SORU-CEVAP

İslam dergisi web sitesi soru cevap sayfasında fıkıh, itikat, tasavvuf, tefsir, sünnet gibi çeşitli İslami konularda sorularınızı iletebilirsiniz.  Dini konulardaki sorular uygun görüldüğü takdirde bu sayfada yayınlanmakta ve cevaplandırılmaktadır.

Aşağıdaki formu kullanarak İslami konularda (fıkıh, itikat, sünnet, tefsir, tasavvuf, ilmihal gibi) sorularınızı gönderebilirsiniz.

İslam Dergisi

DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken takma ad veya rumuz kullanın.

Bir yanıt yazın

“SORU-CEVAP” üzerine 33.339 yorum.

  1. Hocam evrim hakkındaki görüşünüz nedir zira evrim bilimsel olarak birçok kanıt barındıran bir teoridir sizce evrim islamın yaratılış anlayışına ters midir?

    1. Evrimcilik çürütülmüştür. Evrim doğru olsaydı şu durumda en mükemmel varlık olan insan dan başka varlık olmaması tüm canlıların evrimleşerek insan olması gerekirdir. Oysaki fosil bilime göre şu durumdaki canlıların 450 500 milyon yıl önce de aynı olduğunu müşahede etmekteyiz.
      Daha geniş bilgi için linki tıkla.
      https://islamdergisi.com/genel/kuran-cagdas-bilimin-onundedir/

    1. Geriye doğru aramazsan günübirlik bakmazsan bulamazsın.
      İşte senin soruna karşılık cevabımız.
      Dürüst yaşa dürüst ol. Fazla şaka yapma. Konuşurken çok gülersen seni kimse ciddiye almaz.
      Mesela şu profildeki resminiz bile size gayri ciddi bir imaj veriyor.

    2. Ne alakası var? Siz profilinize ne koymuşsanız burada o gözüküyor. Hatayı kendinizde arayınız.

  2. Selamunaleyküm hocam Allah Celle Celaluhu namazla dua ile salih amel ile iyilik yaparak haram helallerden kaçarak severek yükselişe geçersiniz diyor hocam bunun kopyasını spirüteller söylüyor ama galaktik varlıkların yani uzaylıların dediğini yerine getirirsek insanlık olarak yükselişe geçeriz onlar kendilerini gösterirler diyorlar hocam ama Allah Celle Celaluhuyu başa koyuyorlar komutan gibi başbakan gibi ama ondan söz ediyorlar yada hiç etmiyorlar sizce konuşmalarında çelişki yokmu spirütüeller islamdan faydalanmaz deniliyor ama hocam resmen İSLAM dinini kopya ediyorlar ne şerefli bir din diyorum bu İSLAM gerçekten

    1. Aleykümselam.
      Bir kimse Kuran ve Peygamberimizin hadislerine tabi olmazsa yani ehli sünnet değilse müslüman gibi oruç tutsa namaz kılsa hacca gitse cihat etse Allah asla onun hiç bir iyiliğini kabul etmez.
      İslam muhakkak ki İlahi bir dindir. İslam asla mağlup edilemez.

  3. Selamunaleyküm
    Çocuk yaşta ölenlerin cennete gideceğini söylüyoruz . Bu durum çocuk yaşta ölmeyenlere haksızlık değil midir? Örnek üzerinde tasvir edecek olursak:Bir sınava girdik diyelim çocuklar kağıt kalmadı diye sınavı kazandı sayılırsa kağıdı olanlara bir haksızlık söz konusu değil midir ?

    1. Aleykümselam.
      Allah El-Âdil’dir. Yani mutlak adalet sahibidir. Asla kimseye haksızlık yapmaz.
      Çocuk yaşta ölenlerin cennete gireceğini Allahın elçisi söylemiştir biz değil.
      Kuran, Allahın elçisinin kendiliğinden bir şey söylemeyeceğini bildirmiştir.
      Müslüman Kuran’ı ve Allahın Rasulünü eleştiremez. Eleştirdiğinde Müslümanlığını sorgulamalıdır.
      Müslüman şöyle sorabilir:
      “Çocuk yaşta ölenlerin cennete girmesinin sebebe-i hikmetini öğrenmek istiyorum.”
      CEVAP:
      Mülk Allah’ındır. Onda dilediği gibi tasarruf edebilir O’nu kimse yaptıklarından dolayı sorgulayamaz.. Allah, bu alemi yaratmadan önce kiminin uzun yaşayacağını kiminin ise genç veya küçük yaşlarda öleceğini takdir etmiştir. Küçük yaşta ölecekleri imanla öleceklerden seçmiştir. Küçük yaşta ölenlerin hiçbir günahı yoktur sevapları da yoktur. Günahları olmadığı için Allahu teala lütuf ve merhameti ile onları cennetle ödüllendirmeyi takdir etmiştir.
      Normal yaşlarda veya ileri yaşlarda ölenlere doğruyu yanlıştan ayırma yeteneği olan akıl vermiş, Peygamberler göndermiş onların getirdiği İlahi mesajlar kendilerine tebliğ olunmuş. Buna karşın onlar İlahi mesaj ve uyarıları önemsememiş, inkar ve zulmü seçmişlerdir.
      Allah’da onları tövbe etmeleri için cehennemle cezalandıracağını bildirmiştir. Bunların bir kısmı tövbe etmiş bir kısmı alay etmiş inkarı seçmiştir. Burada bir haksızlık var mı?
      Tabi ki yok!

