İslamda Alış Veriş Bilgisi(Batıl Satışlar, Fasit Alış Verişler)

islam dergisi logo- 1BATIL SATIŞLAR:

SORU: Alış veriş yapıyoruz. Ama dinimizin bu husustaki hükümlerini bilmiyoruz. Bu ilim bilinmezse ne olur?
CEVAP
Alış veriş ilmi bilinmezse günaha girilir. Bazı fâsid satışlar, gayri müslim ülkelerde caizdir; fakat bâtıl olan satışlar, gayri müslim ülkelerde de caiz değildir, haramdır.

Bâtıl satışlardan bazıları şunlardır:
1- Mal sayılmayan şeylerin satılması bâtıldır. Mesela kan, kendi ölmüş hayvanın leşi mal değildir.

2-
Mülkü olmayan şeyi satmak bâtıldır. Mesela denizdeki balığı yakalamadan önce satmak bâtıldır. Satış yaptıktan sonra balıkları tutup müşteriye verse yine sahih olmaz. Balıkları tuttuktan sonra satılır.

3-
Henüz yavru doğmadan ve ineğin memesindeki sütü sağmadan önce satmak bâtıldır. Memedeki sütü satabilmek için, ineğin sahibine, sütün değerine yakın bir para ödünç verilir. İneğin sahibi de hayvanından çıkan sütü her gün ödünç verir. Sonra takas yolu ile ödeşirler.

4-
Ağaçta belirmemiş olan meyveyi satmak bâtıldır.

5-
Yedi yaşından küçük çocuğun alış verişi bâtıldır. [Ancak çocuğun eve getirdiği şeyleri ana veya babası görüp razı olursa alış verişi sahih olur.]

6-
Canlı hayvanın etini tartı ile satmak bâtıldır. [Fakat, satıcı tartıp hesap eder, şu kadar lira der. Alıcı da, bu koyuna o kadar lira veriyorum derse mahzuru olmaz.]

7-
Ayakkabıyı, henüz yapmadan satmak bâtıldır. Ismarlama sûreti ile yapmak caizdir.

8-
Leş derisini dabağlamadan satmak bâtıldır. Leşin kemikleri, boynuzu, tüyü, kılı satılır. Domuzdan başka eti yenmeyen hayvanları ve haşaratı ve balıktan başka deniz hayvanlarını, ancak kullanmaları faydalı olduğu zaman satmak caiz olur. Domuzdan başka eti yenmeyen hayvanlar Besmele ile kesilince veya avlayınca derisi temiz olur.

9-
Bir binanın üst katı yıkıldıktan sonra, yalnız bu üst katını satmak bâtıldır. Çünkü, mal kalmamıştır. Mevcut olan mal satılır. Hak, yalnız olarak satılmaz. Bunun için, alınacak maaşı almadan önce satmak, bunların çeklerini bankaya kırdırmak bâtıldır.

10-
Bir kimse, cinsini söyleyerek bir şey satsa, bu şey başka cinsten çıksa, satış bâtıl olur. Mesela bulgur diye alıp, pirinç çıksa, bâtıl olur.

11-
Kaybolan eşyayı satmak bâtıldır.

12-
Falan şey olursa veya olmazsa, bu malı sana sattım diye satış yapmak bâtıl olur. [Mesela Polatlı il olursa, bu malı sana bin dolara sattım veya deprem olmazsa, bu evi sana 20 milyara sattım demek gibi]

13-
Satıcıya ve müşteriye faydası olmayan şartla alış veriş sahih olup, şart edilen şey yapılmaz. Mesela, binmemek şartı ile bir hayvanı satmak, müşterinin kendi giymemesi şartı ile elbise satmak, başkasına satmamak veya hediye etmemek şartı ile satın almak sahih olup, bu şartların hepsi boştur, yapılmaz. Mesela kesmek şartı ile koç satın almak sahihtir; fakat şart geçersizdir. Bir malı, bu şehirde satmamak şartı ile satın almak sahih olup, şart bâtıldır. Bir evi yıkmak şartı ile satın almak sahih; fakat şart bâtıldır, yani yıkmak gerekmez.

14-
Bir satışta, malın ve paranın ikisi de deyn(borç) olursa, alış veriş sahih olmaz, bâtıl olur. Deyni, deyn karşılığı satmak bâtıldır. Bunun için, her çeşit alacak, teslim alınmadan önce, hiç kimseye veresiye satılamaz. (Kendinde bulunan mala Ayn,(eşyanın kendisi) kendinde bulunmayana Deyn denir)

15-
Ücret ile ibadet yaptırmak veya ibadetin sevabını başkasına satmak bâtıldır.

Ağaçtaki meyveyi satmak:

SORU: Ağaçtaki olmuş meyveyi tarladaki olmuş kavun karpuz gibi ürünleri, ölçmeden, götürü usulüyle satmak caiz midir?
CEVAP
Elbette, caizdir. Tartmak gerekmez. Götürü usulü uygundur. Henüz belirmemiş olan ürünü satmak batıldır; fakat ürün yenecek halde olmasa bile, müşteri hemen toplayacaksa, satmak caiz olur. Toplamayıp, ağaçta kalmasını istemek caiz olmaz. Olmuş ürünü ise satmak caizdir.

