İslam dergisi web sitesi soru cevap sayfasında fıkıh, itikat, tasavvuf, tefsir, sünnet gibi çeşitli İslami konularda sorularınızı iletebilirsiniz. Dini konulardaki sorular uygun görüldüğü takdirde bu sayfada yayınlanmakta ve cevaplandırılmaktadır.
Aşağıdaki formu kullanarak İslami konularda (fıkıh, itikat, sünnet, tefsir, tasavvuf, ilmihal gibi) sorularınızı gönderebilirsiniz.

Selamunaleykum. Hocam etrafımızda bazı insanlar görüyoruz işte şıpsevdi veya çok afedersiniz ayran gönüllü diye tabir ederiz. Bu insanlar neden böyledir vesvese falan mı oluyor acaba bu durumdan nasıl kurtulabilirler ?
Aleykümselam.
Ahlakı olgun olmayan insanlar öyle olur. Nefis terbiyesi gerek onlara.
Bismillah
Selamunaleykum
mesela bir kişi seferi mesafedeki bir yere 11 gün kalmak için gidiyor. Orada 10 gün kaldıktan sonra işi sebebiyle 10 gün daha kalması gerekiyor. Bu durumda seferi olmaktan çıkıyor mu?
Aleykümselam.
SEFERİLİK DEVAM EDER.
Hocam selamun aleykum hocam ben borcum vardı esim para verdi bana borclari kapattim eve gelince esimle otururken aramazda bir sorun yok gulerek hep paralarıni aldim simdi sana tekmeyi vurucam dedim sakaydi ama bu anda aklimdan esimi gercek manada bosamak birakmak ayrilmak niyeti gecmedi bos bir lafti ama sonra aklima acaba kinayeli bosama dedikleri böyle mi oluyur diye aklıma takıldı hani vurucam demekle bazen ayrilmak anlaşılır ya esimede durumi anlattim oda ben bosama filan anlamadım dedi bu durum nedir bu kinayedeki niyet ben bu sözü boşamak amaciyla kullandim niyetini hissederek kullanirsan bosama olurmu demek cevabınız icin şimdiden sagolun.
Aleykümselam Ali kardeşim. Öncelikle şunu belirteyim ki muhabbetinizin artması için eşinize iltifatlarda bulunup çok teşekkür edeceğiniz yerde çok çirkin bir şaka yapmışsınız.
Gelelim talak konusuna:
Kişi eşine “Seni boşadım” derse bariz bir talaktır. Gelecek zaman eki olursa ‘seni boşayacağım” gibi, bu boşama olmaz. Ama yine de böyle sözlerden uzak durmak gerek. Şaka ile söylense bile gerçek bir talak olur. Üç talak olursa dönüşü olmayan bir boşama gerçekleşir.
Kinaye talak ise, “Artık seni görmek istemiyorum”, “Git babanın evine”, “Sana tekmeyi vurdum, defol” ve bunların benzeri sözler boşamak amaçlı söylenmişse birer talak olur.
“Sana tekmeyi vuracağım” demekle talak olmaz.
Selamu aleykum. Hocam hani diyolar ya istimna rahatlama durumunda caizdir diye o kisma kafam basmadi rahatlama derken neyi kastediyorlar ?
Aleykümselam.
İstimna ne bazı cahil hocaların bildirdiği gibi büsbütün yasak, nede bazı doktorların bildirdiği gibi faydalıdır.
İstimna yani mastürbasyon hakkında İslam Alimlerinin büyüklerinden İbn-i Abidin hazretleri bu konuyu şu şekilde izah etmiş bulunmaktadır:
“İstimna (mastürbasyon) zevk için olursa günahtır.
Bekarlar hakkında (cinsel dürtüleri bastırıp da günaha girme tehlikesi baş gösterdiğinde) sükunet bulmak için caiz,
Zina tehlikesi olursa vacip olur.”
Kaynak: (Hanefi Fukahası İbn-i Abidin, Orucu Bozan Şeyler).
İstimna yukarıda cevaz verilenlerin dışında keyfi olarak yapılırsa, konunun uzmanlarının bildirdiğine evliliğe çok zararları olacağı belirtilmiştir.
Selamunaleykum hocam. Haklı yahut haksız yere kalp kırmanın hükmü nedir ??
Aleykümselam Elif hanım.
Kalb kırmak büyük günahtır. Ama biri Allaha isyan halinde ise veya sana veya başkasına zulmediyorsa onun kalbini kırabilirsin. Çünkü onda zaten gerçek anlamda bir kalb yoktur.
Selamunaleykum hocam hayırlı cumalarınız olsun. Anne baba imtihanı konsunda nasıl bir yaklaşımımız olmalı ? Bazen cidden anneme acayip sinirleniyorum hocam gereksiz yere sinirli ne desem parlıyor cok seyi büyütebiliyor. E anne nihayetinde
O yuzden ona karşılık veremeyince de sinirim içimde kalıyor eminim benim gibi bircok insan vardir boyle ne yapmaliyiz ??