  4. Selamün aleyküm benim çevremde insanlar bir şey dediğimde bana inanmıyor. Bu durumu nasıl düzeltebilirim az konuşarak mı? yoksa sesimi yükselterek mi?
    ne yapacağımı şaşırdım en basit konularda bile güvenilmiyor. Peygamberimizin buna karşı bir duası var mı?

    1. Aleykümselam.
      Dürüst yaşa dürüst ol. Fazla şaka yapma. Konuşurken çok gülersen seni kimse ciddiye almaz.
      Mesela şu profildeki resminiz bile size gayri ciddi bir imaj veriyor.

  5. Sanırım rahatlamak amacıyla istimna caizmiş bu doğru mu rahatlamak amacıyla derken nasıl yani biraz anlamı açabilir misiniz anlayamadım ?

    1. İstimna yani mastürbasyon hakkında Hanefi fıkıh alimlerinden İbn-i Abidin hazretleri bu konuyu şu şekilde izah etmiş bulunmaktadır:
      “İstimna (mastürbasyon) zevk için olursa günahtır.
      Bekarlar hakkında (cinsel dürtüleri bastırıp da günaha girme tehlikesi baş gösterdiğinde) sükunet bulmak için caiz,
      Zina tehlikesi olursa vacip olur.”
      Kaynak: (Hanefi Fukahası İbn-i Abidin, Orucu Bozan Şeyler).
      İstimna, yukarıda cevaz verilenlerin dışında keyfi olarak yapılırsa, konunun uzmanlarının bildirdiğine göre evliliğe çok zararları olacağı belirtilmiştir.

  6. Selamün aleyküm ben 4 vakit kılıyorum sabahı çoğu zaman kaza ile kılıyorum ben her gün büyük günah mı işliyorum kaçırdığım için

    1. Bilerek, ihmallikle bir vakit namazı kazaya bırakmak büyük günahtır. Sonra kazasını yapsanız bile ayrıca kazaya bıraktığınız için tövbe etmelisiniz.

  7. Selamün aleyküm imani konularda vesvese geldigi zaman onu kabul etmeyip attığımız zaman sevab alıyor muyuz derecemiz artıyor mudur?
    Birde misal ezan okunduğunda içimizde kötü düşünceler geldiğinde bu şeytandandır desek atsak günahtan kurtulur muyuz?

    1. Aleykümselam.
      İmani konularda aklına küfür ve şirk gibi şeyler gelirde onu beğenmezsen çok büyük sevaplar alırsın.

  8. Hocam Allah a dua ederken isteklerimizi detaylı söyleyebilir miyiz?
    Birde Allahtan bir şey isterken ihlası nasıl muhafaza edeceğiz yani bir şey isterken menfaat olmuyor mu

    1. Allahtan dua yaparken dünya ve ahiret için her iyiliği iste. Ayrıntılı veya toplu fark etmez.

    1. Aleykümselam.
      Tasavvufta kabz darlık, bast genişlik hali vardır.

  9. Bismillahirrahmanirrahim”

    “Allahümmec alni ve nuru Muhammedin(s.a.v) ala vechi femen reani yuhibbuni mehabbeten.” (amin)

    “Allah’ım, yüzümde Hz Muhammed’in s.a.v nuru ışığı olsun. kim beni görürse sevsin.”

    hocam bu duayı yapmakta bir beis var mı?
    Birde hocam Allah’a güzellik için dua etmek caiz mi hocam bu ihlas düsturuna ters midir?

    1. Bu duayı okuyabilirsin güzel duadır.
      “Allah’ım yüzümü güzelleştir alaca hastalığından sana sığınırım” diye dua etmek sünnettir.

  10. Siz şunu yapan şunu diyen kafir olur küfür olur diye yazarken hangi kaynaklardan faydalanıyorsunuz
    Kendiniz Dini yorumlayacak mı fetva veriyorsunuz.

    1. Bizim burada “caizdir” veya “caiz değildir” veya “haramdır” veya “farzdır” veya “şirktir” veya “küfürdür” diye belirttiğimiz fetvalar daha önce ehli sünnet ulemasının verdiği fetvalarıdır. Bazen kaynak veriyoruz bazen vermiyoruz. Bunu yapmak çok zaman alıyor çünkü. Yazılarımızın ehli sünnete uygun olup olmadığını avam değil ancak Ehli sünneti çok iyi bilen alimler anlar siz anlayamazsınız. Anlasaydınız böyle bir soru sormazdınız. Çünkü yazılarımız ehli sünnet ulemasına dayalıdır.
      Bir kimse erkek olduğu halde kadın isimini kullanması insanları aldatmaktır. Peygamberimiz “Bizi aldatan bizden değildir (kamil mümin değildir).” buyurdu.

  11. (Onları [kâfirleri] bulduğunuz yerde öldürün.) [Bekara 191)
    Müşrikleri öldürünüz diye bir hadis varmış İŞİDin kafirleri öldürmesi yanlışmıdır?

    1. SORU: (Onları [kâfirleri] bulduğunuz yerde öldürün.) [Bekara 191)
      Müşrikleri öldürünüz diye bir hadis varmış İŞİDin kafirleri öldürmesi yanlışmıdır?

      CEVAP:
      Allahu teala buyurdu ki(mealen):
      Bakara/190 – “Size savaş açanlarla Allah yolunda çarpışın. Fakat haksız saldırıda bulunmayın. Çünkü Allah, haksız saldırıda bulunanları sevmez.”
      Bakara/191 – “Onları nerede yakalarsanız öldürün ve sizi çıkardıkları yerden onları çıkarın. O fitne, öldürmeden daha şiddetlidir.”

