İslam dergisi web sitesi soru cevap sayfasında fıkıh, itikat, tasavvuf, tefsir, sünnet gibi çeşitli İslami konularda sorularınızı iletebilirsiniz. Dini konulardaki sorular uygun görüldüğü takdirde bu sayfada yayınlanmakta ve cevaplandırılmaktadır.
Aşağıdaki formu kullanarak İslami konularda (fıkıh, itikat, sünnet, tefsir, tasavvuf, ilmihal gibi) sorularınızı gönderebilirsiniz.

Selamunaleykum ben size bir soru soracaktım öncelike bende vesvese vardı ben biliyorum fakat şimdi bu sanki dille telafuz etmişim gibi oldu ve ben artık düşüncelerimi söylerken teyit eder 2 kez düşünür oldum eğer Haşa küfür söylemiş olsam bilmeden çünkü ağızından çıkıp çıkmadığını bilmeden öyle bir his geliyor vesvese gibi sanırım bu şeytanın bir oyunu çünkü bir yerde okumuştum şeytan her yolu denermiş ama ben bundan vicdanen rahatsizim günahkar yada kafir olurum diye korkuyorum lütfen cevap verin
Aleykümselam.
Dilinle söylemedikçe gönlünle o aklına gelen küfürleri beğenmedikçe kafir olmazsın. Gusül abdesti aldığın yere abdest bozma. İdrardan sakın üzerine sıçratmamaya çalış. Felak ve nas surelerini çok oku.
Söyle dille söyleyip söylemem mesela söylediğim şeyler vicdanen rahatsız ediyor beni ama öyle kötü niyetim yok söylüyorum normal konuşmada tv falan izlerken ordaki şeylere yorum yapıyorum ama sanki kötü bisey söyliyormuşum gibi ne söyledim diye düşünür oldum bu bilinçli değil yani onu sormak istedim mesela Allah Allah diyorum Allahım böyle yaptılar yaa suna bak öyle olmak onun yerinde olamak istemezdim falan diyorum ama kötü bir şey demisim gibi hissediyorum niyetim kötü olmazsa dil sürçmesi gibi yada istemsiz söylense günahı olur mu
Normal konuşma sırasında hayretini belirtmek için “Aman Allah’ım” veya “Allah, Allah” diyebilirsin. Bunda bir sakınca yoktur.
Hocam bir insan eşiyle kavga ettiğinde cok ama çok sinirliyken Allah a hakaret etmesinden sonra kişi tevbe ederse nikah yenilenir mi, yenilenirse nasıl yapılır bu?
Tövbe edip iman ve nikahınızı yenilemeniz gerekir.
Geniş bilgi için linki tıklayınız:
https://islamdergisi.com/fikih/iman-ve-nikah-yenileme-duasi/
2 şahidin mutlaka olması şart ‘di mi hocam, ayrıca dualari da mi yapmak lazım şahitler huzurunda
Elinle birlikte küfre sebep olan sözden tövbe edeceksin sonra şehadet getireceksiniz sonra özetle hanımından bir kereye mahsus hanımın sana “nikahımızın tazelenmesinde seni vekil ettim” diyecek sonra iki erkek şahit veya kadın olursa dört şahit yanında “Ben eşim falancayı evvelki mihir üzere kendime zevce ettim” diyeceksin bu kadar. Dua şart değil.
Hocam müslüman olmayan bir arkadaşımızın veya komşumuzun bayramını kutlamak veya inancı gereği yerine getirdiği geleneğini kültürünü vs bunlar hakkında iyi dilekte bulunmak dinimizce uygunmudur
Gayrimüslimlerin dini günleri kutlanmaz. Batıla bile bile kutlu olsun demek küfürdür.
Hocam mesela oz büyücüsü diye bir kitap var roman bu kitabi okumak veya satan yerden alış veriş küfür mü? Biz bir kitap alacağız mesela haram kitaplar da satıyor o yer, haram kitapları değil de normal kitap alsak küfre düşer mıyız?
Büyücülük yapmak haramdır. Onu kitap olarak yazan da satan da alanda melundur. Öyle bir yerden bile bile alışveriş yapmak da küfre sebeptir.
Hocam peki miraç olayının mucize olmadığını da belirtiyor bu vatandaşlar. Mucizenin herkes tarafında n görüleceği birşey olduğunu ve miracla ilgili hadislerin emeviler tarafından uydurulduğunu belirtiyorlar. İsra suresindeki mescidi aksanın şimdiki mescid-i aksa olmadığı ve en uzak mescid olduğunu belirtiyorlar. Gerekçeleri ise mescid-i aksa nın Peygamberimiz Sav den 50 sene sonra yapıldığı inşaa edildigiydi. Bu doğru mudur hocam?
MİRAÇ AYETLE SABİTTİR. MİRACI İNKAR EDEN KAFİRDİR. KAFİRİ İTİBARA ALMAYINI ONUNLA DA TARTIŞMAYINIZ.
