Rabıta Nedir ve Nasıl Yapılır?

rabıta yapan genç

Yazan: Bekir Abdullah
RABITA NEDİR..?

Rabıta kelime manası itibari ile bağlantı kurmak anlamındadır. Bir kimsenin bir kimseyi hayal etmesi de rabıtadır. Her insan eşini, çocuklarını ve dostlarını her gün belli zamanlarda hayal etmesi de bir çeşit rabıtadır.. Yaşayan, aklı ve şuuru yerinde olan her insan, ya sevdiklerini ya da sevmediklerini veya bunlarla alakalı olmayan şeyleri düşünmek durumundadır.

NOT: Kadınlar şeyhin suretini hayal etmezler. Onlar gözlerini yumar, iki kaşlarının arasından sadece İlahi bir nur tahayyül eder ve ona odaklanırlar ve o nurun Cenabı Hakkın isminin kendisi olmadığını sadece O’nun isminin nurunun bir tecellisi(yansıması) olduğunu  düşünürler..

Rabıta; irâdî ve gayri ihtiyari olmak üzere iki türlüdür..

1- Gayri İhtiyari Rabıta: Her insanın ayık olduğu her an içinde yapmış olduğu iyi veya kötü düşüncelerin tamamına irade dışı rabıta veya düşünce, hayal kurma gibi isimler verilir…

2- İrâdî Rabıta: Kendisine değer verilen bir şahsın suretini göz önüne getirerek onun Allah katındaki değerini, iyiliklerini, kalbî güzelliklerini düşünerek onun manevi rengine bürünmek yani; onun ahlakı ile ahlaklanmaktır. Nitekim, Peygamberimiz bir hadisi şerifinde “Allah’ın ahlakı ile ahlaklanınız” buyurmaktadır. Hiç şüphesizdir ki, Allah’ın ahlakı Kur’an ahlakıdır. Onun en güzel yaşayan örneği Peygamberimiz olmuştur. Peygamberimizin ahlakını en güzel yaşayanlar ise evliyalardır. O halde Peygamber ahlakını ahlak edinebilmek için onun ahlakını en güzel yaşayan canlı örnekler olan mürişidi kâmillerin ahvallerine bakmak gerekir. Şayet, sırf dini kitapları okuyarak güzel ahlak edinmek mümkün olsaydı onca ilahiyatçı sapıklar meydana gelmezdi.

İradî Rabıta İbadet midir.?
Rabıtanın ibadet olduğunu söyleyen hiç bir şeyh, mürşid yoktur. Şu halde rabıta yapmak yani; sevenin sevdiğini veya saygı duyanın saygı duyulanı ululamadan düşünmesi ibadet değildir.
İbadet bir kimseye ta’zim yaparak onu ululayarak ona kulluk yapmaktır. İçinde ta’zim olmayan kulluğa ise kölelik denir.

SORU: Rabıtanın sufiler tarafından uydurulduğu söylenilmektedir. Hatta bu hususta bazı kimseler daha da ileri giderek Kur’an’dan bazı ayetlere yanlış anlam vererek rabıta yapanların müşrik olduğunu söylerler. Örneğin; “
-” Dikkat et, hâlis din yalnız Allah’ındır. O’nu bırakıp kendilerine bir takım dostlar edinenler: Onlara, bizi sadece Allah’a yaklaştırsınlar diye kulluk ediyoruz, derler. Doğrusu Allah, ayrılığa düştükleri şeylerde aralarında hüküm verecektir. Şüphesiz Allah, yalancı ve inkârcı kimseyi doğru yola iletmez. (Zümer-3)

Bu ayeti ehli sünnet alimleri nasıl anlamışlardır ve İslam’da rabıtanın yeri nedir?