Aleykümselam.
Allahu teala ayette “anne babaya öf bile demeyin” buyurmaktadır. Allaha şirk koşmaktan sonra en büyük günah anne babaya asi olmaktır.
Anne babanın günah olan emirleri yapılmaz. Ama onu da kibarca reddetmek lazım kabaca değil.
Annen sana her ne kadar sesini yükseltse de sana asla kalbini kapatmaz.
O sesini yükselttiğinde sen ona sükunetle yaklaş.
Hem nereden bilebilirsin belki annen psikolojik bir bunalımdadır. Onu bir uzmana götürün.
Merhaba hocam ben gebeyken cocugum saglikli doğarsa inek ya da tosun degil de dana keseceğim demistim hani inegin yavrusunu ama eşim dananin kurban olmadigini söylüyor bunun yerine koç ya da koyun keselim diyor eğer koç ya da koyun kesersem adagim yerine gelmis olur mu
Merhaba Ayşe hanım. Dananın cinsinden olmalı keseceğin kurban. O da 2 yaşında veya üzerinde bir tosun veya düve olabilir.
Hocam inşaallah mesajlarım geliyordur.
Tevbe ettim ve gerçekten bir daha eşimin istemediği hiçkimse ile görüşmeyeceğim .. namaz kılarken aklıma geliyor .. üzülüyorum .. helallik istememe gerek var mı .. hata bizler için ve ben hatamın farkındayım
Mesajlarınız geliyor. Hemen cevap yazma imkanımız bazen olmuyor. Bilgisayarımız masa bilgisayarıdır cepte taşınacak gibi değil.
Helallik istemenize gerek yok.
Öyle yaparsanız eşinizle aranız açılır boşanmaya kadar gider iş.
Allah razı olsun Bekir hocam .. eşimle sürekli helalleşiriz söylesem hakkını helal eder ama dediğiniz gibi büyük kavga çıkar .. tevbe etmem yeterlidir .. rabbim ahirette örter inşaallah değil mi hocam.. bir diğer sorum aklıma sürekli gelen vesvese .. sen böle bir hata yaptın tevbe ettin ama tesettürlü değilsin tevben kabul olmaz gibi düşünceler geliyor .. benim bildiğim ise tevbe ettiğin zaman o günaha attık yapmıyorsan kurcalamamak takılı kalmamak lazım .. böyle bir durum söz konusu değildir değil mi . Kişinin diğer günahları yüzünden tevbe ettiği günahı da ahirette açılır mı ortaya
Allah sizden de razı olsun Ela hanım.
Bu konuda eşinizin size herhangi bir hakkı geçmiş değil. O sebeple helalleşmeniz de söz konusu değil. Tövbe etmeniz yeterlidir. Allah tövbe edenlerin tövbe ettikleri günahlarını ahirette yüzüne vurmayacak o sebeple cezalandırmayacak da.
“Sen böle bir hata yaptın tevbe ettin ama tesettürlü değilsin tevben kabul olmaz gibi düşünceler geliyor” diyorsunuz. Böyle bir düşünce şeytanın vesvesesidir. Böyle bir düşünce geliyorsa tövben kabul olmuş demektir. Çünkü tövbe etmenden dolayı Allah razı şeytan ise gadaplıdır.
Ayrıca her günahın tövbesi ayrıdır. Ama genel olarak da tövbe yapılabilir. Tesettürlü olmaman ayrı bir günahtır bu durumdan dolayı sözünüzde durmamanız ayrı bir günahtır. Tesettüre girersen o da çok büyük bir tövbe olur ve amel defterine gece gündüz çok sevaplar yazılır..
Allah razı olsun hocam ..ne kadar güzel açıklıyorsunuz .. rabbim sizi sevdikleriyle haşreylesin..
Hocam bu arada siteye ilk attığım mesajı gördünüz değil mi yorumlar da gözükmüyor da .. o kişi okul yılları bana Muhabbeti olan fakat şimdi evli bir arkadaştı .. belirtmek istedim ki verdiğiniz cevaplar için haksızlık yapmış olmayayım.
Bir de siz çok Ilımlı sabırlı cevap veriyorsunuz .. sizden önce mail ile birine sordum çok tevbe et belki affedilirsin diye cevaplamış çok ümitsizliğe düşürdü beni.. Allah razı olsun sizden hocam ..sağlıklı huzurlu ömür versin inşaallah
Allah sizden de razı olsun Ela hanım. Takdirleriniz için ayrıca çok teşekkür ederim ayrıca bizim için ne hayır duada bulunduysanız Rabbim misliyle size de daha fazlasını bahşeylesin..
O ilk mesajınızı gizledim isterseniz yayınlarım.