İsra kelimesi, gece yürümek anlamında kullanılmakta olduğu için, “isra” kelimesi rüyada yükseldi anlamlarında kullanılamaz. Yine aynı surede mealen buyuruluyor ki:
-“İsra gecesi, sana, o temaşayı (gösterdiğimiz olayları) ve Kur’anda lanetlenen (Zakkum) ağacı da, yalnız insanlara bir fitne yaptık. (Miracı ve zakkum ağacını inkâr ettiler.) Bizim ikazımız, ancak onların taşkınlıklarını artırıyor.” (İsra/ 60)
Ehl-i Sünnet Alimleri; “Rasulullah’ın, Mekke’den Kudüs’e götürüldüğüne inanmayan kâfir olur. Göklere ve bilinmeyen yerlere götürüldüğüne inanmayan ise sapık, yani bid’at ehl-i olur.” diye bildirmiştir. Bu inkarcılar ancak Allah’ın kudretinin büyüklüğnden şüphe eden münkirlerdir. Allahü teâlânın kudretinden ise, ancak kâfirler şüphe eder.
Ebu Hureyra ve Ebu Said el-Hudri (radıyallahu anhuma) hazretlerinden nakledildiğine göre, Rasul-i Ekrem mi’rac olayını şu şekilde bildirmiştir:
– “ Bir gece, yarı uyanık bir halde iken baktım ki Cebrail (a.s.) geldi ve: “ Kalk ya Muhammed, Allahu teala seni davet ediyor.”dedi. Bunu duyunca kalktım ve hemen abdest aldım, Harem dışına çıktım. Burak’a bindim. Burak adımını gözünün görebildiği en son yere atıyordu. Beyt-i Makdise geldim. Cemaatle namaz kılmamız emredildi. Ben İbrahim’in imam olmasını istedim. O:
-“ Sen imam ol dedi. İmam oldum ve Enbiya ruhlarına iki rekat namaz kıldırdım ve sonra mi’raca çıktım”.
Enes (r.a.) hazretlerinin rivayetinde Rasul-i Ekrem:
-“ Cebrail benimle birlikte Sidrei müntehaya kadar geldi. Sidre-i Müntehanın altında dört nehir(Bunlar mecazi ırmaktır. Aslının ne olduğunu Allah bilir.) akıyordu. Bunların ikisi dünyaya ikisi ahirete gidiyordu. Burada bana ve ümmetime elli vakit namaz farz kılındı. Dönüşte Musa ile karşılaştığımda :
-“ Ümmetin buna dayanamaz”dedi. Bende birkaç kez geri dönüp azaltılmasını istedim. Nihayet beş vakte kadar indirildi.
Allahu Teala :
-“ Kullarıma farzımı yerleştirdim ve artık elli yerine beş vakte indirdim.”buyurdu.
Rasulullah(s.a.v.) birinci kat gökte Adem, ikincide İsa ve Yahya, üçüncüde Yusuf, dördüncüde İdris, beşincide Harun, altıncıda Musa, yedinci kat gökte ise İbrahim aleyhimüsselam hazretleri ile karşılaştı.
İbn-i Abbas’ın(r.a.) rivayetine göre; Sidre-i Münteha yedinci kat semanında ötesindedir. Yerden yükselen her şey orada son bulur.
Rasul-i Ekrem:
-“ Oraya vardığımda bana üç şey verildi. Bunlar namaz, Bakara Suresinin son iki ayeti ve ümmetimin büyük günahlarının affedileceğidir. Bundan sonra cennete gittim.
Cebrail (a.s.) Allahu tealanın Zâtını takdis ve eksik sıfatlardan tenzih ederek :
“سبّوح قدّوس ربّنا و ربّ الملائكة وارّوح” (Subbuhun Kuddusun Rabbunâ ve Rabbul-Melâiketü ver-Rûh), (Allah, noksan sıfatlardan münezzeh ve kemal sıfatlarla muttasıftır. Bizim, meleklerin ve rûhunda Rabbidir.)buyurur dedi. Rasulullah cennetlerden de öte gidince, kendisine rehberlik ve arkadaşlık eden Cebrail:
-“ Artık ben buradan öteye geçemem, geçersem arşın nuru beni yakar. Zaten buradan öteye geçmeye senden başka kimseye izin verilmemiştir.” Arş’tan öte bir alem olmadığı için, Cebrail:
-“ Orada Rabbine selam söyle”dedi.
Peygamber efendimiz Allahu Tealayı şöyle sena etti:
-“ Ettehıyyâtü lillâhi vassalavâtü vattayyibât” (Mali ve bedeni ve lisani tüm ibadetler Allah için yapılır) dedi. Bunun üzerine Allahu Teala, Rasulüne şöyle selam verdi:
– “ Es-selâmü aleyke eyyühennebiyyü ve rahmetullâhi ve berakâtüh.” (Ey mertebesi yüce Peygamber; Allah’ın selamı, rahmet ve bereketi senin üzerine olsun.) buyurdu.
