Yemin ve Oruç Kefareti

 

A- YEMİN VE KEFARETİ :

ŞU SÖZLERİ SÖYLEMEK YEMİN OLUR:
Allah’a ahd ediyorum [söz veriyorum].
Allah’a misak ediyorum [sözleşmede bulunuyorum].
Allah’a ant veriyorum.
Allah hakkı için.
Allah’a yemin ediyorum.
Allaha yeminim olsun.
Allaha ahdım olsun.
Allaha nezrim olsun.
kuran

 YEMİN ÇEŞİTLERİ:

Üç çeşit yemin vardır: Gamus Yemin, Munakide Yemin ve Lağv Yemini.

1- GÂMUS YEMİNİ: Geçmişte yaptığı bir işi inkar ederek, bile bile yalan yere yemin etmektir ki; büyük günahtır. Kefareti yoktur. İstğfar edip tövbe etmesi lazımdır.

2- MUN’AKÎDE YEMİNİ: “İleride yapacağım” veya “yapmayacağım” diye yemin edipte, yeminini bozmakla yapılan yemindir ki, bozulduğunda kefaret gerekir.

a- Zaman bildirilerek Yapılan Yemin: Zamanı gelmeden ölürse yemin bozulmaz. Aksi durumda zamanı gelip de yemininin zıddına o işi yaparsa, kefaret öder.

b- Zaman Bildirilmeden yapılan yemin: “Ali’yi döveceğim” diye yapılan yemindir ki; yemin eden kişi “döveceğim” dediği kimseyi dövmeden ölürse, yemini bozulur, kefaretini varisleri öder. Yemin edenin döveceği kişi, yemin eden tarafından dövülmeden ölürse, yemin bozulur ve kefaret ödemesi gerekir.

c- Şarta bağlanan yemindir.

3- LAĞV YEMİNİ: Yanılarak geçmişteki bir şeyi yapmadığı halde yapmış olduğunu sanarak edilen yemindir. Bunda günah ve kefaret yoktur.

YEMİN KEFARETİ NASIL ÖDENİR?
Yeminini bozan bir köle azad eder veya on fakire bütün bedeni örtecek kadar birer kat elbise verir, veya on fakiri bir günde iki kez doyurur. Ya da, bir fakiri on gün günde iki kez olmak üzere doyurur. Bir fakire on günlüğü bir günde verirse hepsi bir günlük olur. Bu üçünden birini yapmaktan aciz olan kimse, üç gün art arda yemin kefareti niyeti ile oruç tutar .

 B- ORUÇ KEFFARETİ

Kasten Ramazan orucunu bozan bir kimse, 60 gün aralıksız olarak, oruç kefareti niyeti ile kefaret orucu tuttuktan sonra, tutmadığı orucunu ayrıca kaza niyeti ile tutar.

SORU: Yaz aylarında bozulan orucun kazasını ve kefaretini yine yaz aylarında mı tutmalıyız?

CEVAP: Öyle bir emir yok. Ama orucu kaza eden veya kefaret tutan kimsenin sağlık durumu normal ise, uzun ve sıcak günlerde tutması daha faziletli olur. Ama orucunun kefaretini veya kazasını başka günlerde tutması, kabul edilmesi için engel değildir.

Loading

3.692 - 1
DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Tüm gönderilerde IP adresleri ve gönderim tarihi sistem tarafından kaydedilmektedir. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken isim kısmında takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bir yanıt yazın