöyledir:
“Güçlükte desteğim, sıkıntıda imdâdıma yetişen, her an görüp gözeten Rabbim, beni muhafaza et, sonsuz kudretinle, bana yardım eyle!”

Hasan-ı Basri hazretlerine, kıtlıktan, fakirlikten, çocuğunun olmadığından şikayette bulunuldu. Hepsine de istiğfar etmesini söyledi. Sebebi sorulunca, şu mealdeki âyet-i kerimeleri okudu:

-” Çok affedici olan Rabbinize istiğfar edin ki, gökten bol yağmur indirsin; size, mal ve oğullar ile yardım etsin, sizin için bahçeler, ırmaklar versin.” (Nuh 10-12)
Bir hadis-i şerif meali de şöyledir:
-” İstiğfara devam edeni, Allahü teâlâ, her sıkıntıdan, üzüntüden, dertten, geçim darlığından kurtarır, ferahlığa çıkarır ve ummadığı yerden rızıklandırır.” (Nesai, Ebu Davud, İbni Mace)
 Sıkıntı için şunlara da riayet edilmelidir. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
-” Sıkıntıları sadaka ile önleyin.” (Hadisi Deylemi)
 -” Güzel koku ve temiz elbise sıkıntıyı azaltır.” (Bostan)
Dünya ve ahiret huzuruna ermenin yollarından birisi de Peygamber Efendimizin şu mealdeki hadis şerifleridir:
-“İki  haslet vardır, bunlar kimde bulunursa Allah onu şükredenler ve sabredenler  arasına yazar: Din hususunda kendinden üstün olana bakıp ona uymak; Dünyalıkta  kendinden aşağı olana bakıp Allah’ın kendine vermiş olduğu üstünlüğe hamd etmek.  İşte böyle olan kimseyi Allah şükredici ve sabredici olarak yazar. Kim de din  konusunda kendinden aşağı olana bakar, dünyalıkta da kendinden üstün olana bakar  ve elde edemeyeceğine üzülürse Allah onu şükreden ve sabreden olarak yazmaz.” (Tirmizî, Kıyâmet 59, hadis no: 2514)
Sıkıntılı ve vesveseli durumlarda bir adet karanfil çiğnemenin de iyi geldiği görülmüştür.
Evliyanın büyüklerinden Ubeydullah Ahrar hazretleri her tanıştığı kimseden dua alırmış. Kendisinin yüksek manevi hallere ermesinin bu dualar sebebiyle olduğunu belirtmektedir. Peygamber Efendimizin günahsız ağızla dua etmemizi buyurduklarında Eshap:
-” Ey Allah’ın Rasulü her birimizin günahları var. Bu nasıl mümkün olacaktır?” dediklerinde O:
-” Birbirlerinizin gıyabına dua etmeniz günahsız ağızla dua edilmiş gibi olacaktır” buyurmuşlardır.

Selam ve Dua ile.
 

Loading

6.515 - 1
DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Tüm gönderilerde IP adresleri ve gönderim tarihi sistem tarafından kaydedilmektedir. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken isim kısmında takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


“Stresten Kurtulmanın Yolları Nedir?” üzerine 8 yorum.

  1. Selamün aleyküm hocam. Olmasını istedigim dualarım var, aslında bana sıkıntı veren şeyler ve bunlardan kurtulmak istiyorum. Bu niyetle anlamını da düşünerek La havle vela guvvete illa billâhil aliyyil azim zikrini çeksem hergün uygun olur mu?

    1. Aleykümselam.
      “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm” zikrine devam edebilirsiniz. Çok sevap ve sıkıntıların giderilmesinde vesiledir.

  2. Hamd olsun rabbime bize oyle guzel bir peygamber göndermişki ama şeytan bizi ayirmak istiyor ve sıkıntı strese düşüyorum bundan dolayı kalbim ALLAH diyor ruhum bir an ölümü hatirlayip rabbim bana ne ceza verir dusuncesine kapiliyorum ve orda kırılıyorum bundan dolayı bir dua bir aracılık yaparmısınız bana

  3. Benim sorunum herseyi kafama takiyorum en ufak birşeyi kafamda büyütüp huzursuzlaniyorum. Sürekli ne olacak ne bitecek nasıl olacak düşüncesi var bende. Anımı yaşayammıyorum sürekli baskı altında hissediyorum kendimi ne yapmam gerekiyor. Teşekkürler

  4. Günde 13-14 saat çalışıyorum. Akşam eve gidince karımla kavga ediyoruz. HuzursuZluk var sürekli olarak. Acaba öneri yapabilir misiniz?

    1. Allah sana ve ailene saadet ve huzur bahşetsin. İşine ayırdığın 14 saatin bir iki saatini de ailene ayırmalısın. Onunla oturup sohbet et. Kavganın sebebi nedir, onu anlamaya çalışınız. Haftada bir gün olsun gezmek için, günah ortamı olmayan yerlere götürünüz.

Bir yanıt yazın