Alemlere rahmet olarak gönderilen Rasulullah, ilahi rahmetten ümmetininde faydalanmasını istemek üzere Rabbinin selamını aldı:
– “ Esselâmü aleynâ ve alâ ıbâdillâhis-sâlihîn.” ( Selam ve esenlik bizim ve Allah’ın salih kullarının üzerine olsun. )
Cebrail ve gerisinde duran melekler hep birlikte şehadet getirdiler:
– “ Eşhedu en(L) Lâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammedun® Rasûlullâh” (Şahidlik ederim ki, Allah’tan başka ilah yoktur ve yine şahidlik edrim ki, Muhammed Allah’ın kulu ve Rasulüdür.)
İbn-i Mesud’un(r.a.) rivayetine göre, bundan sonra Refref isminde yeşil bir perde geldi. Onunla Allahu tealaya yaklaştı. Nitekim ayeti kerimede :
– “ ثُمَّ دَنَا فَتَدَلَّى “ (En-Necm-8) ve:
“فَكَانَ قَابَ قَوْسَيْنِ اَوْاَدْنَى” (En-Necm-9).
Mealen; “Sonra Cebrail yaklaştı da sarktı.” ve;
“Araları iki yay aralığı kadar, belki daha da yakın oldu.” (En-Necm 8-9 )
Necm Suresi/11:
– Onun gördüğünü kalb(i) yalanlamadı.
Necm Suresi/12
– Onun gördükleri hakkında şimdi kendisi ile tartışacak mısınız.
Necm/13
– Andolsun onu bir kez daha görmüştü.
14 – Sidretü’l- Müntehâ’nın yanında.
15 – Ki Cennetü’l- Me’vâ onun yanındadır.
16 – Sidre’yi kaplayan kaplıyordu.
17 – (Peygamberin) gözü şaşmadı ve sınırı aşmadı.
18 – Andolsun ki o, Rabbinin âyetlerinden en büyüğünü gördü.
Bu ayetler mirac hakkında bilgi vermektedir. Ayetlere inanmayıp miracı inkar eden kafirlere söyleyecek bir sözümüz var sizler de ebu cehiller gibisiniz!
Hocam peki şefaat şirktir diyor bu mealci arkadaşlar.
Gerekçeleri ise şefaatin tümü Allah’a aittir ayeti.
Şefaati nasıl anlamalıyız hocam?
BU beyinsizler şirkin ne olduğunu bilmezler. Ağızlarına şirk sözcüğünü sakız gibi almışlar çiğneyip dururlar.
Şirk; Allahtan başka ilah edinmektir. Allahtan başkasında bağımsız gücün varlığını bilmektir.
Oysa müminler Allahtan başkasını Allaha muhtaç bilir ve inanır.
Şefaat:
Allahu Teala buyuruyor(mealen):
– “O gün, Rahmân’ın kendisine izin verdiği ve sözünden hoşnud olduğu kimselerden başkasının şefaatı fayda vermez.” (Tâhâ-109)
Mezkür âyeti kerimede geçen, “Rahmân’ın kendisine izin verdiği ve sözünden hoşnud olduğu kimselerden başkasının şefaatı fayda vermez.” ibaresinin peygamberlere atıf olduğunu kabul etmeyenler, imanlarını gözden geçirmelidir.
Allahu Teala Peygamberimize (salât ve selâm ona olsun) atfen :
-“Rabbinin seni Makam-ı Mahmud’a (övgüye değer bir makama) yükselteceği ümit edilir.” (İsra 79) buyurdu.
Ebu Hureyre’nin(r.a.) rivayetine göre Peygamber Efendimize bu ayette zikredilen Makam-ı Mahmud’dan sual edildi. Rasulüllah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
“Bu şefaattir” diye cevap verdi. (Kaynak: Tirmizi, Tefsir 17 (nr.3136); Beyhaki, Şuabü’l-İman, nr 300).
Bir başka hadisi şerifte:
-“Ey falan! Bize şefaat et, ey falan bize şefaat et diyecekler. Sonunda şefaat etme işi bana kalacak. İşte makam-ı Mahmud budur.” (Buhari, Tefsir 11; zekat 52)
-” Kıyamette Peygamberler, âlimler ve şehidler şefaat eder.” (Kaynak; İbni Mace )
-” Her peygamberin müstecab (Allah’ın kabul edeceği) bir duası vardır. Her peygamber o duayı yapmada acele etti. Ben ise bu duamı kıyamet gününde, ümmetime şefaat olarak kullanmak üzere sakladım (kullanmayı ahirete bıraktım). Ona inşaallah, ümmetimin şirk koşmadan ölenleri nail olacaktır.” ( Buhari-Tevhid/ 5076)
Bazı kafirler “Biz hadislere inanmıyoruz” derler. Hadisi şeriflere inanmayanların karşısına ise şu ayetlerle çıkarız:
– Biz o peygamberleri mucizelerle ve kitaplarla gönderdik. Ey Peygamberim! Sana da Kur’ân’ı indirdik ki, insanlara vahyedileni açıklayasın. Belki onlar da düşünürler. (Nahl/44)
Bu ayeti kerime Rasulullahın hadisi şeriflerinin Kuran’ın tefsiri olduğunu açıkça belirtmektedir. Hadis yok diyen bu ayeti de inkar etmiş olur. Ayeti kerimeyi inkar eden ise elbette kâfirdir.
