İslam Alimi Olmak

Huzeyfe hz.nin Kabri         İSLAM ALİMİ NASIL OLUNUR?

Din İlimleri: Din ilimleri sekize ayrılır: Tefsir, Kelam Usulü, Kelam, Hadis Usulü, Hadis İlmi, Fıkıh Usulü ilmi, Fıkıh ilmi, Tasvvuf İlmidir.
Kelam, fıkıh, ve ahlak bilgilerini lüzumu kadar öğrenmek ve mes’ul olunan aile fertlerine öğretmek her müslümana farz-ı ayındır. Bu bilgileri öğrenmeyen ve mesul olduğu kişilere öğretmeyen büyük günaha girer. Diğer beş ilmi öğrenmek ve Kur’an-ı ezberlemek farz-ı kifayedir.

         İmam-ı Şafi Hazretleri buyurdular ki:

     -“Ehl-i sünnet itikadını iyi öğrenmeden kelam ilmi ile uğraşanlar bunun zararını bilmiş olsalardı aslandan kaçar gibi bu işten kaçarlardı.
        Günümüzde kitab yazmak moda haline geldi. Meal ilmi ile uğraşanlar, Ehl-i sünnet alimlerinin eserlerini okumayı yasak edip müslümanlara; “ dininizi  Kur’an Hakikatları isimli eserlerden öğrenin. Sadece Kur’an meali okuyun” gibi telkinlerde bulunarak  insanları sapıklığa düşürmekteler. Halbuki bir müslüman dinini öğrenmek için doğru yazılmış bir ilmihal kitabı okumalı ve okutmalıdır.

        Bu sekiz ilmi öğrenmek için lazım olan alet bilgileri 12 tanedir. Bunlar: Sarf, iştikak, nahv, kitabet, iştikak-ı kebir, lügat, metn-i lügat, beyan, meanî, bedi’, belagat, inşa ilimleridir. Din bilgileri böylece toplam 20 olmaktadır.

         Din alimi olmak için sekiz yüksek din bilgisini bütün detayları ile öğrenmek, fen bilgilerinde de gereği kadar bilgi sahibi olmak, gereklidir. Bu ilimleri tahsil etmeyenlere İslam alimi denmez.
         Din alimleri ikiye ayrılır.
Biri din imamlarıdır. Bunlar müfessirin-i izâm, Muhaddisin-i kiram, ve Mütekellimin, Mutasavvifin, ve Fukaha-i Fihamdır. İşte bunlar Kur’an-ı Kerimi açıklamaya salahiyetli alimlerdir. Birazcık arabça öğrenenler, şuradan buradan meal okuyup fetva vermeye kalkanlar değildir.

Loading

448 - 1
DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Tüm gönderilerde IP adresleri ve gönderim tarihi sistem tarafından kaydedilmektedir. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken isim kısmında takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bir yanıt yazın