İmâm-ı A’zam’ın Vasiyeti

İmamı Maturidi Hz.

İmâm-ı A’zâm hazretlerinin son hastalığında eshâbına bildirdiği vasiyetin özeti şöyledir:

“Ey dostlarım biliniz ki, Ehl-i sünnet vel cemâat mezhebi haktır. On iki haslet üzeredir. Bunlara uyan bid’atten uzak olur. Peygamber Efendimize tam uymuş olur:

1- İmân, dil ile söylemek ve kalb ile tasdiktir. İmânın azalması ve çoğalması olmaz. İmânda şüphe caiz değildir. Müslüman günah işlemekle kâfir olmaz. İmân, amelden bir parça değil, ayrıdır. Amel, bazı vakitlerde emrolunmuştur. Fakire, zekât ve hac farz değildir. Fakat îmândan muaf tutulan an yoktur. Fakire îmân lâzım gelmez, denilemez. Hayrın ve şerrin takdiri …Allahü teâlâdandır.

2- Ameller üç kısımdır: Farz, fazilet ve günah.

3- Allahü teâlâ Arş’ı sonradan yaratmıştır. Allahü teâlânın Arş’a ihtiyacı yoktur.

4- Kur’ân-ı kerîm Allahü teâlânın kelâmıdır. Mahluk, yani sonradan olma değildir. Zatî ile kaimdir. Kur’ ân-ı kerîme mahluk diyen kâfir olur.

5- Bu ümmetin, Peygamber Efendimizden sonra en üstünü, Ebu Bekir, sonra Ömer, sonra Osman, sonra Ali’dir. Üstünlükleri hilâfetteki sıralarına göredir. Bunları seven muttaki, düşman olanlar ise münafık ve şakidir, Cehenneme gideceklerdir.

6- Kul, bütün fiilleri, yaptıkları ile mahlûktur. Sonradan yaratılmıştır.

7- Yaratıcı ve rızk verici Allahü teâlâdır.

8- Allahü teâlânın ihtiyacı yoktur.

9- Mest üzerine mesh caizdir.

10- Allahü teâlâ, kaleme emrederek kıyamete kadar olanları yazdırmıştır.

11- Kabirde azap vardır. Münker ve Nekirin kabirde sual sormaları haktır. Mizân haktır. Cennet ve Cehennem geçici değildir, devamlıdır.

12- Allahü teâlâ, mahlûkatı, öldükten sonra kıyamette diriltir.

Cennetliklerin Allahü teâlâyı nasıl olduğu bilinmeyen, bir şeye benzetilmeden ve cihetsiz görmeleri haktır.

Peygamberimizin şefaati haktır. Hazret-i Âişe, hazret-i Hadice-i Kübra’dan sonra bütün kadınların üstünü ve mü’minlerin annesidir.

İmam-ı Azamın Hazretlerinin İmam-ı Ebu Yusuf’a Vasiyeti
Halk önünde konuşma, yalnız sorduklarına cevap ver!
Avam ve tüccar arasında da dinî ve zarurî bilgiye ait olmayan sözlerden ka­çın.
Avam arasında ne gül, ne de gülümse!
Çarşı pazara da çok çıkma!
Halk ile çokça düşüp kalkma! Onlar seni arasınlar.
Delilerle konuşmayan, münazara adabını bilmeyen ve iddialarını delilleri ile ısbat edemeyen ilim adamları ile söze girişmekten kaçın!
Mevki ve makam peşinde koşan, halk arasındaki günlük meselelere dalan ve bu suretle kendilerine şöhret ve menfaat sağlamak isteyen kimselerin söz­lerine ve aralarına ka­rışma!
(Güzel sitenize bu güzel sözleri paylaşmak istedim dua buyurun manen hasta kardeşinize)
Ekleyen: Fizyoterapist Caner
caneruyanik@windowslive

Loading

214 - 1
DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Tüm gönderilerde IP adresleri ve gönderim tarihi sistem tarafından kaydedilmektedir. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken isim kısmında takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


“İmâm-ı A’zam’ın Vasiyeti” üzerine 2 yorum.

  1. İmam-ı Azamın Ebu Yusufa vasiyetinden bir kısımı aynen şöyledir.
    Halk önünde konuşma, yalnız sorduklarına cevap ver! Avam ve tüccar arasında da dinî ve zarurî bilgiye ait olmıyan sözlerden ka­çın. Avam arasında ne gül, ne de gülümse! Çarşı pazara da çok çıkma! Halk ile çokça düşüp kalkma! Onlar seni arasınlar.
    Delilerle konuşmayan, münazara âdabını bilmiyen ve iddialarını delilleri ile isbat edemeyen ilim adamları ile söze girişmekten kaçın! Mevki ve makam peşinde koşan, halk arasındaki günlük meselelere dalan ve bu suretle kendilerine şöhret ve menfaat sağlamak istiyen kimselerin söz­lerine ve aralarına ka­rışma! (Güzel sitenize bu güzel sözleri paylaşmak istedim dua buyrun manen hasta kardaşınıza)

    1. Allahu Teala razı olsun kardeşim. Güzel bir nasihattir istifade ettik.

Bir yanıt yazın