Selamun aleykum Bekir hocam, hocam son zamanlarda sadece Kuran yeter diyen birkaç kişiye denk geldim. Hadisleri vahiy olarak alırsan şirk işlersin diyorlar. Kuran i kerim’de sadece Kurana vahye uyulması gerektiğini belirtiyorlar..kafam karıştı hocam. Ne yapacağım.. hadislere uymazsak sorun yaşar mıyız?
Aleykümselam kardeşim.
“Sadece Kuran Yeter” diyenler ve “Sadece Kuran Uyunuz Hadisler vahiy değil ” diye slogan atanlar Kuran’a da inanmayan kimselerdir.
Allahu teala Haşr suresi 7. ayette buyurmuştur ki (mealen):
– “Peygamber size ne verdiyse onu alın. Size neyi yasakladıysa ondan sakının ve Allah’tan korkun. Çünkü Allah’ın azabı şiddetlidir.”
Bir başka ayette;
“ve mâ yentıku anil-hevâ” Necm/3)
Mealen:
– “O Peygamber hevasından(kendinden) konuşmuyor.” (Necm/3)
– “inhuve illâ vahyun yûhâ” (Necm/4)
Mealen:
– “ancak ona vahy olunan vahiydir” (Necm/4)
Burada açıklanan ayeti kerimelere baktığımız da görülüyor ki Peygamberimizin İslam hakkında söylediği hadisi şerifler hevasından yani kendinden değil Allah’ın onun kalbine vahy etmesindendir.
Şunu esef ve açıklıkla belirtelim ki,”Uydurulan Din ve Kuran’daki Din” veya “Kuran Yeter” diye slogan atanlar ehli sünnetten kopan gençlerin bir süre sonra İslamdan başka din arayışına girdikleri görülmektedir…
hocam iyi geceler bir TV programında iyiki sakalını kesmişsin daha iyi olmuş diye bir söz geçti bu elfazl küfürmüdür.birde aynı programda seninle papaz olmak istemem dedi bu programı bidahaki programlarda izlemeye devam etmek küfre düşürür mü?
Sünnet olan sakalını iyi ki kesmişsin deseydi küfür olurdu. Sünnete muhalif bir sürü sakal var.
Hocam örneğin bir matematik öğretmeninin öğrencilerine matematik öğretmesinden dolayı matematik birçok meslekte kullanıldığı ve öğrencilerin günlük hayatta da kullanabileceği ileride meslek sahibi olmaları için girecekleri sınavları kazanıp meslek sahibi olmaları için gerekli olduğu ve yaptıkları mesleklerde de gerekli olabileceği için bu ilmi öğrencilere öğreten öğretmenlere sevap yazılmaya devam eder mi ölmeden önce de sonra yani amel defteri kapanmadığı üç durumdan biri olan ilimle ilgili olan kısmı için sordum bu durumda amel defteri kapanır mı ölünce yoksa ilim öğrettiğinden sevap yazılmaya devam eder mi? Faydalı bir ilim olarak değerlendirilebilir mi?
Ahiret hayatı için fayda sağlayacak veya dünya hayatına fayda sağlayacak günah olmayan ilimlerden herhangi birisini öğretene de sevap verilir onlarında amel defteri açık kalır.
Selamünaleyküm. Netflix diye bir dizi ve film izleme sitesi var bilirsiniz belki. Buna üye olmak küfür müdür?
*üye olup burdan küfür ve şirk içermeyen dizileri filmleri izlemek caiz olur mu? Ama bu sitede küfür ve şirk içeren diziler de varsa eğer fakat bunları izlemesek bu küfür olur mu?
Ben Netflix falan bilmem ama işitirim.
Bilmediğim şey hakkında bana soru sorma.
Selamün aleyküm içimizden küfür sözleri geçiyor istemsizce ben istemeden birisi söylüyor gibi bende “içimden birisi böyle söylüyor ben söylemiyorum başkası söylüyor manasında içimdeki o küfür sözünü söylesem yani böyle cümleler ben istemeden başkası sanki böyle söylüyor anlamında söylesem bu küfür olur mu?
Yani küfür kelimesini tevili gibi söylesek asla kendimiz için değil
Şeytana küfür edersen şeytan 70 tane şeytan doğurur. Şeytanı kahretmek istiyorsan o sövdüğü vakit sen de Allahı zikret.
