Yaratmak Allah’a Mahsustur

Lafza-Allah İsmi Bez ÜzerindeBekir Abdullah 07 Ekim 2014
TEKVÎN VE MÜKEVVEN:
Yaratmak ve yaratılmak anlamındadır.
O Allah ki, tek Yaratıcıdır. O’ndan başkasına “yarattı” demek şirktir. Bu sebeple bazıları bazıları için “falanca şunu veya bunu yarattı” denilmesi çok çirkindir. Onun yerine yaptı, oluşturdu gibi kelimeleri kullanmak daha uygundur.
Şirk asla affedilmeyen bir günahtır.   Kur’an-ı Kerim’in haberine göre,  şirk işleyen bir kimse eğer iman edip tevbe etmezse, cehennemde sonsuz kalıcıdır. Ayeti Kerime’de mealen:

Yaratmak, yoktan var etmektir. Yaratıcı, yalnız Allahü teâlâdır. Bir âyet-i kerime meali:
(Sizi de

, yaptığınız işleri de yaratan Allah’tır.) [Saffat 96]

(Allahü teâlâ buyuruyor ki: “Benim yarattığım gibi bir şey yapmaya kalkandan daha zalim kim vardır? Haydi, bir habbe, bir zerre veya bir arpa yaratsınlar.”) [Hadis-i Buhari]

(Allah, her sanatkârın ve sanatının yaratıcısıdır.) [Hadis-i Buhari]

Demek ki, sanatkârın yaptığı şeyleri yaratan da Allah’tır. Yaratmak, Allahü teâlâya mahsustur. İcat etmek de yoktan yaratmaktır. Bilim adamları, yoktan bir şey meydana getiremezler, sadece Allahü teâlânın yarattığı mevcut şeyleri, yine Allah’ın koyduğu fizik, kimya ve biyoloji kanunları ile bir araya getirerek, yeni şeyler bulurlar. Buna da yaratmak veya icat etmek denmez, keşfetmek, buluş denir.

Yaratmak, yoktan var etmektir. Maddeyi, elemanı yokken var etmektir. Yaratıcı, yalnız Allahü teâlâdır.
İki âyet-i kerime meali de şöyledir:
(Yaratmak Allah’a mahsustur.) [Araf 54]

“Hiç şüphesiz, Allah, Kendisi’ne şirk koşanları bağışlamaz. Bunun dışında kalanlar ise, (onlardan) dilediğini bağışlar. Kim Allah’a şirk koşarsa elbette o uzak bir sapıklıkla sapmıştır.” (Nisa Suresi- 116)

Bir başka ayette Allah iman ettiği, diğer ibadetlerini yerine getirdiği halde şirk koşan bir insanın amellerinin boşa çıkacağını ve ahirette hüsrana uğrayacağını bize şu şekilde bildiriyor:
“And olsun, sana ve senden öncekilere vahyolundu (ki): “Eğer şirk koşacak olursan, şüphesiz amellerin boşa çıkacak ve elbette sen, hüsrana uğrayanlardan olacaksın.” (Zümer Suresi- 65)

Şirk Asla Affedilmez mi..?
Şirk işeyenler işledikleri şirke sonsuz pişman olup bir daha şirk işlemeyeceklerine dair Allah’a söz verirlerse bu tövbe olur. Allah ise Tevvâbür-Rahîm’dir. Tövbeleri elbette kabul edici ve müminlere sonsuz merhamet edicidir…

Loading

1.893 - 1
DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Tüm gönderilerde IP adresleri ve gönderim tarihi sistem tarafından kaydedilmektedir. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken isim kısmında takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bir yanıt yazın