      Ayeti makaslayarak okursanız Kuranı yanlış anlarsınız. 190. ayeti okumadan 191. ayeti doğru anlamanız mümkün değildir.
      Ayette düşman savaş açarsa onlarla savaşmamız emredilir. Savaşa başladıktan sonra düşman aman dilemedikçe yaşlılar kadınlar ve çocuklar hariç nerede bulunursa öldürülür.

      İŞİD örgütü küfür örgütüdür. ABD kurmuştur onu. Onların İslamla alakası yoktur.

  12. Dini aklıyla anlamak isteyen aklıyla anlamaya çalışan kafir olurmu
    Bir yorumunuzda Hidayeti kabul etmezlerse onları Kahhâr ismiyle kahretsin diye yazmışsınız beddua mıdır
    Bide iman ile dinsizlik arasında kalan sorular nasıl sorulardır ben öyle sorular soruyormuyum

    1. Dini elbette aklımızla anlamaya çalışırız. Ama dini aklına uydurmak isteyen kafir olur. Mesela “şu farz aklıma uymuyor deyip onu terk etmek veya beğenmemek gibi. Zaten aklı olmayan dinden sorumlu değildir.
      Hidayeti kabul etmeyen İslam düşmanları için, Allah onlara hidayet etsin hidayeti kabul etmezlerse Kahhar ismiyle kahretsin” diyoruz. Bunu beğenmeyenler İslam düşmanları ile dost kimselerdir.
      İman ile dinsizlik arasında kalıp sorular soranlar münafıktır.

  13. Esselamu aleyküm Hocam. Hemeroid rahatsızlığından dolayı bazen az miktarda kanama oluyor. Olduğu zamanlarda bende abdest aldığımda maliki mezhebini takliden abdest alıp, namazımı da maliki mezhebini takliden kılıyorum. Abdestte “niyet ettim Ya Rabbi maliki mezhebini takliden abdestimi almaya” diyorum ve kaplama mesh yapıyorum. Namazdaki niyetim de şöyle “Niyet ettim Ya Rabbi Maliki mezhebini takliden filanca namazın farzını kılmaya” Böyle yapmamın sebebi bu kanamayı takip etmekte zorlanıyorum, hem taharet dışındada kanayıp kanamadığını bilmiyorum bende vesvese olmasın diye malikiyi taklid ediyorum. Ayrıca, bazen evimizde imam oluyorum. Maliki mezhebini taklid eden özür sahibinin imam olmasının caiz olduğu ancak mekruh olduğunu okudum. Şimdi hocam ben bu anlattıklarımı sadece bir kaynakta(Saadeti Ebediye – Tam İlmihal) böyle detaylı gördüm, bazıları bu kaynağın güvenilir olmadığını söylüyor. Bazen mesela elim kanadığı zaman da cemaate yetişeyim diye malikiyi taklid ediyorum.Bu uygulamalarımda bir sıkıntı var mıdır? Allah razı olsun.

    1. Saadeti Ebediyenin kaynağı sağlamdır. Aksini söyleyenler cahildir. İbni Abidinin Reddül muhtarı mı, İbrahim Halebi hazretlerinin Mültekası mı İmamı Rabbani hazretlerinin Mektubatı Rabbanisi mi sağlam değilmiş.? Bunlara dil uzatan ya cahildir ya da münafıktır. Bunlar hanefinin kaynak fıkıh kitaplarıdır. Saadeti Ebediyenin kaynakları da bunlardır.
      Yalnız bir yerin kanadığında kolaya kaçıp Malikiyi taklid etmen doğru değildir. Ama hemorid özürdür. O sebeple taklid edebilirsin.

  14. Selamunaleyküm hocam sabahlamanın zararı nedir sabahlayınca vücudumda aşırı sıcaklık ve üşüme oluyor ve gözlerim yanıyor sulanıyor kaşınıyor sabahlamayı terk etmenin çaresi varmı çok alışmışım benim gibi sanal alemde çoğu erkek sabahlıyor chat sitelerinde canlı yayın sitelerinde ne yapmalıyız?

    1. Aleykümselam.
      Sizin ve sizin gibilerin bu durumu çağın hastalığıdır. Normale dönmezseniz ileride hem beden hem akıl sağlığınız bozulur işin içinden çıkılmaz durma düşebilirsiniz. Aklınızı ve iradenizi kullanıp yaşamınızı düzene sokunuz.
      Beş vakit namazınızı vaktinde kılınız. Kuran okuyunuz Peygamberlerin hayatını okuyunuz. İlmihal okuyarak fıkıh bilgilerinizi artırınız. Boş işler sizi boşluğu düşürür ancak.

  15. Televizyonlarda yayınlanan giyim programları var. Haliyle giydikleri şeyler haram oluyor. Tabii insanlar bu programları beğenerek izliyor.
    Bir tane ehli sünnet hoca böyle giyinen kadınlara hitaben güzel olmuş diyenin imanı gider diyor çünkü haram haline güzel demiş oluyor dedi bir sohbetinde.
    1) Pekala biz mesela survivor izliyoruz ve bazılarının elbiselerini beğeniyor bazılarınınkini beğenmiyoruz bizim hükmümüz nedir?
    2) Gıybet yapan biri gıybet yapma dendiģinde doğru olan şeyi söylüyorum dediğinde küfre girer deniyor. Pekala bu hata olarak affedilebilir mi? Çünkü böyle yapan çok insan var. Ayrıca bu bilmeden küfre girme durumu oluyorsa kelime şehadet getirerek dine girme şansı var mı?