Nihat Hatipoğlu Müslüman mıdır? Adalet mi demek küfür müdür İmam Gazali ve imam teymiyye Müslim midir Bir de bir insan kendine Müslümanım yerine Müslimim diyebilir mi ? Mürtet kişinin ibadetleri boşa gider mi sevapları günahları boşa gider mi namaz kılmayan kafir olur mu Murtet kişi Müslüman olduktan sonra sevapları gelip günahları gider mi
“Nihat Hatipoğlu Müslüman mı” sorusu nasıl bir soru?
Mustafa Öztürk, Yaşar Nuri, Mustafa İslamoğlu, Abdülaziz Bayındır, Mehmet Okuyan, C. Taslaman müslüman mı diye sormuyorsun da neden Hatipoğlu müslüman mı diye soruyorsun?
N.Hatipoğlu tabi ki müslüman FAKAT Hataları VARDIR ama itikadi bir sapkınlığı yoktur.
İmamı Gazali elbette mümindir ve ehli sünnet alimidir.
İbni Teymiyye sapkın adamdır.
Müslüman kendine “elhamdülillah müslümanım” demelidir.
Mürtedin bütün ibadetleri ve sevapları boşa gider ebediyen cehennemlik olur.
Namaz kılmayan, içki içen kafir olmaz ama namazın farz olduğunu içkinin haram olduğunu inkar eden kafir olur.
Mürted müslüman olduktan sonra sevapları geri gelmez ancak daha önceden tuttuğu oruçlarını ve kıldığı namazları yenilemez. Hacca gitmişse tekrar gitmesi gerekir.
Not: Mustafa Öztürk, Yaşar Nuri, Mustafa İslamoğlu, Abdülaziz Bayındır, Mehmet Okuyan, Caner Taslaman Ehli sünnet olmayan kimselerdir.
Selamün aleyküm hocam bir yere necaset bulaştığına şüphe edersek o şey temiz mi sayılır? Yani gözümüzle bir yerde necaset görmediğimiz sürece o yerin temiz olduğuna mı hükmedilir? Acaba necaset var mı sorusunu sormak yanlış mı?
Necaset şüphe etmekle olmaz gözünle görmelisin.
Selamün aleyküm hocam İslâm dini biz müslümanlara diğer din mensubu kişilere karşı adalet hoşgörü iyilik ile yaklaşmamızı emrediyor bizler dinimizin bu emrine uymayan davranışlarda bulunuyoruz ve diğer din mensubu kişilere karşı negatif bir tavır takiniyoruz bu ne kadar doğru bir durum hocam yani müslüman olarak diğer insanlara karşı tavrımız iyi yönde olmalıdır bu konu hakkında acaba yanlış mı düşünüyorum aydınlatırsanız sevinirim hocam
SORU: Selamün aleyküm hocam İslâm dini biz müslümanlara diğer din mensubu kişilere karşı adalet hoşgörü iyilik ile yaklaşmamızı emrediyor bizler dinimizin bu emrine uymayan davranışlarda bulunuyoruz ve diğer din mensubu kişilere karşı negatif bir tavır takiniyoruz bu ne kadar doğru bir durum hocam yani müslüman olarak diğer insanlara karşı tavrımız iyi yönde olmalıdır bu konu hakkında acaba yanlış mı düşünüyorum aydınlatırsanız sevinirim hocam?
CEVAP:
İslam dini bize sadece diğer inançlara mensup olanlara değil kendimiz de dahil tüm insanlara adaletli davranmamızı emrediyor ama müslüman olmayanların inançlarına karşı mesafeli olmamızı emrediyor. İslam devletleri tarih boyunca gayri müslimlere inaçlarını yaşama hakkı vermiş onları kendi tebası saymış onları korumuştur.
Ama gel gör ki onlara fırsat geçtiğinde her tarafta müslüman kanı dökülüyor, müslümana tecavüz ediliyor, müslümanların toprakları işgal ediliyor müslümanlar sömürülüyor.
Bu durumda kimmiş zalim?
Bizler yine de bir gayri müslim gördüğümüzde onları misafir ediyoruz onlara nazik davranıyoruz.
Onlar da öyle mi?
Müslümanı görünce koyun leşi görmüş gibi oluyorlar ırkçılık yapıyorlar.