Okul yılları geride kaldı. O zaman ne hata yapılmışsa ondan dolayı da ayrıca tövbe etmek lazım. Söz konusu kimseye haksızlık falan da yapmış sayılmazsınız. O kimse kendini bilse evli bir kadına maziyi hatırlatacak bir söz harekette de bulunmaz.
İnsanları Allahu tealanın affından rahmetinden ümitsizliğe düşürecek söz ve davranışlarda bulunmak din adamına hiç yakışmaz.
Allahu teala size mutlu bir aile ortamı versin cennette cemali ile müşerref kılsın sizleri.
Hocam Allah sizden razı olsun .. sabırla kırmadan cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim .. rabbim ne hayırlı muradınız var ise nasip etsin .. başka konularda aklıma takılan birşey olursa rahatsız eder sorarım .. Allah’a emanet olunuz
Estağfirullah. Allah sizden de razı olsun Ela hanım. Sitemiz sizlerin sorularını yanıtlamak ve sorunlarına yardımcı olmak için her daim açıktır.
Hayırlı günler Ela hanım.
Her kötülük bir tekten başlar. Hepimiz iyi biliriz ki, “Bir kereden bir şey olmaz” felsefesi nice ocakları ve hayatları söndürmüştür. Çünkü “bir kereden bir şey olmazın” arkası çorap söküğü gibi gelir.
Bu durumu kocanıza kesinlikle söylemeyiniz aksi halde yuvanız dağılır. Ortada bundan dolayı bir kul hakkı da yoktur. Sadece eşinize söz vermiş, sözünüzü tutmamış eski arkadaşınızla konuşarak veya yazışarak büyük günaha girmişsiniz.
Sizi arayan eski arkadaşınız da tabi ki iyi niyetli birisi değildir.
Zira her ikiniz de evlisiniz olan olmuş geri dönüşü olmayan bir yola girmişsiniz.
Bu arada şeytan; sizi birbirinize cazip göstermeye çalışarak sizi büyük bir felakete çekmek amacındadır…
Bu durumdan ancak Allaha sığınarak ve eski arkadaşını hatırlatan her şeyden uzak durarak kurtulabilirsiniz. Onunla ilgili mazini dahi düşünme. Aklına gelse bile onu gözünde büyütme. Bir çocukluk yanlışı idi diye düşün ki aslı da öyledir.. ve eski arkadaşını ve onunla ilgili mazini basitleştir ve küçümse…
Hocam bu mesajınızı yeni gördüm ..ne güzel açıklamışsınız .. gönlümü kalbimi ferahlattınız ..arkadaş bana muhabbeti vardı . sadece geçen yıl bu arkadaş yüzünden çok büyük bir kavga etmiştik eşimle .. kul hakkı konusunda içimi ferahlattınız.. dediklerinizi uygulayacağım .. zira ruhum daralıyordu .. rabbim sizi cennetiyle cemaliyle müşerref eylesin .. çok iyi bir insansız ..
Hocam bir de kesinlikle hal hatır sorma dışında bir konuşma geçmedi aramızda kendisini bana ulaşmaması için engelledim tevbe ettim ve rabbime sığındım .. haklısınız söylediklerinizde ..allah razı olsun
Estağfirullah.
Allah sizi ve ailenizi her türlü fitne ve dedikodudan uzak etsin halas kılsın.
Daha önce muhabbet duyan birisi ile hal hatır sormak bile sıkıntıya sebep olur. Bu tıpkı düşmanlık yapan birisinin “nasılsın?” demesi gibi olur. O durum asla sıradan insanların hal hatır sorması gibi olmaz.
O yüzden bir çok yuvalar yıkılmaktadır.
Bir de Anadolu’da “Uzaktan davulun sesi koyuk(dokunaklı) gelir” diye bir deyim vardır. Bazı insanlar uzaktan uzağa daha centilmen, daha cazip gelebilir. Şunu kadınların iyi bilmesi gerekir ki; kadınına göstermediği hoşgörüyü, tevazu ve sevgiyi başka kadınlara gösteren erkek kadın avcısıdır.
Haklısınız Bekir hocam.. ben namazlarımı allah rızası için kılıyorum .. bu durumdan sonra sen Namazını yaptığın hatadan dolayı kılıyorsun vs. Düşünceler geliyor bunları şeytan vesvesesi olarak algılamalı mıyım .. hataya tevbe ettim eşimin hakkına da girmedim deyip kapatmalı mıyım .. çünkü düşündükçe şeytan vesvese veriyor Bekir hocam .
Ela hanım önemli olan sizin namaza başlarken yaptığınız niyettir. Siz “Allahu Ekber” demeden önce “niyet ettim Allah rızası için şu namazı kılmaya” dedikten sonra aklınıza olumsuz olarak her ne gelirse gelsin o şeytanın vesvesesidir ki ona asla itibar etmeyiniz.
O konuda da “hatama tevbe ettim eşimin hakkına da girmedim” deyip konunun üzerinde daha fazla düşünmeyiniz.