    1. * Müstehcen giyim başkalarına göstermek için olduğunda ona “güzel olmuş demek” küfrü icab ettirir. Çünkü bu harama helal demek gibidir.
      * “Gıybet yapan biri (gıybet yapma) dendiģinde “doğru olan şeyi söylüyorum” dediğinde küfre girer deniyor.” Bu durumda gıybet eden kişi cehaletini anlarda “haklısın” der veya haklı olduğunu ima ederse küfre girmez. İtiraz ederse küfre girer. Çünkü bu gibi incelikleri ancak alimler bilebilir. Ulema bu gibi incelikleri avamın bilmemesi küfür olmaz der.

  16. Selamunaleyküm hocam galaktik federasyon yada galaktik konsey diye bir şey varmı göksel alemde varsa nasıl varlıklar var ve Allah bu konseyin yöneticisi sayılırmı?

    1. Aleykümselam.
      Galactic federation, adromeda konseyi, galaktik konsey mele-i ala tanrılar meclisi ve uzay gemisi filosu gibi hurafeler kafirlerin uydurduğu hayaller alemidir. Bunların kanıtı asla mümkün değildir. Ülkemizde de Serhat Ahmet Tan isimli bir akıl hastasının avrupalı felesefeci kafirlerden esinlenerek yazdığı zırvalardır.
      Kuran ile çelişmektedir. Zaman yolculuğu zırvasını avrupalı akıl hastası felsefeciler yazmıştır ki ona itibar edilmez. İslamda tek İlah vardır. Tanrılar edinmek şiktir. Şirk işleyenlerin ahiretteki yeri ise cehennemde sonsuz azab görmektir.
      Gerçek ve doğru islamı bilmek isteyen Kuran ve Sünnetten asla sapmamalıdır vesselam.

  17. Yecüc Mecüc Ademoğlumu bide 1000 kişiden 1 kişi cennete gidecek olmasında Yecüc ve Mecüc de dahilmi

    1. Ye’cüc ve Me’cüc Kuran’da söz edilen bir kavimdir. Kıyamet kopmaya yakın bir zamanda ortaya çıkacak kafir bir topluluktur. Onlarda Adem oğullarıdır. İman ederlerse İslam onlara da açıktır.
      1000 kişiden bir kişinin cennete gitmesi kafirlere oranla gerçek Müslümanların azlığıdır. O hadis belli bir zaman içinde yaşayan müslümanların sayısının azlığına delalet eder.

  18. Selamun Aleyküm Hocam.
    Tarık Suresi 7. Ayetteki “O Su Sulb ve teraib arasından çıkar” ifadesini nasıl anlarız Meni Torbalıklarda oluşur ayetin kastettiği şey nedir birde sulb ve teraib nedir

    1. Hocam Sulb kelimesine “asılı şey” olarak çevirmişssiniz ama bunun asıl manası o devir alimlerininde çevirdiği gibi bel/omurga kemiğiymiş.
      Alimlerde zaten erkeğin sulbu ve teraibi arasından çıkar cinsel organda buradadır demiş
      Sizinde bahsettiğiniz gibi Kaburga bölgesindeki bazı organların spermle bağlantısı var bu doğru lakin ,
      Omurga kemiği ve kaburga kemiği arasından çıkan su diyor, omurga kemiği kuyruk sokumunda bitiyor,erkeğin penisi ve testisleri ise kuyruk sokumu kemiği altındadır ozaman omurga kemiği ve kaburga kemiği arasından çıkan su tabirini nasıl anlarız kuyruk sokumunun biraz altında ola penis vr testisleride kapsayacak manadamı deriz

    2. Ş’nin SORUSU:
      Hocam Sulb kelimesini “asılı şey” olarak çevirmişsiniz ama bunun asıl manası o devir alimlerinin de çevirdiği gibi bel/omurga kemiği imiş.
      Alimlerde zaten erkeğin sulbu ve teraibi arasından çıkar cinsel organda buradadır demiş.
      Sizinde bahsettiğiniz gibi Kaburga bölgesindeki bazı organların spermle bağlantısı var bu doğru lakin,
      Omurga kemiği ve kaburga kemiği arasından çıkan su diyor, omurga kemiği kuyruk sokumunda bitiyor, erkeğin penisi ve testisleri ise kuyruk sokumu kemiği altındadır o zaman omurga kemiği ve kaburga kemiği arasından çıkan su tabirini nasıl anlarız kuyruk sokumunun biraz altında olan penis vs. testisleri de kapsayacak manada mı deriz?

      CEVAP:
      Taberi Tefsirine Göre Tarık Suresi 5,6,7. ayetleri(mealen):
      – İnsan neden yaratıldığına bir baksın. (Tarık/5)
      – O (insan), sulble(asılı organ), (kadının) kaburga kemiği arasından çıkan, tazyikli bir su­dan yaratılmıştır.  (Tarık/6-7)

      MEZKÜR AYETİN TABERİ TEFSİRİ:
      “Öldükten sonra dirilmeyi yalanlayan ve Allah’ın buna dair olan kudretini inkar eden insan, aslının neden yaratıldığına bir baksın. O, dökülen bir sudan yaratılmıştır. O su erkeğin sulbünden yani testislerinden ve kadının göğüs kemiği arasından çıkan bir sudur.”
      Kadının göğüs kemiği” diye tercüme edilen “Teraib” kelimesinden neyin kasdedildiği hakkında farklı görüşler zikredilmiştir.
      Ashabın büyük alimlerinden Rasulullahın amcasıının oğlu Abdullah bin Abbas, İkrime, Said b. Cübeyr ve İbn-i Zeyd’e göre “Teraib” kadının göğsünde gerdanlığın geldiği yerdir yani kaburgaları arasındaki organlardır…”

