Peygamberimizin Mezhebi Vardı

Soru: Hocam, ehli sünnet mezhebine inanmayanlar, “Peygamberin mezhebi mi vardı? Mezheplere inanmıyoruz, mezhepler sonradan ortaya çıktı” gibi sözler ediyorlar. Buna nasıl bir açıklama yapabilirsiniz?

CEVAP: Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem)  Efendimizin mezhebi Kur’an-ı Kerimde geçen “sırât-ı mustekîm” idi. Zira Kur’an Efendimizin mezhebini Yasin Suresinde şu ayetle ifade etmiştir:
-“İnneke leminel-murselîn” “Alâ sırâtın mustekîm.”, mealen: “(Ey Muhammed) şüphesiz, sen gönderdiğimiz rasullerdensin ve sen en doğru sırât (mezhep, yol) üzeresin.

Mezhebin, Kur’an’da ki karşılığı sırât’tır”. Sırâtın anlamı ise yol demektir. “Mustekîm” ise, dosdoğru demektir. Bu iki kelime birleştirilince; “dosdoğru yol, dosdoğrı mezheb” anlamı çıkmaktadır. Bundan da şu ifade  çıkmaktadır;
“(Ey Rasulüm) şüphesiz sen, en doğru mezhep üzerindesin.”
Allahu Teala Kur’an’da  (Âl-i İmran -31) ayette  buyuruyor ki, mealen:
“Ey Rasulüm de ki, Eğer Allah’ı seviyorsanız geliniz bana uyunuz ki, Allah’ta sizi sevsin günahlarınızı bağışlasın. Allah affedicidir, Allah merhametlidir.”

Fatiha suresinde: 

Fatiha Suresi 6 ve 7. ayetlerinin Latin Harfleriyle Okunuşu

  • 1- Bismillahirrahmānirrahīm.
  • 6- İhdinessırātel müstakīm
  • 7- Sırātellezine en’amte aleyhim ğayrilmağdūbi aleyhim ve leddāllīn

Fatiha Suresi 6 ve 7. ayetlerinin Meali:

  • 1- Rahmân ve Rahîm Allah’ın ismiyle.
  • 6- (Rabbimiz) Bizi sırât-ı müstekîme (ehli sünnet yoluna) erdir.
  • 7- O kendilerine nimet verdiğin mutlu kimselerin yoluna (mezhebine); o gazaba uğramışların ve o sapmışların yoluna (mezhebine) değil.


Bu ayetlerin manası gereğince Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellemin mezhebi (yolu) olan sırat-ı mustekîme, yani; Ehl-i Sünnet Mezhebine uymak, her müslümana farz olmaktadır.
Bunlara rağmen kim de kendi aklına uyarak Rasulullaha; “Onun mezhebi yoktu, Peygamber mezhepsiz idi” derse o Kur’an’ı yalanlamış olur.

Loading

1.063 - 1
DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Tüm gönderilerde IP adresleri ve gönderim tarihi sistem tarafından kaydedilmektedir. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken isim kısmında takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bir yanıt yazın