Selamun Aleyķum sayın hocam .ben şafiyim 11 gün agdet goren kız 12ci gün beyaz leke görse namaz kalımaya devam etmelimi yada 1 gün bekletip sonrami namaz kilmali.
Aleykümselam Aysun hanım.
Şafide adet en çok 15 gündür. Ondan sonra leke(kan) görülürse hastalık kanıdır. Sizin adetiniz 11 gün sürmüş 12. gün gusül abdesti alıp namaza başlamalısınız.
Beyaz leke adet kanı değildir.
Şafiye göre ilk adetiniz 12. günde kesildi ise gusül abdesti alıp namazınızı kılmaya başlarsınız. Bir sonraki adet gününüz de böylece 12 gün olarak belirlenmiş olur. Sonraki adetiniz de ise 12 beklersiniz şayet adetiniz 7 günde kesilirse 12 gün bekledikten sonra kalan beş günü kaza kaza edersiniz.
selamün aleyküm,hocam kadın erkek karışık oturan sıla-i rahimin farz olmadığı akrabalara,komşulara,arkadaşlara bayram ziyareti için gidilir mi?sevaba gireceğiz derken günaha mı gireriz gidersek? hayırlı bayramlar
Aleykümselam.
Sizden yaşları çok büyükse Gidiniz ama ziyareti kısa tutunuz. Genç bayanlarla tokalaşmayınız. 60 yaş üzerindeki kadınlarla şehvetsiz tokalaşmak da beis yoktur.
Dediğinizi anladım çok sağolun peki biz normal salavat getirdiğimizde peygamberimizin ruhaniyeti yanımıza geliyor mu? Mesela büyük bir zatın ismi anıldığında ruhaniyeti gelmesi gibi
Sizin dediğinize göre her zaman gelmeyebilir mi?
Peygamberimizin makamı çok yüce ve âlidir. O bizim yanımıza gelmez lakin bizim görüntümüz onun huzuruna götürülür o da bize dua eder.
Hocam selamunaleykum hayırlı bayramlarınız olsun inşallah. Ben birinin başına gelen bir şeyi merak ettim size sormak isterim : simdi daha cok kucuk yaştayken (daha dinini bile tam bilmiyodu) birini begenmis bu internette aşık duaları vs. Var ya onu okumus dua niyetiyle. Ama sonra bunun yanlis olduğunu hatta büyü olabilcegini farketmiş. hocam bu cok pisman bilmeden dua die yapmis o amacla olabilceğini duyunca mahvoldu. Defalarca tovbe etti agliyo Allah beni affetmicek mi diyo ne yapmali ?? (Bu arada bu cocukla hic sevgili olmadi aşk yok. hatta cocyk bunu sosyal medyadan falan sildi hic konusmuolar )
hocam yapilan hata kismini mumkunse filtreler misiniz duyulunca bida günah olmasin
Aleykümselam sizinde bayramınız mübarek olsun.
O kardeşimiz estağrifullah desin sonra tövbe etsin. O dediğin şeyler bir çoğunun başına geçmiş olabilir. Önemli olan düştüğün yerde kalmamaktır.
O yazıda filtrelenecek bir şey göremedim. Ayrıca o arkadaşınızı tanımıyoruz ve başkaları tanımaz zaten.
Tamam hocam Allah razı olsun son bir şey sorcam o büyü amacıyla yapmamış ya ama kazara büyü olmamistir demi olsa bile tövbe etse bozulur mu sonucta bilmeyerek
Büyü amacıyla olmadığı için büyü olmaz.
Selamun aleyküm
Namaz kilarken sürekli kafamda baska dusunceler var yani namaz kilarken cok dikkatim dagiliyor ve hata yapiyorum.
Buna nasil bi cagre önerebilirsiniz.
Aleykümselam.
Namaz kılmadan önce beş-on dakika tefekkür yap. Allahın kudretinin büyüklüğünü mahlukat üzerindeki hikmetilerini düşün sonra namaza dur.
Büyük zatların isimleri anıldığı yerde ruhları hazır olur ve oraya rahmet yağar. (Salihlerin anıldığı yere rahmet yağar) hadis-i şerifi bunu gösteriyor. Bu ümmetin evliya zatlarının ruhu hazır olunca, Resulullah efendimizin ismi geçince, ruhu elbette hazır olur. Namazda, (Esselamü aleyke yâ eyyühennebiyyü) diyerek Resulullah’a selam veriyoruz. O anda Resulullah gelir, (Bana selam veren kim?) diye bakar, o kişiyi görür ve artık unutmaz. BU BİLGİNİN ASLI VAR MI DOĞRU MUDUR?