Bizler olup bitenleri doğru görebilmek için tek taraflı değil de bir de gayrimüslimlerin bizlere yaptıklarına bakmalıyız.
hocam bi sitede aynen şöyle yazıyor. “Kibir ve gururla yapılan bir günah ise, doğrudan Allah’a karşı bilinçli olarak yapılan bir isyandır. ” yazıyor ve sonra diyor ki : o şekildeki günah af kapsamının dışında tutulmuştur. diyor. sorum şu kibir ve gururla işlenen günahın tevbesi yok mu, tevbesi olsa bile bu kişi samimi ve doğru bi tevbe nasip olmaz mı demek? bu insan ne yapmalı
O kimse günahlarından başka kibir ve gururuna da tövbe ederse affolur. Affolmaz demek Allahın Tövbeleri kabul eden ismi Et-Tevvâb ismi şerifini inkar etmiş olur.
bu bahsettiğim yazı sorularla islamiyet sitesinden, linki de şu: ” sorularlaislamiyet.com/yaptigi-gunahlari-baskasina-anlatanlarin-affi-zor-mudur “. anladığım kadarıyla bi insan allaha karşı kibir ve gururundan kaynaklanan bi günah işlediğinde bu zaten küfür olur. eğer bu şekilde ölürse ahirette af görmez. ama bu kişi ölmeden önce tevbe ederse affolup cehennemden kurtulabilir.
ben böyle anladım.
Allaha karşı, peygamberlerine karşı, Allahın gönderdiklerine karşı kibir küfürdür. Bunlara tövbe edenin Allah tövbesini kabul eder. Kafir olmaktan kurtulur.
Hadisi şerife göre gizli işlediği günahı başkalarına anlatan kimse tövbe etse bile tövbe etmemiş gibidir. BUna rağmen onun da tövbesi vardır.
Merhaba hocam bir diziyi ve o dizinin oyuncularını sevmek hayranlık duymak ta bir sakınca var mıdır ?
Hayranlık duymak filmine ve dizisine bağlıdır. Ruhsuz maneviyattan yoksun müstehcenlik ve ahlaksızlık dolu bir filmi veya diziyi seven onlar gibi olur kıyamette onun hesabını verir.
Selamün aleyküm hocam
Allâhümmec‘al fî kalbî nûran ve fî basarî nûran ve fî sem’î nûran ve ‘an yemînî nûran ve ‘an yesârî nûran ve fevkî nûran ve tahtî nûran ve emâmî nûran ve halfî nûran vec’al lî nûran
Ve fî rivâyetin: ‘Asabî ve lahmî ve demî ve şa’rî ve beşerî kâne yekûlü fî du’âihî
Bu duada bazılarında “”kâne yekûlü fî du’âihî“” diye kısım yok beşeriye kadar var bu ifade ne demek yani bu kâne yekûlü fî du’âihî
Aleykümselam.
Arapça harflerle yazılmadığı için hata muhakkaktır.
Duanın tercümesini yazıyorum:
“Allâhümmec‘al fî kalbî nûran ve fî basarî nûran ve fî sem’î nûran ve ‘an yemînî nûran ve ‘an yesârî nûran ve fevkî nûran ve tahtî nûran ve emâmî nûran ve halfî nûran vec’al lî nûran
Ve fî rivâyetin: ‘Asabî ve lahmî ve demî ve şa’rî ve beşerî kâne yekûlü fî du’âihî”
yekûlü yanlış, yekûnünü olmalı.
DUANIN TÜRKÇE MEALİ:
Allah’ım kalbimi, gözümü, işitmemi, sağımı solumu, nurlandır,
ve üstümü, ve altımı ve önümü ve arkamı ve beni nurlandır.
Fi rivayeh: Başka bir rivatette “Duamda Sinirlerimi, ve etimi, ve kanımı, saçlarımı da (nurlu) kıl).
Hocam müslüman bir kimsenin başka dinler hakkında araştırma yapması bilgi edinmesinde ve bu bilgileri başkaları ile paylaşmasın da bir sakınca var mıdır
Birde müslüman bir kimsenin gayri müslim bir kimsenin hidayete ermesi için dua etmesinde bir sakınca var mıdır
Müslüman bir kimse başka dinlerin bozukluğunu cahillere öğretmek için araştırma yapabilir aksi halde onları din edinmek için araştırma yaparsa o andan itibaren kafir olur.
Başkaları ile paylaşırsa onlarında vebalini yüklenir.
Müslümanlar kafirlerin hidayete gelmesi için elbette dua etmelidir başka şey için dua edilemez.
Selamünaleyküm. Banyoda fayansın üzerindeki kurumuş idrar nasıl temizlenir? Üzerine su dökülerek temizlense bu suyun giderden akıp gitmesi gerekecek değil mi? Giderden akıp gidene kadar da her yer ıslanmış olacak bu sefer. Silme yolu ile temizleme olur mu? Tam olarak nasıl yapılmalı? Bir yerde okumuştum suyu içine emmeyen yüzeylerde temizlik ıslak bezle silme yoluyla olur yazıyordu. Okuduğum yer şurası: https://www.google.com.tr/amp/s/kaynak/necaset%3famp
Sorduğunuz soru mu yoksa temizlik mi öğrenmek istiyorsunuz? Fayansın üzerindeki kurumuş idrarın nasıl temizleneceğini de bilmekten yoksun musunuz a kardeşim?