      NOT: Taberi teraibten maksadın, kadının göğsünden, gerdanlığın üzerine geldiği yer olduğunu söyleyen görüşü tercih etmiş ve Arapların bu kelimeden burayı anladıklarını şiirlerle ispatlamaya çalışmıştır.
      (Kaynak: Taberi Tefsiri Sure-i Tarık)
      **********************************************************
      İZAHAT:
      Görüldüğü gibi günümüz tefsir ve meallerinin bir çoğu mezkür ayette sözü edilen sulb kelmisini bel kemiği olarak yanlış tercüme yapmışlardır. Birisi bir yanlış yapmış ondan sonra gelenlerde onu kopya ederek kelimenin asıl manasının ne olduğuna bakmadan yanlışları tekrarlayarak pekiştirmeye çalışmışlardır.
      Siz güya birçok tefsire bakmışsınız da bizim izahatımız gibisine rastlamamışsınız. Doğru olabilir lakin sizin baktığınız meal ve tefsirler ya sapkınların mealleri yada eksik tefsir ve mealler olmalı ki doğruyu bulamamışsınız.
      Ehli Sünnet alimlerinin tefsirinden Taberi Tefsirinde bu konu gayet açıktır ki, صَلَبَ (Salebe) ve aynı kökten gelen صُلْبٌ (Sulbun) kelimeleri Arapça’da asılı olan sert şey anlamına gelmektedir.
      Bu kelimeyi Kur’an, erkeğin testis ve penisini üstü kapalı olarak (sulb) kelimesiyle (asılı sert şey olarak) ifade etmiştir. Ama maalesef ki bu kelime Türkçeye yanlışlıkla bel olarak tercüme edilmiştir. Oysaki Arapçada bel= rafşün veya hasrün kelimeleri ile ifade edilmektedir.

      Kuran-ı Kerimin haşa açığını arayan kafir ve münafıklar Kuran’ın mucizeleriyle karşılaşınca apışıp kalıyorlar karanlıklardan medet umarcasına yanlış tefsir ve mealleri cahilere göstererek güya Kuran’da hata bulduklarını iddia ediyorlar bir türlü hakikati görmek istemiyorlar.

    3. Ayrıca Ehli sünnet alimlerinden onlarca farklı tefsir okudum bu ayetle alakalı taberiden mevcut dönem alimlerimize kadar hiçbirinde ve hiçbiryerde sulb kelimesinin” asılı şey” olarak çevrildiğini görmedim net ve kesin biçimde bel/omurga kemiği deniyor sizin gibi arapça bilen bir insanında bu hataya düşeceğini sanmıyorum muhtemelen güvendiğiniz bir sayfada kopyaladınız o kısmı

    4. Bay jaclserh! Birçok tefsire bakmışsınız da Tarık Suresi (Tarık/6-7) ayetini (mealen); “O (insan), sulble(sert asılı şeyle), kaburga kemikleri arasından çıkan, tazyikli bir su­dan yaratılmıştır. ” şeklinde bizim izahatımız gibisine rastlamamışsınız. Doğru olabilir lakin sizin baktığınız mealler ya sapkınların mealleri veya eksik tefsirler olmalı ki doğruyu bulamamışsınız.
      En doğru tefsirlerden biri olan Taberi Tefsirinde bu konu gayet açıktır ki, صَلَبَ  (Salebe)  ve aynı kökten gelen  صُلْبٌ (Sulbun) kelimeleri Arapça’da  asılı olan sert şey anlamına gelmektedir. Bu kelime Kur’an’da erkeğin testislerini üstü kapalı olarak (sulb) kelimesiyle (asılı şey) olarak ifade edilmiştir. Ama maalesef ki bu kelime Türkçeye yanlışlıkla bel olarak tercüme edilmiştir. Oysaki Arapçada bel, rafşün veya hasrün kelimeleri ile ifade edilmektedir. 
      Tabi ki Kuran-ı Kerimin haşa açığını arayan kafir ve münafıklar Kuran’ın mucizeleriyle karşılaşınca apışıp kalıyorlar karanlıklardan medet umarak zavallı durumuna düşüyorlar..

    5. Hocam erkeğin testisleri ve kadının göğüs kafesinden çıkan sudan yaratılma demişssiniz tamam ama kadının göğüs kafesinden çıkan su nedir ?

    6. Zikrettiğiniz ayetin mealini yanlış yazmışsınız.
      Allahu teala Tarık Suresi 6-7. ayeti kerimede
      buyurmuştur ki (mealen):
      “O (insanı), kaburgalarla sulb(asılı sert şey) arasından çıkan, basınçlı bir su­dan yaratmıştır. (Tarık/7)

      İZAHAT:
      Bazı mealci ve tefsirciler kadının üreme organını açıklarken kaburgaların arasında imiş gibi anlatıyorlar. Bu hatadır. Oysa ki mezkür ayette kadının ve erkeğin üreme organı kaburgalar ile testisler arasında olduğu ve basınçla rahme düştükleri ima edilmektedir.
      Umarım anlaşılmıştır.
      Erkekten çıkan su yani meni ile kadının ayda bir rahme inen içi sıvı dolu yumurtası basınçlı su olarak ima edilmektedir. Erkeğin menisi malum anlaşıldığı gibi basınçla rahme aktığı gibi kadının yumurtası da ayda bir kez rahme yumurtalıktan basınçla rahme iner.. Rahme düşen yumurta içi su dolu çok ince bir zarla çevrilidir.