Büyük zatların anıldığı yerde ruhları hazır olur sözü hadis veya ayet değil kelamı kibardır. Bu söz Peygamberimizin “Müminin kabrine selam verildiğin de Allah onun ruhunu mezarına gönderir. Dünya hayatında onu tanıyorsa selamını ismini anarak alır. Tanımıyorsa ve aleykümselam ya ehli dünya diye alır.” hadisi şerifine dayanarak söylenmiş bir sözdür. Selama karşılık verilmesi mevtanın ruhunun selam verene dua etmesi anlamındadır. Allah dilerse o büyük zatın ruhuna güç verir onun ruhaniyeti ile o kişiye yardım eder. Yardım eden Allah, vesile olan veli zattır.
Namazda tahıyyatta “Esselamü aleyke yâ eyyühennebiyyü” ibaresi ise sandığınız gibi değildir. Miraçta Rasulullah namaz kılıp tahıyyata oturduğunda “Ettahıyyatü lillahi vassalavatü vettayyibat”, (Mali ve bedeni tüm ibadetler ve dualar Allah’a yapılır.) dediğinde Allahu Teala Rasulullaha “Esselamü aleyke eyyühennebiyyü ve rahmetullahi ve berakâtüh” (Selam ve Allahın rahmeti ve bereketi sana olsun ey Nebi) diye buyurdu. Rasullah, “Esselamü aleyna ve ala ıbadillahissalîn” (Selam ve Allahın rahmeti ve bereketi bize ve tüm müminlerin üzerine olsun) diye karşılık verdi.
İşte “namaz müminin miracıdır” hadisi şerifi burada böyle ifade edildi.
Özetle şudur ki namaz; kulun Rabbi ile konuşması O’na yalvarmasıdır.
Selamun Aleykum.
Hocam silah oyunlari oynamak gunahmi birbirimizi olduruyoruz ya ondan sordum tanirsiniz belki kerem onder hoca bile eskiden 10 yil oynadim o oyunlari iyim der.
Birde bu oyunda efsaneyim çok iyi oldurdum guzel oldurdm gibi şeyler soylemenin hukmu nedir
Silah oyunları oynanabilir lakin sakın siz kafir tarafına geçmeyin.
Hayırlı günler hocam. Geçmişte istemediğimiz fakat şimdi istesek de olmayacak bir eş adayı için acaba isteseydim benim için hayırlı bir eş olur muydu diyerekten geçmiş için istihareye yatılır mı? ayrıca evlilik seçimlerimize mi bağlı yoksa değişmez kader midir hocam
Hayırlı günler hayırlı bayramlar Esra hanım.
Peygamberimiz buyurdu ki:
“Başına bir iş geldiğinde ; “Eğer şöyle yapsaydım, şöyle olurdu” deme. Fakat “Bu Allah’ın takdiridir ki, öyle olmasını diledi ve öyle yaptı” de. Çünkü keşkeler, şeytanın vesvese ve aldatmasına kapı açar.”
(Hadis-i Müslim-2664)
Her şey gayet açık değil mi?
Olan olmuş artık bundan sonra keşkelerin bir yararı olmaz sadece şeytana kapı açar.
Hayırlı bayramlar hocam çok teşekkür ederim. Yalnız kendi kuruntu ve güvensizliğim yüzünden beğendiğim halde istemedim. Fakat yanıldığımı gördüm ve kendimi suçluyorum gerekse çevrem de öyle. Çok üzgünüm hani sürekli gönlüme göre biri gelse diye dua ederken böyle biri geldi fakat ben elimin tersiyle Allah’ın armağanını itmişim gibi hissettim ama bilerek değil güvenemedim hocam ama yanıldım. Sürekli keşkelerle yaşıyorum. Bundan başka gönlüme göre biri gelmeyecek gibi görüyorum. Sanki bana o hak tanınmış ama ben istemediğim için cezalandırılacakmışım gibi geliyor. Bunlar da vesvese midir hocam. Ben sanki günah işlemişim gibi hissediyorum kendimi.
Rica ederiz, hayırlı günler Esra hanım.
O kimse kısmetin değilmiş. Kısmetin olsaydı içinize güven gelir, onunla evlenirdiniz. Keşkelerle yaşamayın önünüze bakın. Gönlüne gelen olumsuz fikirler de şeytanın vesvesesidir. Asla ümidini kesme belki daha hayırlısı olabilir diye düşün. Hem nereden bileceksin sana gelen o kimse belki de ileri de seni istemeyecek huzursuzluk yaşayacaktın, bir de böyle düşünün.
Hem onu seçmedin diye neden cezalandırılacakmışsın? Olmaz böyle şey. Allah hiçbir kulunu biri ile evlenmedi diye cezalandırmaz.
Allah razı olsun hocam sağ olun. Haklısınız belki daha iyileri olur. Sonuçta Allah niyetimi biliyor güvenemedim. Sağ olun hocam hayırlı akşamlar ve hayırlı bayramlar dilerim.
Allah sizden de razı olsun Esra hanım. Her gecenin sonu sabahtır. Ümidsizlik en kötü hastalıktır.
Sen o kelimeyi oluştur niyeti ile tıklarsan sorun olmaz.
