Cemaat ve Tarikat Ayrılıkları Neden Oldu?

Yazan: Bekir Abdullah…..13 Ocak 2019

SORU: Cemaat ve Tarikat ayrılıkları neden
oldu buna cevap bulamadığım için kendi
cemaatimle alaka-i münasebeti sonlandırdım.

CEVAP:
Cemaat ve Tarikat ayrılıkları neden oldu? sorusuna cevap vermeden önce Tarikat ve cemaat ne demektir dinde yeri nedir bunu öğrenelim.
Cemaat demek belli bir inancın sahibi kimselerin belli zamanlarda bir araya gelmeleri halinde meydana gelen topluluğa denilir. Küfür ve şirk cemaatleri olduğu gibi İslami cemaatlerde mevcuttur. Buna istinaden Rasulullahın (aleyhissalatü vesselam) şöyle bir hadisi şerifi de vardır:
“Sürüden ayrılanı kurdun kapması gibi cemaatten ayrılanı da şeytan kapar” buyurarak İslami cemaatin önemine değinmiştir.
İslamın ilk yıllarında Rasulullah ve daha sonra gelen hulefa-i raşidin zamanında İslamın kapsadığı tasavvuf ve fıkıh bilgileri bir arada verildiği için tek bir cami cemaati bulunurdu. Daha sonraki yıllarda gelen hükümdarlar dini bilgileri vermede yeterli olamadıkları için din bilgilerini verme işini alimlere bıraktılar..
Tabiin ve daha sonraki yıllarda tarikat cemaatleri ortaya çıktı. Onlar çok takva sahibi kimselerdi. Tarikatlar İslamın sınırları içinde ruh ve nefis eğitim yolunu yüzyıllar boyunca talim ve terbiye vermeye devam ettiler.
Türkiye’de ise Osmanlı İmparatorluğu yıkılıp yerine Cumhuriyet kurulunca sapkın tarikatlar bahane edilerek gerçek tasavvuf okulları olan tekke ve zaviyeler kapatıldı ve tasavvuf yasaklandı..

Cumhuriyet döneminde cemaatler açıktan dini terbiye veremeyince alimler halkın cahil kalmaması için işe el attılar ve gizli yoldan insanları din hususunda eğitmeye başladılar. Bunlardan başka dış güçlerin adamı olan sahte hocalar da kendilerine cemaat topladılar ve halkı ya sömürdüler ya da dış güçlere hizmet ettirerek saptırdılar.
Yine bu cumhuriyet döneminde devlet tarafından yasaklanan ve gizli yürütülen tarikatların gerçek mürşidleri irşatlarını gizli yürütürken bazı sahte şeyhler de bu boşluktan yararlanarak çakma tarikatlar kurdular. Bu tür başıbozuk tarikatların içine dünyaya düşkün, din hırsızı kimseler sızıp kendilerini şeyh ilan ettiler. Bunlar kurnaz ve zeki kimseler olduğu için kısa dönemde ya üveysilik adı altında bağımsız bir tarikat yada vefat eden cemaat liderinin halefi olarak cemaatin başına geçti. Halkın bir çoğu bunları anlayacak dini bilgilerle donanımlı olmadıkları için doğru mürşidlerle sahtekarları ayıramadılar…

Gelelim “Tarikatlar neden tek değil de ayrı ayrıdır?” sorusunun cevabına:
Evvela günümüzde çok yaygın olan “tek tipçilik” fikri nereye dayanır ona bakalım.
Komünist düzen bir zamanlar dünyayı kasıp kavururken tek tipçilik fikride beraberinde geldi her tarafa yayıldı. Bu hastalıktan maalesef bir çok Müslüman da işin bilincinde olmadan etkilendi.

Şimdilerde Müslümanlar, işin bilincinde olmayanların,
“Neden İslam’da tek mezhep değil de dört mezhep var?”
Ya da,
“Neden tarikatlar tek değil de birden çok?” gibi sorulara muhatap kalıyorlar…
Bu ülkenin başkenti Ankara’dır.
Erzurum’dan, Adana’dan, İstanbul’dan, Ankara’ya gelen insanlara “Neden ayrı yoldan geliyorsunuz” denebilir mi?
Oysaki bunların hepsinin hedefi, gideceği yer Ankara’dır.
İşte “Neden mezhepler bir değil?” veya, “tarikatlar niçin bir değil?”  demekte bunun gibi abes bir iddiadır.
Ya da “neden insanlar aynı işi yapmıyor?”,
“Neden okullar farklı eğitim görüyorlar?”
“Neden askerler topçu, tankçı, piyade ve komando gibi farklı sınıftadır” demek gibi saçma bir söz olur dinde tek mezheb veya tek tarikatin olmasını istemek.
İslâmî Tarikat: Ruhu, Allah rızasından başka sevgilerden arındırıp saf ayna yapmak ve nefsi manevi pisliklerden kötü huylardan temizlemek yoludur.
Bu yol iki ana yoldur. Birisi işe, nefsi temizlikten başlar, diğeri ise ruhu temizlikten başlar. Her ikisinin de amacı İlahi rızaya ermektir.

Loading

1.058 - 1
DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Tüm gönderilerde IP adresleri ve gönderim tarihi sistem tarafından kaydedilmektedir. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken isim kısmında takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bir yanıt yazın