    1. Namaz kılmayan kimsenin orucu kabul olur ama namaz kılmadığı için cehenneme gider.

  19. Selamün aleyküm her insan öfkelenir öfke kibirdendir diye bir yazı okudum peki o zaman her insanda kibir var demek mi ? bu
    kalbinde zerre kibir olan cennete giremez deniliyor. o zaman öfkelendiğimizde kibir varsa nasıl olacak bu

    1. Aleykümselam.
      “her insan öfkelenir öfke kibirdendir” yazısını nereden okudunuz bilmem ama o yazı yanlış yazılmıştır. Siz her okuduğunuza inanıyor musunuz böyle?
      “Kalbinde zerre kibir olan cennete giremez” sözü hadistir. Ama bu kibir Allaha ve Rasulüne İslama olan kibirdir. İnsanların çeşitli eşyalara veya birbirlerine olan kibirleri değildir. Her insan öfkelenir lakin dünyevi zarardan dolayı öfke şeytandandır. Ama Allah için İslam için öfkelenmek ibadettir.

  20. Selamün aleyküm ben ana babama karşı titiz davranmaya çalışıyorum. Aramı hep iyi tutmaya çalışıyorum fakat beni sevdikleri için benim tabiri caizse her şeyime karışıyorlar çok çok abartılı bir şekilde saçımdan tırnağıma kadar çokta iyiniyetliler, diyorum ki bende yanlarında bir kelime edip konuşayım hemen bağırmaya başlıyorlar. Yanlarında bir cümle kursam hemen kızıyorlar tartışma çıkıyor ağzımı açamıyorum.Bende bir şey demiyorum kızmasınlar diye bu imtihan mı hocam diye ne yapmam lazım
    Yanlarında konuşmasam benden bir şey istediklerinde konuşsam ol ur mu?

    1. Aleykümselam.
      Siz bayan mısınız bay mı? Evli mi bekar mısınız? Birlikte mi ikamet ediyorsunuz?

  21. Benim sorum şu bazen mescitleri havalandırmıyorlar ve inanılmaz ayak kokusu oluyor içeride bile durulmuyor bu durumda ne yapmalıyız ? Namaz kaza edilebilir mi ?

    1. Benim bildiğim mescidler camiler çok temiz. Ama siz öyle bir mescide rastladıysanız başka mescide gidiniz. Ama yanılmıyorsam siz bayansınız. Sizin namazlarınızı evlerinizde kılmanız daha evladır.
      Mescid hoş kokmuyor diye namaz kaza edilemez.

  22. Selamun Aleyküm hocam.
    Dinsizler öldükten sonra tüm kemiklerin çürüdüğü dolayısıyla Resullulah(s.a.v) hadisinde geçen acbüz zeneb(kuyruk sokumu kemiğini) ebediyen toprak yemez hadisine laf atıyorlar.
    Bazı alimler bu kemikte çürür burda mana farklıdır demişlersede bu kişilerin düşüncesi kabul görmemiştir.
    “Kuyruk sokumu kemiğini toprak ebediyen yemez” “Her Kemik çürür acbüz zeneb çürümez insanlar ondan tekrar yaratılır”
    hadislerini nasıl anlamalıyız?

    1. Aleykümselam.
      Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
      “Sûra iki üfleme arasında kırk vardır.” Ashâb-ı kirâm:
      – Ebû Hüreyre! Kırk gün mü? diye sordular.
      – Bir şey diyemem, dedi. Sahâbîler:
      – Kırk yıl mı? diye sordular.
      – Bir şey diyemem, dedi.
      – Kırk ay mı? diye sordular.
      – Bir şey diyemem, dedi. (Sonra hadisi şöyle tamamladı)
      – “Kuyruk sokumu (acbü’z-zeneb) dışında insanın bütün bedeni çürüyüp yok olur. Yeniden yaratılma işi kuyruk sokumundan başlar. Sonra Allahu Teâlâ gökten bir su indirir, herkes bitkiler gibi yeniden canlanır.”
      [Buhârî, Tefsîru sûre (39), 3, (78), 1; Müslim, Fiten 28]

      İZAHAT:
      Hadisi şerifteki “Kuyruk sokumu (acbü’z-zeneb) dışında insanın bütün bedeni çürüyüp yok olur.” ibaresi, insan bedeni belli bir süreç içinde çürüyüp dağılacak ancak kuyruk sokumu kemiğinin atomsal yapısının değişmeyeceği anlamındadır.
      Allah dilemedikçe bunlar yok olmazlar. Bedenin diğer kısımları fiziksel veya kimyasal değişime uğrayıp dağılırlar ancak kuyruk sokumu kemiği atomsal yapısı itibarı ile değişmeyecektir.. İnsanın yaratılışının özeti olan kromozomlar bu atomlardan müteşekkildir. Allahu teala insanı bu kısımdan yaratacaktır. Çünkü orası her insanın özü çekirdeğidir.
      Yalnız şunu da bildirelim ki ola ki insanlar o kemiği dahi atomsal olarak parçalayıp elektronlara hatta fontonlara dek ayırsalar yinede yok edemeyecekler. Çünkü doğada hiçbir şey Allah’tan başkası tarafından yok edilemez. Allah onu “ol” emri ile yeniden yaratamaya da kadirdir.
      O Allah ki “ve huve alâ külli şeyin kadîr”.