Hocam namaz kılarken ve kur’an okurken kelimelerin anlamı bozulmasın diye medlere dikkat ediyoruz peki zikir ve salavatlarda tecvid zorunlu değilse medleri yapmazsak anlam bozulmuyor mu yani namazda ve kur’anda medlere dikkat etmeyince anlam bozuluyor zikir ve salavatta medleri yapmazsak anlam nasıl bozulmuyor çünkü camide imamlar bazı zikir ve salavatları söylerken hiç med yapmadılar siz de zorunlu değil demiştiniz?
Zikir ve salavatların kabul olması için mahreçlere ve meddi lazımlara dikkat etmelisin.
Selamun aleyküm hocam ben bugün bir rüya gördüm rüyamda annem kanser olan yengeme yanlışıkla üstüne düşüyordu bunu isteyerek yapmıyordu ama bu birkaç kez tekrarlanıyordu bende yengeme bel fıtığından hasta olduğunu ve bu yüzden onun üstüne düştüğünü söylüyordum ama yengemin canı yanıyordu annem her ustüne düştügünde sonra annem bir koltuğa yatmıstı heralde utandı bilimiyorum yengemler giderken uğurlamaya da koltuktan kalkmadı bu rüyamı yorumlar mısınız
Rüya yorumu yapmıyoruz.
Selamünaleyküm,
Hocam içinden birine küfür etmek günah olur mu, kul hakkı olur mu? Kötü birşey olduğunu biliyorum ve yapmak niyetinde değilim asla fakat günah mı değil mi öğrenmem lazım.
Aleykümselam.
Allahın mukaddes kıldığı şeyler dışında kalan bir kimseye dilinizle sövmediğiniz sürece günah yazılmaz.
Selamün aleyküm xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx bir mahsuru var mı? Bu caiz değilse xxxxxxxxxxxxx mahsur varmıdır?
Aleykümselam.
Estetik ameliyatla o kısmı düzelttirebilirsiniz.
Selamun aleyküm. Dövüş sporuyla uğraşmak ve bu spordan para kazanmak istiyorum. Kazandığım para haram mıdır? Ek olarak geçimini dövüşerek sağlayan müslüman dövüşçülerin ne yapması gerekir? Bugüne kadar kazandıkları haram mıdır?
Aleykümselam.
Ulemanın fetvasına göre, savaş sanatını öğrenmek farz ise de dövüş sporu haramdır.
Onlar kendilerine başka bir iş arasın.
selamun aleykum hocam hocam dinimizde yalan buyuk bir gunah
ama hocam iyi niyet le yapilan yalan gunah midir
hocam ben ve esim 2006 senesinde evlendiydik
allah sukur esim dindar biri tesetturlu disari cikinca surekli pardesu veya manto giyer
mehrametli
ama malesef cocugumuz olmuyordu
her gecen sene ailem bana baski yapiyordu esimin ailesi yoktu yani birkac tane uzak akraba disinda
neyse
sene 2012 ydi artik annem bana oglum bosa onu diyip duruyordu
ama ben istemiyordum
ve aklima bir pilan geldiydi
isim nedeniyle sehir den gitim ve baska bir sehire tasindik
ve bir sure sonra esime sahte hamilelik fotograf cektirdim ve anneme falan yoladim
burda bizi kimse tanimiyordu
ve bir tane evlat edindik
7 yil sonra tekrar geldim ve cocugumuzu annemgile gosterdim
esim ve ben aric herkes bizim oz oglumuz saniyor hocam icimde bir his oldu dogrulari soylemek isterim ama soylersem kesin bosanirim
hocam bu yalani devam etsem gunah midir
Aleykümselam.
Kardeşim çok büyük bir günaha girmişsin. İslamda evlatlık edinme yoktur. Alırsın büluğa geldiğinde o çocuk erkek ise hanımına yabancı olur. Kıs ise sana yabancı olur.
Eşini seviyorsan Ailenin baskısı ile de eşini boşama. Ailenden uzak dur.
Selamun Aleykum tanidk bi abim askerlik anisi anlatiyor ama salliyacak birisi değil.
Çanakkalede yapmiş oranin ruhaniyetini bilirsiniz şehit yeri yani.
Diyorki gece saatlerinde hergun bi kadin çikardi bembeyaz bize bakardi fotoğraf çeksen kamerada cikmiyor korkardir diyor komutanlar dikkat edin pskolojinize diyormuş çunku oraya gitmek istiyenler duşuyomus bişi geliyomuş yani başina yine anlattiği bir olay bir nobet yerinde asker kimse yokken birisi sigarayi sondur demiş bakmis kimse yok sonra biri buna vurmuş çocuk korkmuş terk edemez nobet yerini tabi.
Sonra kabir azabi gibi sesler duydum ayak sesleri felan demiş çocukda sıkıntı vardir diye hastahaneye goturmusler ama o nobet yerine giden herkesde oyle olmuş orayi tele kapatmislar oraya gidiş yasakmiş.