CEVAP: Elmalı Hamdi tefsirinde ve diğer Ehli Sünnet ulemasının tefsirlerinde Zümer Suresi 3. ayetin tefsiri şu manada yapılmaktadır:

-” Şirk koşanlar, hep Allah’tan aşağı olanlardan birtakım veliler, koruyucular tutmak isterler. İsterler ama O’ndan başka velilere, emir sahiplerine tutunanlar, gerek “İlahları, bir tek ilâh mı yapmış?” (Sâd, 38/5) diyenler gibi putlara, gerek meleklere ve gerekse İsâ gibi şerefli kullara ilâh diye sarılanlar “Biz onlara ancak, bizi Allah’a daha çok yaklaştırsınlar diye ibadet ediyoruz derler.” (Zümer-3)
Görüldüğü gibi ilgili ayet putperestler ve İsa’ya “ilah” diyen Nasara hakkında nazil olmuştur. Zira onlar Allah’tan başkasına ibadet etmektedirler. Tefsirde de böyle ifade edilmektedir. Bu sefiller rabıta yapan, Allah’tan başkasına ibadet edilmeyeceğine iman eden müminleri o putperestlere benzetme gafletine düşmekteler. Dikkat edilirse ayette; “Biz onlara sadece bizi Allah’a daha çok yaklaştırsınlar diye ibadet ediyoruz.” ibaresi geçmektedir. Hak yolda olan hiç bir sofi asla, kendisini Allah’a yaklaştırmak için şeyhine ibadet etme sapıklığında bulunmaz. O sofi ancak, Allah’a kulluk eder ve şeyhini Allah’a yaklaştırma hususunda şeyhini bir rehber bir üstat bilir.

Sufiler herkese Allah’ı sevdirmeye çalışan gerçek müminlerdir.. Buna rağmen anlayış fukarası, basiretleri bağlı Molla Kasım zihniyetli okumuş ama okuduğunu anlayamamış bazı cahiller, bu ayetlere yanlış mana vererek temiz müminlere şirk atfetmekteler.
Şirkin ne olduğundan habersiz gafiller kalkıyor başkalarını şirkten kurtarma çabasına girişiyor. Oysaki bu kimseler ikilik şirk batağına saplanmış, varlık pisliğinin içinde yüzen pislik böcekleri gibidir. Bunlar farkında olmasalar da bu da şeytanın onlara oynadığı oyunlardan birisidir.

Tekrar ediyoruz ki hiç bir sofi Allah’tan başkasına kulluk etmez ve şeyhinin sadece Allah’ın değerli bir kulu olduğuna inanır.  Her türlü faydayı Allah’ın yarattığına, tek kuvvet ve kudret sahibi Allah’ın olduğuna, başkasının ma’budluğa hakkı olmadığına bütün kalbi ile inanır.
Vesile hakkında Allahu Teala şöyle buyurmaktadır, mealen;

-” Ey inananlar, Allah’tan korkun, (vebteğû ileyhil-vesileh) O’na yaklaşmaya vesile arayın ve O’nun yolunda cihad edin ki, kurtuluşa eresiniz.” (Maide-35)

Ayette görüldüğü gibi (vebteğû ileyhil-vesileh)  “O’na (Allah’ın rızasına) yaklaşmak için vesile arayın” buyurulmaktadır. Bu vesileye sadece Kur’an’ın zahiri olan farzları yapmak ve haramlardan kaçmak olarak bakanlar yanılmaktadır. Zira Kur’an’ın zahiri olan emir ve yasaklar elde olan bir mevcuttur. O halde Kur’an’ın başka bir emri olan ihlası elde etmek ve riyadan kurtulmak için olan vesile nasıl bir vesiledir..? Görünürde olmayan bu vesile, Kur’an’ın zahirini ve özünü bilen ve anlayan rasihun alimlerdir. O alimler ise İmamı Rabbani hazretlerinin belirttiği nefsini kötü huylardan tezkiye, ruhunu Allah sevgisinin haricindeki sevgilerden tasfiye etmiş mürşid-i kâmillerdir. O halde Allah’ın rızasına ulaşmak için Allah’ın rızasına ulaşmış kimseler aranmalıdır. Kendisi boğulmakta olan birisi başkasının kurtuluşuna naslı vesile olabilir..?