O linkini okuduğunuz sitede ne yazdıysa onu uygula bize daha niçin soruyorsunuz?
Gerçekten dinen bunun usulunu ogrenmek istiyorum. Suyla yıkayayım mı yoksa deterjanlı bezle mi sileyim şer’en temiz sayılma yolunu merak ettim. Çünkü temizlik adına yanlış yöntemle uygulanabiliyor bu sefer necaset daha da yayılabiliyor
İdrarlı veya necis bir yerin dinen temiz olması için o bölgeyi üç kez yıkayıp sıkacaksın. Deterjan şart değil ama deterjanla bir kez yıkarsın sonra temiz su ile iki kez durularsın tamam olur.
Selamün Aleyküm hocam. İyi günler dilerim. Bir sorum olacaktı. Ben Almanca öğreniyorum ancak bunu zevk aldığım için değil, iş gereği ve tebliğ için öğrenmekteyim. Merak ettiğim şey ise dili öğrenirken grammer yapısından, kelimlerin okunuşu gibi şeylerden zevk almamızda bir sakınca var mıdır? İyi günler hocam.
Peygamberimiz “Bir lisan bir insan” buyurdu. Lisan öğrenmek ister zevk al ister alma günah değildir. Ama kafirlerin dinlerini onların müziklerini beğenmen günaha sokar, onların dinlerine ait işlerini beğenmen ise seni küfre sokar yani kafir yapar.
hocam iyi günler istihare namazı kılmak istiyorum ama bilmiyorum nasıl kılındığını yardımci olurmusun?
hocam bazı film siteleri var ücretli üyelikli buralardaki filmlerde bazen elfazl kufur sözleri geçiyor ben bunu duyunca filmi kapatıp başka film açıyorum bu benzeri sitelere üye olmak küfre sokar mi?
İyi akşamlar.
İsithare nasıl yapılır?
Linke gir ve oku.
https://islamdergisi.com/uncategorized/istihare-nedir/
Küfrü yani kafirliği teşvik eden sitelere üye olmak küfürdür yani kafirliktir.
Haram şeyleri içeren sitelere üye olmak haramdır.
hocam o tür sitelerde ingilizcemi geliştirmek için bulunuyorum.kafirlihi teşvik etmiyor fakat bazen ağızlarından elfazl küfürlü kelimeler cıkıyor.
Küfürlü olmayan ingilizce siteler de vardır. Onları arayıp bulunuz.
Selamün aleyküm namazda sureleri okurken yanlış okuyormuş gibi geliyor misal ehad yerine edat çıkıyor bunu düzeltmek için sürekli ehad kısmını baştan okuyorum burada en baştan mı almam gerekiyor? Yoksa yanlış yaptığım yerden alsam olur mu?
Birde hocam böyle okuduğum yer doğru iken yanlış yaptım zanlı ile baştan aldığımda namaz bozulur mu?
Aleykümselam.
Namazda kuran okurken bir kelimeyi istemeden yanlış okursan o cümleyi baştan okursun Mesela;
“Kulhü vallahu ehad” diyeceğin yerde sürçü lisanla “Kulhü vallahu ehat” dersen Tekrar “kulhü vallahu ehad” diye başlarsın.
Zannın onun doğru olduğunu söylüyorsa yeniden okumazsın. Ama namazı bozacak kadar yanlış okursan o namazı iade edersin.
Selamun Aleyküm.
Hocam Siz arapça biliyormusunuz, hep merak etmişimdir arapçada ekler isimden öncemi gelir sonramı?
Mesela bizde ev-de Ev-den isimden sonra ekler geliyor arapçada nasıl
Aleykümselam.
Arapça biliyor musunuz diye soruyorsunuz. Bu sizin için çok mu önemli?
Siz biliyor musunuz pekala?
Sorduğunuz ekler harfi cerdir. Onlar isimden veya zamirden önce gelir.
Selamünaleyküm. Sıvı sabunun içine necaset karışsa bu sabunla el temizliği yapılabilir mi
Dışkı veya idrar karışan sıvı sabunla temizlik yapılır denilse için elverir mi?
Selamün aleyküm
Sigara icmeyenin parasi isi gucu olmayana yasak oldugunu duydum ben ogrenciyim borcumda var benim sigara icmem harammidir mekruhiyet icerirmi
Bir şey bir kimsenin maddi durumuna göre helal veya haram olmaz. Sigarada öyledir.
İster zengin ol ister içki kumar zina yalan herkese haramdır.
Sigara içmek günde birkaç sigara olursa mekruhtur. Günde yarım paket içilirse mtahrimen mekruh olur günde bir paket içilirse israf olması hasebiyle harama girer.
Küfre düştüğümü hisediyorum ve bundan çok korkuyorum ne yapmam gerekir nasil tövbe etmeliyim
Sık sık kelime-i şehadet getirerek imanını tazeleyeceksin..