Ben olaya dini açidan bakmak istoyorum hocam bu ne demek yani akrabam şehit ruhlari izn vermiyor sigaraya felan filan bisiler dedi ama..
Aleykümselam.
O asker şehidlere saygısızlık yapmıştır. Orada sigara da içilmesi doğru değildir. Onu melekler manen uyarmıştır. O korku oradan kaynaklanmaktadır.
Hocam peki halk arasinda yatir denilen şeyin dini hukmu nedir.
Anlatilana gore bir asker bir bayanin kaçirmiş orda kişlaya sokmuş oranin aşiretimi ne bunun kellesini alip meydana asmiş çok eski zamanlarda yaşanmiş bu abimin dediği gece geç saatte böyle bembeyaz bir kadin çikardinin hikayesi buymuş dedi ben dedim gerçekten goruyormuydun yemin ederim goruyorduk bembeyaz bize bakardi yatır işte bazilari ben giderim oraya ne olcak demiş yere duşmuşler felan gidememişler bu ne hocam
Yatır demek türbe demektir. Peygamberlerin, evliyaların şehidlerin türbeleri vardır. Onlar Allah katın da manen çok değerli kimselerdir. Peygamberlerin türbelerine saygısızlık küfürdür evliya ve şehidlerin yatırlarına saygısızlık yapmak haramdır.
Allah dilerse onların ruhaniyetleri bazı insanlara gözükür.
Selamün aleyküm kurban Lafza i Celal zikrini ne güzel anlatmışsın yüreğine sağlık. Rabıta hakkında da daha önce kaleme aldığın bir yazın var mı ben sitede bulamadım yoksa da tarif edebilir misin
Aleykümselam Sofi.
Rabıta hakkında daha önce kaleme aldığımız yazının linkini gönderiyorum:
https://islamdergisi.com/genel/rabita/
Selamun Aleykum.
Erkeklere cennette huri verilecek bayanlarda kendilerine ordan istedikleri birden fazla eş alma istekleri olabilirmi
Aleykümselam.
Rasül-ü Ekrem efendimiz, “Cennette kadınlar kocalarının yanındadır”, “Cennette her bir erkeğe 70 Hamza Pehlivan gücü verilecektir”, “Cennette hiç kimse üzülmeyecektir”, “Bekar ölen kadınlar Cennette istediği mümin erkekle evlenecektir” buyurdu.
Bir kadının birden fazla erkekle evlenmesi Allah’ın ahlakına terstir. Allah ise en güzel ahlak sahibidir.
Öyle bir şey bir ülkenin üç-beş başkan tarafından idare edilmesi gibi bir durumdur ki anarşiye sebebiyet verir. Allah insana iki el iki ayak ama bir baş vermiştir. Bunu iyi anlamak lazım.
Ayrıca kadınlar cennette kocalarının yanında çok mutlu olacaklar asla kıskançlık krizine girmeyeceklerdir. Kadınların cennette kocalarına olan sevgisi bir annenin çocuklarına olan sevgisi gibi asla azalmayacaktır..
Şu babtan;
bir annenin on tane çocuğu olsa çocuklarına olan sevgisi asla azalmayıp hepsine sevgisi aynı olur. Cennette de kadının eşi ne kadar olursa olsun kocasına sevgisi azalmayacaktır. Çünkü kadınlar kocalarına aşık olacaktır.
Dua ederken ne kadar derine inmeliyiz yani Cenab-ı Allahtan en ufak şeyi bile isteyebilir miyiz? Şahsen küçük şeyler isterken kendimde bir ayıplanma hissediyorum bu sizce yanlış mı ? Birde dua ederken çok ısrarla etmemizde bir mahsur var mıdır?
Dua ederken ısrarcı olmak lazım en az bir isteği üç kez tekrarlamak lazımdır.
Allahu Telala dan hem dünya için hayırlı istikbal hem de ahiret için iyilikler istemeliyiz. Dünyası mamur olmayan ahiretini nasıl kazanabilir. Dünyamızın mamur olması zengin olmak manasında değildir. Sağlık, kimseye muhtaç olmayacak bir rızık kapısı demektir.
Selamün aleyküm Cenab-ı Allahın en güzel isimleri olan Esma-ül hüsna hastalık için vesaire istek, hacet için okunabilir mi? İşte örneğin zengin olmak için veya başarı için şu kadar sayıda esmaül hüsnayı okumanın aslı var mıdır? Var ise biz biz bunu yaparken bu işte nasıl rıza-i ilahiyi yakalamamız lazım ? Birde esmaül hüsnanın hangi şeylere faydalı olduğunu biz nasıl bilebiliriz misal göz rahatsızlığı için “Ya Basir” esmasını diye çıkarım mı yapmalıyız yoksa bu konu islam kitaplarında geçiyor mu? Geçiyorsa hangi kitapta geçiyor? Teşekkürler
Aleykümselam.