S O R U :
Bir selefiyeci şöyle bir soru sormaktadır:
“Peygamber veya sahabelerin rabıta yaptığını isbat edebilir misiniz..?

CEVAP:
Gönlü bir an Allah’tan gafil olmayan Peygamber efendimiz  neden ve neye rabıta yapsın..?
Bu sapkın adamlar Peygamber efendimizin  mübarek gönüllerini kendi paslı gönülleri gibi sanarak böyle densiz sorular sormaktalar. Şu iyi bilinmelidir ki, Peygamberler ve mürşid-i kamiller rabıta yapmaz murakabe yaparlar. Sahabelerin her birisi de birer mürşidi kamil olduğuna göre onlar ancak murakabe yapmışlardır. Ancak onlarında bidayette Rasulullaha rabıta yaptıkları varidtir. Bunun bariz örnekleri vardır. Hz. Ebu Bekir(r.a.) ve İbn-i Abbas(r.a.) gibi sahabeler ve tabiinden Üveysi Karani bunlardandır. Üveysi Karani (k.s.), Rasulullahı yıllar boyu görmeden hayal ederek yani; rabıta ederek yaşadı. Rasulullahın onun hakkındaki övgülerini duymayan yoktur sanırız.

 
TASAVVUFÎ RABITA NEDİR?
Tasavvufi Rabıta; ruhunu ve nefsini her türlü kötülükten arındırmış Allah dostu kamil ve mükemmil bir zâtın gönül aynasına yansıtılan marifetullahı ve İlahi nurları, baş gözünü kapayarak gönül gözü ile gözler kapalı olarak seyretmek için kurulan manevi bağlantıya RABITA denir.
Rabıta demek, düşünce bağı demektir. Her insanın yaşam süreci içinde her an gönlü, aklı ve düşüncesi bir şeylere rabıtalıdır. Allah’ın Rasulü’ne (s.a.v.), Eshab-ı Kiramdan (Allah Onlardan razı olsun) bazıları;
-“Ey Allah’ın Rasulü bizim aklımıza bazen öyle kötü şeyler geliyor ki bunları size söylemekten haya ediyoruz. Bu durum hakkın da ne buyurursunuz?” diye sorduklarında, Allah’ın Rasulü onlara şu mealde cevap verir:
– “Aklınıza gelen kötü düşünceleri kötü bilmeniz imandandır.”
    Bu da şu demek oluyor ki, Sahabelerin dahi akıllarına kötü düşünceler gelmektedir. O halde insanın gönlü bir havuz mesabesindedir. Ona her türlü düşünce akmaktadır. Peygamber aleyhisselam Efendimiz yukarıda geçen hadisi şerifte, kalbe gelen kötü şeyleri akıl gücü ile temyiz edip, kötü düşünceleri kötü bilmeyi imandan olduğunu bildirerek konuya açıklık getirmektedir. Her insanın rabıtası, ilminin seviyesi ile orantılıdır.
Kişinin aklı, inancı,  sevdiği veya korktuğu şeyler her ne ise,  bağlantısı, yani; rabıtası da onunla ilgilidir.
Peygamber(s.a.v.) Efendimiz alimler hakkında buyurdular ki:
-“Alim ölse bile diridir, cahil diri olsa bile ölüdür.”
 -“İlim ibadetten üstündür.” 
Peygamber (s.a.v) Efendimiz; (Zikrü’s-sàlihîne keffâretü’z-zünûb) (Deylemi)
-” Salihlerin anılması günahlara keffarettir. “diye buyurdu.

