Bebeğin Anne Rahminde Geçirdiği Evre İle İlgili Hadisi Şerif’in İzahı

Yazan: Bekir Abdullah
SORU: Selamun Aleykum.
Peygamberler yanılabilir mi?
Şunun için sordum bir hadis de Resulullah, anne karnindaki sureci anlatiyor kirk gun nutfe kirk gun alaka vs. diyerek aradaki geçişleri kirk gün olarak söyluyor yani.
Şu an ki mevcut tip ilminde biliyorsunuz ki kamerayla bile takip ediyorlar gün gün hadisdekilerden ilkine bakayim en azindan dedim mesela ilk aşamaya baktim en uzun süreci baz aldım yinede 28 veya 29 gun suruyor şimdi hocam haşa Resulullah s.a.v yalanci değil tabiki de nasil açiklarız? Kendi donemi bilgilerine göre konuştu ve yanildi demenin hukmü ne olur?

CEVAP:
Peygamberler din konusunda yanılmazlar. Allah onlara hep doğruyu vahiy eder. Dünyalık konusunda “bazı hususları siz benden daha iyi bilirsiniz” buyurmuştur.
Peygamberimiz çocukla ilgili bu bilgiyi Allahu Tealanın kalbine bildirmesiyle gördüğü için söyledikleri doğrudur.
Modern tıbbın belirlediği 28-29 günlük peryodlar dediğiniz şey, bilim adamlarının gözlemlediği bir sürecin ifadesi değildir. O sadece bazı kimselerin görüşüdür..

Peygamberler tıp konusunda bir şeyler bildirecekleri zaman kendi zamanının tabiplerine göre söylemez. Bir şey söylerlerse bilgilerini Allah’tan alırlar. Bilim adamları önce teori üretirler.

Bilesiniz ki Peygamberimiz bir şey bildirmişse o doğrudur müslüman onun hakkında şüpheye düşmez. Ancak hikmetini anlayamadıysa hatayı kendinde bulur Peygamberimizde değil. Aksi halde İslama inanmamış olur.
Bir hadis çağdaş bilimin verileri ile çelişiyormuş görünebilir. Bu şundan kaynaklanır. Ya bilimsel veri henüz isbatlanmamış teori aşamasındadır ya da hadisle bilimsel veriyi karşılaştıran yanlış yorum yapmıştır.

Konu ile ilgili hadisi şerif İbn-i Mesud’tan(r.a.) Rasûlullâh (sallallâhu aleyhi vesellem) buyurdu ki:
* “Sizin birinizin ana ve baba maddeleri 40 gün ananın karnında (nutfe yani zigot olarak) gelişir, (istidatlı; yetenekli) bir halde mayalanır.
* “Sonra o maddeler o (kırk gün) zaman içinde katı bir kan pıhtısı(embriyo görünümü) hâlini alır”.
* Sonra yine o kadar zaman (kırk gün) içinde mudga (görünüş itibarı ile) bir çiğnem ete dönüşür(bebek şekillenir). Sonra Allah bir melek gönderir (ruh getirir).”
(Hadîs-i Buhârî)

Yabancı Bir Bilim Adamının Ceninin Anne Rahmindeki Bilimsel Gözlemi:
1- CENİNİN 1. EVRESİ:
Ceninin birinci gün ile 40. Günü:
Döllenen yumurta 40 günde tekamül edip cenin(embriyo) haline dönüp 40. günde anne rahminden uzaklaşıyor. Ancak bu durumda rahim yüzeyi ile bağlantı kopmuyor.
Bu bağ daha sonra gelişip eşi(plasentayı) oluşturacaktır.
HADİS: “Sizin birinizin ana ve baba maddeleri 40 gün ananın karnında (nutfe yani zigot olarak) gelişir, (istidatlı; yetenekli) bir halde mayalanır.
2- CENİNİN 10. ve 11. Haftası (80. GÜN):
Ceninin elleri, gözleri gibi birkaç gün sonra (80. Gün) işlevsel olup hareketlenir.
HADİS: “Sonra o maddeler o (ikinci kırk gün) zaman içinde katı bir kan pıhtısı(embriyo görünümü) hâlini alır”.
Bebek bu dönemlerde erik büyüklüğünde olup uzuvlarının çıplak gözle görülmesi mümkün değildir.
3- CENİN 17-18. Haftası (120. Gün):
Bebek dış dünyayı algılamaya başlama evresidir.
Hadis: “Sonra yine o kadar zaman (kırk gün) içinde mudga (görünüş itibarı ile) bir çiğnem ete dönüşür(bebek şekillenir). Sonra Allah bir melek gönderir (ruh getirir)”.

NOT:
Hadisi şerifte geçen ” bir kan pıhtısı ” ve “bir çiğnem et” ibaresine takılanlar olmaktadır. Bunlar aslında mecazi bir ifadedir.. Çıplak gözle bakıldığında kan pıhtısı ve bir çiğnem et görünümü veya ona benzediği için böyle tarif edilmiştir.

CENİNİN LİNKİ:
https://www.youtube.com/watch?v=0E8_iRSl3ig

Loading

3.417 - 1
DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Tüm gönderilerde IP adresleri ve gönderim tarihi sistem tarafından kaydedilmektedir. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken isim kısmında takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


“Bebeğin Anne Rahminde Geçirdiği Evre İle İlgili Hadisi Şerif’in İzahı” üzerine 2 yorum.

  1. Hocam birde guzel bir yazi ama hata var.
    Bilimsel olarak ceninin gelişiminde kan pihtisi diye birsey olmadigindan alaka kelimesini islam siteleri yapişkan yapişmiş şey olarak çeviriyor bunuda duzelterek yaziyi tamamlarmisiniz.

    Birde bunu açiklamanizi rica ediyorum 80 gunun sonunda çocuk zaten etli hale geliyor resulullahin buna yapişan yapişmiş şey yani”alaka” demesinin sebebi nedir

    1. Yazımızda hata yok lakin parantez içine aldığım yazılar gözünüzden kaçmış olmalı yada tam anlaşılmamış olmalı.

Bir yanıt yazın