Sorunuzun cevabı için linkimizi
tıklayıp okuyunuz lütfen:
https://islamdergisi.com/genel/el-esma-ul-husna-allahu-tealanin-99-mubarek-ismi/
Hocam camide namaz kılarken sünneti kılarken tecvide örneğin medlere idgamlara dikkat ederek kılıyorum ama hangi camide gördüysem bu şekilde kılınca ben daha 1.rekatı bitirmeden cemaat sünnette 2.veya 3. rekatı bitirmiş oluyor farzlara zor yetişiyorum camilerde namaz kılanların hiçbiri neredeyse bu tecvid kurallarını yapmıyor ezberlediği gibi okuyup geçiyor çok geride kalıyorum normal hızda okumama rağmen ne yapmamız gerekiyor bu şekilde olursa tek namazı bitirmeyen ben kalıyorum herkes çok hızlı kılıyor sorulduğunda da biz ezberlediğimiz gibi kılıyoruz med gibi kuralları yapmıyoruz diyorlar camilerdeki imamlarda namazı çok çabuk bitiriyorlar yetişemiyoruz ve bu hangi camiiye gittiysek durum böyle ne yapmalıyız?
Ben de camilerde namazı yetiştiremiyorum. İmamlarda ehil olmadıkları için onlarda çok çabuk kılıyorlar. Zammı surelerde en kısa üç ayet oku.
Hocam eve gelmeye niyetlenmiş misafirin gelmesini istemememiz günah midir haram midir kul hakki midir?Sırf gelmesini istemedigimiz için, onu arayarak şu anda gelme biz seni daha sonra misafir ederiz demek evde istememek haram mıdır günah midir kul hakkı mıdır?
Misafirden misafire durum değişir. Kötü birisi misafir gelecekse onu istememek caizdir. Sırf yiyecek içecek azalacak diye misafir kabul etmemek günahtır.
Selamun Aleykum ulkemize turist gelmesini ovmek kufurmu biliyorsunuzki açik secikler plajda nerdeyse ciplaklar vs..
Turist var turist var. Genel anlamda ülkeyi ziyarete gelip kültürel araştırma yapıp giderler. Bazıları da yanlış iş tutarlar. Reklamcılık mı yapıyorsun?
Bir şey mutlak değil karmaşıksa o niyete bağlıdır. Niyetinde faydalıları kast edersin küfürden kurtulursun.
Hocam bir soru daha sormustum cevap gelmedi siz oyun oynamadiginiz icin anliyacaginiz sekilde sorayim.
İki kale var iki oyuncu kafa vurusyla gol atmaya calisiorlar oyun bu.
Ama oyunda mesela karşi tarafi dondurma topu hizli vurma kaleyi buyutme gibi ozel guç olarak adlandirilan bir sistem var bu ozelliklere a ozel guç deniyor sıkınti olurmu?
Allahtan başkasında kudret yoktur. Herkese güç kuvvet veren Allahtır.
Tamam bunu inkar etmiyoruz tabiki ama sonuç nedir hocam sıkıntı olurmu
Kudretin Allahu tealadan olduğunu biliyorsan sıkıntı olmaz. Ama başka şeylere bağlanırsa şirk olur.
Selamun Aleykum bazi ehli sunnet itikatindaki hocalar harami ovmenin kufur olmadigini inkar etmedigi surece diyorlar..
Harami ovmenin kufur olduguna delillerini bana yazarmisiniz
Allahu Teala buyurdu ki (mealen):
Maide/90
– “Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar (putlar) ve fal okları şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz.”
Allahu Teala bu kötülüklere şeytan işi birer pisliktir ” diyorken sen bunlara onlar güzel şeylerdir dersen Allahı yalanlamış olmaz mısın be kardeşim???
Allahı yalanlayanlar müslüman olabilir mi?
Sizin o bazı ehli sünnet alimi dedğiniz kimsler ehli dalalettir.
Vücutta sonradan oluşan doğuştan gelmeyen bazı kusurlari estetikle düzeltmek uygun mudur.mesela burundaki kemerler darbe sonucu oluşuyor.estetik yapılsa yaradılışa müdahale olmaz gibi geliyor bana ne dersiniz.
Burunda kemer insana güzellik katar. Peygamberimizin de burnunun üzerinde az bir yükselti vardı.
İnsanların artık işi gücü kalmadı para harcamak için doğallıklarını bozmaya uğraşıyorlar.
Bir kaza neticesinde vücudun herhangi bir yerinde kötü bir görüntü olursa veya sağlığı alakadar edecek bir durum meydana gelirse, o durumda estetik caiz, hatta elzem olur.
Hocam jiletle değil de makineyle sakal tıraşı olmak haram mıdır?
Sakal ve bıyığı kazımak haram değil mekruhtur. Jiletle veya makina ile fark etmez.