-” Peygamberleri anmak, hatırlamak ibadettir. (Deylemi)”
-” Âlimin yüzüne bakmak ibadettir.” (Ebu Davud)
-” Âlim ile oturmak, yüzüne bakmak ibadettir.” (Hâkim)
İmam Caferi Sadık (k.s.) hazretlerine; “Âlimin yüzüne bakmak ibadettir.” hadisi şerifi sorulduğunda şöyle açıklamada bulunmuşlardır: “Bundan maksat, kendisine bakıldığında sana Allah’ı ve ahireti hatırlatan alimdir. Bunun tersi olan kimseye bakmak fitne ve sapıklıktır.” 
Kişi sevdiğini çok hatırlar” hadisi şerifince bir kimse, neyi çok seviyorsa veya nelerden aşırı korkuyorsa, onlara gönlünü daha çok rabtetmektedir. Veysel Karani (k.s.) hazretleri o yüksek mertebeye Rasulullahı çokca düşünerek yani rabıta ederek gelmiştir. Kişinin  sevgilisine olan rabıtası  onu,  sevgilisinin  hayalini daha çok düşünmeye ve onu gözünde daha da değerli kılmaya sevk edecektir. Allah’ı çok seven bir kimse de, O’nun sevdiği kimseler olan peygamberleri, evliyaları, Allah’ın emirlerini yapmayı, yasaklarından kaçınmayı rabıta edecektir. Allah’ın kitabı Kur’an-ı Kerim’i daha çok okuyup, buna göre yaşamını düzenleyecektir.

Rabıtaya şirk diyen sapıklar, sizler hanımınızı ve çocuklarınızı düşündüğünüz zaman şirke girmiyorsunuz da bir sufi Allah’ın dostu bir veliyi düşündüğü zaman mı müşrik oluyor ? Birisini düşünmekle şirke girilseydi, rabıta yapanlara müşrik diyenler müstehcen şeyler düşündüğünde iki kat daha fazla müşrik olurlardı ?

RABITA NASIL YAPILIR?
Abdestli olarak kıbleye karşı teverrük veya diz üstü oturulur. Gözler kapatılır. Önce ölüm rabıtası yapılır. Her canlının öldüğü gibi kendimizin de öleceğini belki oturduğumuz yerden kalkmak dahi nasip olmayacağını düşünerek rabıtaya başlanmalı.
Bir an öldüğümüzü ve kabre vardığımızı düşünüp sorgu meleklerince hesaba çekildiğimizi düşünmeli. 

Loading

20.790 - 4
DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Tüm gönderilerde IP adresleri ve gönderim tarihi sistem tarafından kaydedilmektedir. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken isim kısmında takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


“Rabıta Nedir ve Nasıl Yapılır?” üzerine 39 yorum.

  1. Bu bahsettiğiniz hayal kurmak degil mi yada şöyle sorayım rabıta ve hayal kurmak arasında ne fark vardır bunu sadece öğrenmek için soruyorum yanlış anlaşılmasın

    1. Evet rabıta hayal kurmak gibi ama hayal kurmak değil. Çünkü rabıta daha önce bizzat gördüğümüz bir şahsı hatırda tutmaktır hayal ise var olan ama hiç görmediğimiz bir şahsı birilerine benzeterek hatırda tutmaktır.
      Mesela Peygamberimizi her müslüman zaman zaman hatırlar hayal eder. Burada denilirse ki öyle ise Peygamberimizi rabıta edelim başkasına ne gerek var. Peygamberimizi yaşarken görmüşseniz doğrudur. Ama yaşarken görmeyen birisi hiç görmediği birisini ancak hayal edebilir rabıta edemez. Yani başkalarına benzeterek hatırlar. Buda sofi için isabetli bir rabıta olmaz. Ancak sofinin keşfi açılır da Peygamberimizi rüyada ve uyanıkken görürse işte o zaman Rasulullahı rabıta etmek şeyhi rabıta etmekten daha verimlidir.

