KAYIKÇI ve MOLLA (hikaye)

    kayıkçılarOsmanlı döneminde Üsküdar tarafına kayıklarla geçilirdi. Mollalardan birisi bir gün Üsküdar’a gitmek için bir kayığa bindi.
Kayıkçı sordu:

– “Molla yolculuk ne tarafa?”
– “Malum, Üsküdar’a”
Kayık sessiz bir şekilde bir süre hafif dalgalı denizde yol alınca Molla(medrese öğrencisi) bilgiç edasıyla kayıkçıya:
– “Kayıkçı sarf ve nahiv(Arapça dil grameri) bilir misin?” diye sordu.
Kayıkçı:
– “Eh.. Molla efendi, ben ne anlarım sarf ve nahivden?” dedi.
Molla gururlu bir eda ile:
– “Desene ömrünün yarısı boşa gitti” dedi.
Bir süre sessizlikten sonra bir fırtına koptu. Kayık bir sağa bir sola sallanmaya başladı. Kayıkçı kayığı batırmamak için tüm gücünü sarf ederken Mollaya sordu:
– “Molla yüzme bilir misin?”
– “Vallahi yüzme bilmem.”
– “Desene, ömrünün hepsi boşa gitti..!”
Üç günlük dünya hayatı için milyonlar harcayıp tahsil ve kariyer yapıp, makam ve servet edinenler, eğer sonsuz istikballerinin garantisi olan dinlerini iyi öğrenip Allahu tealanın rızası için hayırlı ameller yapmamışlarsa durum, mollanın ahvalinden bin beter olacak demektir. Yüzme bilmeyen belki hayatını kaybedecektir ama, dinini bilmeyenler ebediyetlerini kaybedeceklerdir. Çünkü imamın kayığına binildiğinde sırf dünyevî tahsil ve kariyer, makam ve servet hiç bir işe yaramayacaktır…
Dinsiz tahsil ve servet,
Başa derttir dünya ve ahiret.
Yazan: Abdullah Bekir(İslam Dergisi yazarı)

 

Loading

1.621 - 1
DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Tüm gönderilerde IP adresleri ve gönderim tarihi sistem tarafından kaydedilmektedir. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken isim kısmında takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bir yanıt yazın