Şükür Nedir?

Şükür, Allahü teâlânın verdiği nimetleri yerinde sarf etmek, günahlardan kaçınmaktır. İnsan, Rabbin verdiği nimetlerle günah işlerse, nankörlük etmiş olur. Âyet-i kerimede buyuruluyor ki:

-” Bana şükredin, nankörlük etmeyin! (Bekara-152)
Nankörlük; şükretmemek, nimetleri Allahü teâlâdan bilmemek demektir.
Şükür, hem eldeki nimeti yok olmaktan kurtarır, hem de yeni nimetlere kavuşturur. Kısacası şükür, İslam’a uymak demektir…
Herkes, içinde bulunduğu nimetin kıymetini bilmelidir! Nimetin kıymeti bilinirse, artar, bilinmezse elden gider. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
-” Allahü teâlâ, bir kimseye nimet verir ve insanların ihtiyaçlarını ona düşürür de, o da onların ihtiyaçlarını gidermezse, nimeti yok olmaya mahkûmdur.” (İbni Neccar)
Işık Ol
Bir zamanlar zengin bir adam vardı. Kendisine mükellef bir sofra hazırlanmıştı. Kızarmış tavuğun kokusu bütün sokağı kaplamıştı… Bu sırada, oradan geçmekte olan aç bir fakir, kokunun geldiği evin kapısını tıklattı ve yiyecek bir şeyler istedi. Cimrilik eden adam, o fakire bir şey vermeden geri çevirdi…
Cimriler genelde geçimsiz insanlardır. Bu adam da geçimsiz biriydi. Bir müddet sonra hanımı ile arasında bir anlaşmazlık çıktı. Kadıncağızın artık canına tak etmişti. Kocasından ayrıldı ve başka birisi ile evlendi…
Aradan seneler geçmişti. Kocasından ayrılan o hanım bir gün yeni eşiyle yemek yiyordu. Bu sırada bir fakir gelip onlardan yiyecek bir şeyler istedi. Adam tam yemek üzere olduğu mis gibi bir kızarmış tavuğu gelen fakire verdi. Kadın, onu tanımıştı. Evet, gelen adam, eski kocası idi. Böyle fakir ve perişan bir hâle düşmüştü. Bu durumu kocasına anlattı. O da şöyle cevap verdi:
-Allahü teala ona birçok nimet vermişti. Buna rağmen bütün o şükür vazifesini yerine getirmedi. Bu sebeple cenâb-ı Hak, onun malını, mülkünü elinden aldı; hatta hanımını, yani seni de bana nasip eyledi…

Loading

511 - 1
DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Tüm gönderilerde IP adresleri ve gönderim tarihi sistem tarafından kaydedilmektedir. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken isim kısmında takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bir yanıt yazın