    2. Yani bahsedilen kemikde çürüyebilir lakin onun içindeki bir madde hiç çürümeyecek/yok olmayacak o maddeden tekrar yaratılış olacaktır diyebilirmiyiz?

    3. Kuyruk sokumu kemiği molekül bakımından hiç dağılmayacak demektir. Bozulduğu da görülmemiştir. Kafirler varsayım üzerine konuşmaktadır araştırmacı değil çapulcu o münkirler.

    4. 1)Hocampeki Resulullahın acbüz zenebi hardal tanesi gibidir olarak tanımlamasını nasıl anlamalıyız?
      2)Ve son sorumda molekül olarak dağılmıyacak kelimesini anlamadım bu kemik çürüyebilir ama içindeki bir yapı bozulmaz ve ondan insan tekrar diriltilir doğrumu anladım?

    5. 1- hardal tohumu büyüklüğünde demektir o kemik.
      2- İnsanın bedeni çeşitli organlardan yaratılmaktadır. Bu organlar etten ve kemikten yaratılmaktadır. Organlarımızın yapı taşları çeşitli atomlardan yaratılmaktadır. Çeşitli atomların bir araya getirilmesiyle moleküller, moleküllerin bir araya getirilmesiyle hücreler, hücrelerin bir araya getirilmesiyle organlar yaratılır. İşte kuyruk sokumu kemiği toplu iğne başı kadar bir kemiktir. Bu kemik çürüyüp dağılsa bile molekülleri yok olmaz.

  23. İnsanlara değer verip araştırdığınız için Allah sizden razı olsun sizin gibi çok kişi yok sosyal alemde.
    Konuyla alakalı son bişi zikretmek istiyorum.
    Hadisde ilgili kısımda geçen kelimeden bahsetmişsiniz.
    Ben araştırdım ve ilgili kısımda “Useybetün”
    Yazıyor bu kelime küçük bir grup olarak çevrilmiş lakin arapçada bu kelime ne demektir rica etsem bakar mısınız?
    Araştırıp bizlere değer verdiğiniz için sizlere teşekkür ederim sosyal alemde sizin gibisi azdır cihadınıza ŞAHİDİZ.
    Konuyla alakalı son birşey eklemek istiyorum.
    Siz Hadisde geçen o ilgili kelimenin arapçasını attınız.
    Ben araştırdım ve ilgili kelimenin arapçası;
    “Useybetün” bu kelimedir ve bazıları küçük bir grup olarak çevirmiş.
    “Useybetün” kelimesinin arapçası nedir ne rica etsem sizde bakarmısınız

    1. Rica ederim. Allah sizden de razı olsun. Gönlünüzü doğruya açmışsınız.
      Konuyu aslında açıklamıştım lakin sizin gözünüzden kaçmış olmalı.
      Hadisin orjinalinde geçen Arapça kelimenin kökü عصبة (asabetün) büyük topluluk anlamına gelir. Aynı kökten gelen عصيبة (usaybetin) ise sad ile ba arasına giren küçültme sıygası (ye) ile büyük topluluğun küçüğü anlamına tebdil olur. Konu askeri olduğu için bundan anlaşılan doğru mana kolordu anlamındadır. Bir cümleyi doğru tercüme edebilmek için çok iyi arapça bilmek yeterli değildir. Sözün ne üzerine söylendiğine de bakılmalı.
      Müfreze hadisin orjinalini görmeden söylediğim sözdür onu itibara almayınız..
      Bu kendi tercümemdir.

  24. Selamun Aleyküm bekir hocam.
    Gerçekten hadis yorumlamanızı tevilinizi beğeniyorum hadisleri anlamak içinde sizlere soru sormaya devam etmek istiyorum.
    Bugun bir hadis daha soracağım :
    Ümmetimin helakı/yok olması tan ve taunladır
    (Taun:Veba Hastalığı) (ahmet b. Hanbel,müsned)
    Hocam Veba Hastalığı geçmişte insanları sildi süpürdü lakin şuan birkaçgünde bile tedavi edilebiliyor antibiyotiklerle.
    Aklıma şu gelıyor artık tedavi edilen bişi olduğuna göre sonumuz bunla olmucak ozaman hadisde başka bir mana olmalıdır.
    Hadisde helaktan ve yok olmaktan kasıt nedir geçmişte bu sebepten çokca ölen müslümanlarmı?
    Cevabınız evetse ozaman Resulullah s.a.v neden helakı/yok olması olarak zikretmiştir sonuçta ümmet yok olmadı.

    1. Aleykümselam Z kardeşim.
      İltifat ve takdirleriniz için teşekkür ederim.
      SORU: Ümmetimin helakı/yok olması tan ve taunladır
      (Taun:Veba Hastalığı) (ahmet b. Hanbel,müsned)
      Hocam Veba Hastalığı geçmişte insanları sildi süpürdü lakin şuan birkaç günde bile tedavi edilebiliyor antibiyotiklerle.
      Aklıma şu geliyor artık tedavi edilen bişi olduğuna göre sonumuz bunla olmucak o zaman hadis de başka bir mana olmalıdır.
      Hadisde helaktan ve yok olmaktan kasıt nedir geçmişte bu sebepten çokca ölen müslümanlarmı?
      Cevabınız evetse o zaman Resulullah s.a.v neden helakı/yok olması olarak zikretmiştir sonuçta ümmet yok olmadı?
      CEVAP:
      Hadiste geçen Tan etmek: hoş görmemek, kötülemek, yermek anlamına gelir. Bu ümmetten bir çoklarının manen helak olması tan iledir.
      Taun veba ile helak olması ise can kaybıdır. Bu da bölgeseldir tamamen yok olmak anlamında değildir.
      Bir başka hadisi şerifte de “Ümmetimi ilk selb (helak) edecek Beni Kanturadır (Turhan oğulları yani Türkler ve Moğollar)” buyurmuştur. Moğol istilasında henüz Müslüman olmamış Türkler ile Moğol askerleri mevcuttu. Tarihte bu yaşanmış ama ümmet toptan yok olmamıştır. 1260’da Ayn-ı Calutta Türk hükümdarı Sultan Baybars Moğolları yenerek Moğol ilerlemesini durdurmuştur.