  2. Hocam ben rabıta yapamıyorum neden acaba.rabıta yerine zikir çeksem olurmu?
    Yada peygamber efendimize (sallallâhu aleyhi vesellem) yapsam rabıtayı olurmu?

    1. Rabıta yapamamak manevi alakalarınızın başka şeylere fazla olmasındandır. Peygamberimize rabıta yapmak daha zordur. Siz en kolayı olan ölüm rabıtası yapınız başlangıçta o daha faydalı olur.

  3. Birde tam olarak Rabıta nasıl yapılır Rabıta ya girerken neler söylenmeli neler okunmalı neler düşünmeliyiz bu kunuda Bilgi verirseniz çok minnettar olurum deyerli hocam,ben daha önce hiç rabıta girmedim Ama şimdi girmek istiyorum

    1. Rabıta ancak Peygamberimize veya kamil ve mükemmil bir mürşide yapılır. Nakıs şeyhe yani kemalatı eksik şeyhe rabıta hastalık yapar. O sebeple eğer öyle bir mürşide bağlı değilsen her gün en az 20 kez ölüm rabıtası yapmanızı tavsiye ederim.
      Rabıtaya girmeden önce abdest alınır, diz üstü yüz kıbleye gelecek şekilde oturulur gözler kapatılır ve 33 kez istiğfar yapıldıktan sonra bağlı olduğunuz mürşidin namaz abdest aldığını ve daha sonra yatsı namazını kıldığını düşününüz. Onun namazı bittikten sonra tekrar 33 kez istiğfar edip gözlerinizi açınız. Başka türlü rabıtalarda vardır ama kadınlar için en uygunu budur.

    1. Peygamberimiz “Günde 20 kez ölümü hatırlayana şehid sevabı verilir(yani şehidlere verilen sevaplar gibi çok sevap verilir)” buyurmuştur.

  4. Rabitada uyuşma hissediyorum hocam birde boynumdan tutulup çekildim neden acaba almam gerrken mesaj nedir

    1. Rabıtaya oturmadan önce kelimei şehadet getirip iman tazelemesi yap bir de felak ve nas ve ayetel kürsiyi oku ki şeytanlar sıkıntı çıkaramasın.

  5. Hocam esselamu aleyküm rabitada ilk önce bir sürü leblebi göründü sonrasında biraz geçti ve açık bir ağız gördüm büyük ve sonra çatal gördüm dişleri fazlaca olan hayrolsun insAllah ne ders çıkarmalıyız bundan

    1. Aleykümselam.
      Rabıtada görülen her zevk veren şeyleri ve türlü yiyecek ve içecekleri gönül gözünden sil ve kalbini İlahi muhabbete hazır saf ayna yap.

    2. Ölüm rabıtası da mürşid rabıtası da gereklidir. Rabıta mürşide tapmak değil mürşidi tanıyıp onun gibi Allahı sevmektir.

  6. İnsAllah hocam dualarınıza talibim Çarşamba günümahkeme olacak insAllah murat ismi dua ederseniz mutlu oluruz Allah razı olsun

  7. Eşim cezaevinde ben ders veriyorum öğrencilere bahsetmiştim kuran tecvid dersleri veriyorum ondan sebeb mutlu oldum feyz açısından haftaya mahkememiz var cezaevinde hidayet üzere olduğunu düşünüyorum fakat yaşam şartları çok zor olduğundan gelmesini niyet alarak ve eğer bir senedir içeride kötü bir sonuç alınırsa isyan etmesinden ve imanını kaybetmesinden çok korkuyorum kötü aliskanliklarindan temizlenip pak bir şekilde çıkması icin istiğfar ile birlikte dua istedim şeyhimden Kuru gül buketi gördüm o hal üzere

    1. Dualarınız kabul olur inşaallah. Gül, muhabbettir. Gülün kurusu devamlı muhabbette delalet eder.

  8. Rabitada efendimizi düşünürken bembeyaz bir alanda kabeyi görmek hocam birde eşimi niyet alıp durdum haftaya mahkememiz olacak Kuru gül buketi gördüm hayrolsun insAllah yardımcı olursanız mutlu olurum dua ederim insAllah

    1. Maneviyatta Kabe’yi görmek istikamet üzere olduğunuza delalet eder aynı zamanda feyzleneceğiniz anlamına gelir.
      Eşinizi ne anlamda niyet ettiniz?