 

Sürpriz paket:

SORU:
Sürpriz paket diyerek bazı satışlar yapılıyor. Satıcı firma, pakete bazı ürünler koyuyor, ama içinde neler olduğunu söylemiyor. Böyle bir paketi satın almak caiz olur mu?
CEVAP
Hayır, ne olduğu bilinmeyen mal satılamaz. Gözümüzle görmesek de, içinde ne olduğunu bilmemiz lazımdır. Müşterinin görmediği malın yerini, sıfatını, arsasının hududunu, cinsini, miktarını satıcı bildirmezse, alış veriş fâsid olur.

Bir kimse, cinsini söyleyerek bir şey satsa, bu şey başka cinsten çıksa, satış batıl olur. Mesela fındık olarak alıp, fıstık çıksa, bâtıl olur. Müşteri, çıkan mal mevcutsa, geri verir. Mevcut değilse, parasını geri alır.

 

Parayı önce vermek:

SORU:Ekmek alacağımız zaman önce parasını verip, ekmeği sonra alsak uygun olur mu?
CEVAP
Evet, en uygunu budur. Pazara gidip 5 liralık şu meyveden ver diyerek, önce 5 lirayı vermek de aynı şekilde uygun olur. O zaman eksik veya fazla tartılsa da, götürü usulüyle, tartılmış olan miktar 5 liraya alınmış olur.

 

FASİT ALIŞ VERİŞLER:


Fâsid akit:
SORU: Avrupa’da, çok cirolu bir bonoyu, gayrimüslime vermek günah mıdır?
CEVAP
Günah değildir; çünkü gayrimüslim ülkelerde, gayrimüslimlerle ve dinsizlerle fâsid akit caizdir. Ama haram şeyleri satmak ve almak haramdır.

 

Hisse senedi:

SORU: Haram iş yapan şirketlerin hisse senedini almak caiz olur mu?
CEVAP Sırf haram işle meşgul oluyorsa caiz olmaz. Mesela bir şirket, sadece içki satıyorsa, onun hissesi alınmaz. Yaptığı işler, helal ve haram karışıksa, bunların hisselerini almak caizdir. Mesela banka ve sigorta şirketlerinin, içki yanında başka helal ürünler de satan alışveriş mağazalarının hisse senetlerini almak caizdir. Ebülleys-i Semerkandî hazretleri buyuruyor ki:
Malının çoğunun helal olduğu sanılan kimsenin verdiği hediyeyi almak ve onunla her çeşit alış veriş yapmak caiz olur. (Hadika)

Loading

1.608 - 1
DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Tüm gönderilerde IP adresleri ve gönderim tarihi sistem tarafından kaydedilmektedir. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken isim kısmında takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


“İslamda Alış Veriş Bilgisi(Batıl Satışlar, Fasit Alış Verişler)” üzerine 14 yorum.

  1. Habis alışverişle alınan bir evin mülkiyeti nedir daha sonra bu ev satılsa parayı kullanmak helal midir? Özellikle memur zammına göre satılan Toki evleri bir kısmı caizdir diyor bir kısmı caiz değildir diyor caiz değildir diyenler (faiz değildir fasit alışveriştir) ne yapılmalı

    1. Kredi ödeyerek alınan eve haram para karışmamış ise sadece krediden dolayı faiz ödendiği için faiz ödeme günahına girilmiş olunur.

  2. hocam topladığım meyveleri hepsi aynı olan paketlere tartmadan doldurup paketle birlikte hepsini aynı ücretle satmamda sıkıntı varmı sıkıntılı ise doğrusu nasıl olmalı
    tanıdığım kişilere, pazarlık edenlere, sevdiklerime ürünleri daha ucuza satmamda sıkıntı varmı

    1. İstediğiniz insanlara daha ucuz satabilirsiniz ancak paketlerinizi tartıp üstüne kilo ve gramını yazmalısınız.

  3. Ben bir yere mal sattim yalnız gününde ödemediler aradan 8yıl geçti benim sattığım fiyata o malın yarısını bile alamaz oldum ve ticaretim bozuldu bankalardan kredi çektim mahkeme kararıyla benim param 2katına çıktı ben bu parayı alsam faiz olurmu

    1. Sattığın malının bugünkü fiyatı üzerinden para ödenmesi faiz değil malın değerinin korunmasıdır.

  4. Muhterem.Sualim şöyle:Satılan gayri menkul ilk sahibi tarafından şimdiki sahibine yani gerçek sahibine satın aldığı fiatı iade etmek suretiyle geri alınırmı ?

  5. Zeytin satıyorum ürünü daha sonra kullanılabilir olan kapaklı kutulara dolduruyorum.fakat bu kabın maliyetini zeytinin fiyatına eklemek yerine hafif olan kapla beraber tartiyorum buda 50-60 gram fark yapıyor ama 21 tl demek yerine yine 20 tl den veriyorum. Yanlış mı yapıyoruz. Yanlış ise bunu nasıl telafi ederim teşekkürler.

    1. O şekilde yapılan işlem yanlıştır. Zeytinin fiyatının üstüne kutunun fiyatını ekleyiniz.

  6. Is yerinden arkadaşlar paraya çevirmek için telefon alıp 200 300 aşağısına bana satmak istiyorlar bu haram olurmu bende telefon alıp satiyorum

Bir yanıt yazın