Hocam zındık olan birisine başka birisi cahilliğinden buna zındık denilemez derse bu küfre girer mi? Yani ortada bir kafir var başka birisi bu kafir değil diyor. Kafir değil diyen dinden çıkar mı?
Küfrü bariz olan birisine mümin demek küfürdür.
Selamin aleyküm hocam 2 sorum olacaktı abdest alırken sular üzerimize geliyor elbiseme elimizdeki yaş üstümüse geçiyor hep yaş oluyor bunlar necis midir?
Birde hocam abdest aldıktan sonra lavaboda yaş vere basıyorum ama necis olduğunu bilmiyorum sonra seccadeye halıya fln basıyoruz ayağımızda necis olabilir burdaki durum nasıldır hocam
Abdest alırken üzerine abdest suyundan sıçrayan su necis değildir. Ona müstamel su denilir. Mahzuru yoktur.
hocam iyi günler ameliyattan önce tövbe eden kişi ameliyatta ölse tövbesi kabul olur mu?
Ameliyattan önce yapılan tövbe güzeldir kabul olur inşaallah. Ama ameliyattan sonra aynı günahlara yine devam ederim düşüncesiyle yapılan tövbe kabul olmaz.
Selamün aleyküm
Hocam dedem vefat etti cennet cehennem bu dunyada demişti hic namaz kilmaz idi cenaze namazina katilmamammi lazim
Aleykümselam.
Cennet de cehennem de bu dünyada demek küfürdür. Öyle diyenin cenazesi kılınmaz. Sonradan tövbe etmiştir diye hüsnü zan ederek dedenin cenazesine gidebilirsin.
sorularla islamiyet sitesi okunabilir mi güvenilir mi
SORU: “Sorularla İslamiyet Sitesi okunabilir mi güvenilir mi?”
CEVAP: Sorularla İslamiyet Sitesi ehli sünnet sitesidir güvenebilirsiniz fetvaları muteberdir.
Selamün aleyküm
Hocam bi gayrimüslim bize inşallah sigaradan tiskinir birakirsin dese bizde inşallah desek kufre girmis olurmuyuz
SORU: “Bir gayrimüslim bize inşallah sigaradan tiskinir birakirsin dese bizde inşallah desek küfre girmiş olur muyuz?”
CEVAP: Küfür olmaz. Allah dilemeden hiçbir şey olmaz çünkü.
“Allah b…nızı versin müsmanları zehirliyorlar” dedim
Müslümanları zehirleyenler için o bedduayı az bile söylemişsin.
Selamün aleyküm hocam Fenerbahçe Beşiktaş maçını izlemek için bir siteye girdim o sitenin reklamında tam önüme bir reklam geldi orada allaha şirk koşuluyordu bende sinirlendim orada onu duıyunca beddua ettim sonuçta maç izlemk için girdim ne duydum başka müslümanlarda onu duydu
Bu yaptığım doğru mu?
Ne diye beddua ettin onu da yaz ki ona göre hüküm çıkaralım.
Hocam bundan 6-7 ay kadar önce evde herkes uyurken ben yatağımda uyandıktan sonra hü diye bir ses duydum rüyada değildim bilinçli hareket edebiliyordum sesin geldiği yere sonradan baktım korkudan baktığımda da hiçbir şey görmedim belki geç baktığımdan evdeki diğerleri uyuyordu ve ses onların sesi değildi bir nida, seslenme şeklinde bir sesti ne olabileceğini bulamadım acaba ne olabilir?
Öyle bir durumlarda hemen amentüyü oku sonra ayetel kürsiyi felak ve nas surelerini oku cin şeytanları ise mümkün değil orada durmazlar.. Sesin ikinci kez gelmesini bekle. Ses yine gelirse hırsız veya düşman olacağını düşünerek eline bir sopa al ve evden sakın çıkma.. Eğer dışarıda bir olay varsa polise telefon et.
Selamunaleyküm hocam zamanında beni günaha sokan bir kıza ve erkeğe aşırı öfkem var onlar olmasaydı günah işlemeyecektim onlar yüzünden bu günaha girdim diyorum ve o kadar öfke duyuyorumki keşke karşıma çıksalarda kalplerini darmadağın etsem keşke fiziksel şiddet uygulasam psikolojim çok bozuk geçmiş bir an bile olsa aklımdan çıkmıyor bu insanlar nasıl karşıma çıktı bu pis nalet zinayı işlettirdi bana hocam doktora gideceğim açık açık söyleyeceğim
Aleykümselam.
Onlara kızmakta haklısın ama düştüğün yerde bir ömür boyu kalacak mısın hep?
Tövbe et ayağa kalk şeytanın dürttüğü keşkelerle oyalanmanın ne yeri ne de zamanı.
Günahını da başkalarına anlatarak aynı günahı yeniden işlemiş konumuna düşme!
Sen samimi tövbe yatığın zaman Allah katında tertemizsin bunu unutma.