  9. Peki hocam basiret gözü perdeli derken nasıl duzeltmeliyim kendimi elimden geleni yapmaya çalışıyorum kötü birşey bu değil mi

    1. Canını sıkma peygamberler ve evliyalardan başka herkesin basiret gözü perdelidir. Kolay değil onun açılması ama önemli olan istikamet üzere olmaktır.

  10. Selamün aleykm hocam rabitada iken bir hal üzere bir adamın gözlerinin sadece beyaz bir örtü ile kapalı olduğunu gördüm bilginiz varmı bu konuda

    1. Rabıtada gördüğün kendindir. Basiret gözünün perdeli olduğu ima edilmiş.

  11. Hocam rabitada çekirdek siyah aşağı doğru eğilip dökülmesi nedir acaba birde rahlede kuranı kerim süslenmiş öyle güzel bilgilerinizi bekliyorum

    1. Rabıtada çekirdek görmek ağzı gereksiz sözlerden korumak gerektiği anlamına gelir. Rahlede tezyinatlı Kuran-ı Kerim görmek Kuran’ı güzel okumanın lüzumu anlamındadır. Tecvid bilmiyorsanız tecvid öğrenmeniz gerektiği uyarısı vardır. Çünkü tecvidsiz Kuran okumak hatadır.

  12. Hocam esselamu aleyküm rabitada süte şeker karıştırdılar kaşık ile sonra başımdan aşağı döktüler kim olduğunu hiç görmedim şerli bir durum olabilermi

    1. Aleykümselam.
      Şerli durum değildir.
      Süt iman gücüdür. şeker de cezbedir.

  13. Hocam selamün aleykum rabıta anında bir göbek ve deliğinden ıslak mendilin içeri sokulduğunu gördüm acep neye delalettir hocam bir cevap verirseniz çok sevinirim

    1. Aleykümselam.
      Mendil temizliktir. Kalbinizi masivadan temizleme anlamına gelir.

  14. Hocam s.a rabitada bir sol ayak gördüm üzerinde siyah nokta şeklinde biseyler vardi yavaş yavaş çekildi o ayak hayırdır İnşallah bilginiz varmı bu konuda

    1. Sol ayak ve siyahlıklar ayakla işlenen günaha veya gidilecek yanlış bir yere delalet eder. Bu konuda siz bir uyarı vardır.

  15. Esselamu aleykum ve rahmetullah hocam çok garip bir rüya gördüm mana verecek kimse yok çevremde bir bakarsanız çok sevinirim Bir dergahtan bana balık gönderiyorlar sadece bir balık. Elime alıyorum balığı sonra birden boynuma yapisiyor sanki öper gibi sonrasında korkuyorken korkum gidiyor yere su döküyorum baligida suyun üzerine koyuyorum hayrolsun insAllah nasıl yorumlanır inanin ilkkez bu kadar merak ediyorum

  16. Simdiki zamanda uveysilik diye bisey varmi uveysi zikri dogrumu varmi boyle bisey duydum ne kadar dogru bilgilendirirsenz sevinirm

    1. Saliha hanım üveysilik her devirde vardır ama bu zaman da yalancılar daha çok olduğu için onlara itibar etmemelidir. Hele bir kimse ben üveysi mürşim derse ona asla itibar etmemelidir. Çünkü ulema üveysi veli olur ama mürşid olamaz. Olursa zahirde bir üstadı, bir mürşidi olmalı onun da silsilesi Peygamberimize kadar kopmadan uzanmalıdır.

Bir yanıt yazın