      Veba, ümmetin tamamını silip süpürmemiştir. Sağ kalanlar da az değildir.
      1999 Marmara depreminde Marmara mahvoldu, helak oldu denilmişti. Bu demek değil ki Marmara toptan yok olmuş değildir. Nitekim veba sebebiyle geçmişte çok büyük kayıplar verilmiştir. Nice köyler kasabalar yok olmuştur. Hadisi şerifte de konu anlatılırken çok kayıpların verileceği ima edilmiştir.
      Helak kelimesinin ardından yok olmak kelimesini mütercim te’kîd için pekiştirmek için ilave etmiştir..

  25. hocam iyi akşamlar bir filmde oyuncu rüyasından bahsederken orda tanrı gibiydik diyor bu elfazl kufurmudur

    1. SORU: Bir filmde oyuncu rüyasından bahsederken “orada tanrı gibiydik” demesi küfür müdür?
      CEVAP:
      EVET KÜFÜRDÜR.

  26. Selamunaleyküm hocam Allah Celle Celaluhu yarattığı dört büyük meleğin kanatlarına kendi isimlerini yazmışmıdır bir yerde görmüştüm duada cebrailin kanadındaki ismin hakkı için bizleri diye bir dua geçiyordu bu doğrumu?

    1. Aleykümselam Umut.
      Ebu Hureyye (r.a)’dan rivayet olunmuştur.

      Peygamberimiz (s.a.v) sahabelerle oturuyorlardı. Bu arada Beni Süleyman kabilesinden biri ağlayarak Peygamberimizin (s.a.v) huzuruna geldi. Peygamberimiz (s.a.v) Beni Süleyman kabilesinden olana sordu:
      ”Seni böyle ağlatan nedir?”

      Beni Süleyman kabilesinden olan: ”Ey Resulü Ekrem efendimiz, ben namaza kalktığım zaman beni bir korku ve abuk sabuk şeyler sarıyor. Gece uyuduğumda kötü ve korkunç rüyalar görüyorum. Bir çok defa vesveseye kapılıp ibadet ederken de de fesada giriyor.” dedi.

      Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v):
      – ” Senin anlattıkların senin değil melun şeytanın sana yaptığı işlerdir. Ben sana miraca Allahu Teala’nın huzuruna çıktığımda yüce Rabbim’in bana öğrettiği 19 ismi sana öğreteyim mi? Bu isimlerin 16 tanesi 4 büyük meleğin alnında 3 de Namusu Ekber’in alnında yazılıdır. 4 isim Azrail (a.s)’in alnında, 4 isim İsrafil (a.s)’in alnında, 4 isim Mikail (a.s)’in alnında, 4 isim Cebrail (a.s)’in alnında, 3 isimde arşı azamı taşıyan yine en büyük meleklerden biri olan Namusu Ekber’in alnında yazılıdır. Bu Namusu Ekber meleği o kadar büyüktür ki eğer Allah (c.c) emir buyursa bütün gökleri ve içindekileri bir lokmada yutar.”

  27. Selamunaleyküm hocam sipirütelistler HZ ALLAH CELLE CELALUHUYA dünya dışı varlık diyor? sizce bu islam dışı küfür bir söz değilmidir?

    1. Aleykümselam.
      Sipirütelizm, (Ruhçuluk) akımı Batı kökenli olup, İslami anlayışlardan kaynaklanmaz. Bu anlayışta ruh, tevhit dışında anlamlandırılarak, kendi istediğini yapan, kendinden var olan bir varlık gibi telakki edilmektedir.

      Oysa ruh hakkında insanlara az bir bilgi verilmiştir. O Allah’ın emirlerindendir. Dolayısı ile halk alemi denilen bu alemden değil de emir alemi olarak Kur’an’da isimlendirilen başka bir âlemdendir:

      “Sana ruhun ne olduğunu soruyorlar, de ki: Ruh, Rabbimin emrinden ibarettir. Bu hususta size pek az bilgi verilmiştir.” (İsra, 17/85)
      Allah celle celalühü ne bu alemin içindedir ne de bu alemin dışındadır. O Allahki Onun eşi ve benzeri dengi yoktur. Böyle biline.

  28. Birisi birisinin arkasından konuşuyor ve sonra da olan bir şeyini söyledim diyerek bahane uyduruyor. Kim bilir kaç kişi böyle yapmıştır.
    1) Böyle diyen kişi affedilemez mi? Yani küfür yerine hata kapsamına girebilir mi? Çünkü böyle olaylar yaşıyorum ve bu durum gerçekten çok tehlikeli.
    2) Bunun gibi mesela bugün kahvaltıda yemek istememize rağmen annem bitirin dedi ve ben de imalı bir şekilde niye bitirmiyosun çünkü zorundasın dedim. Bir nevi dalga geçmediğimi söylemiş mi oldum?
    3) Mesela günah işleyen birisi üzülmezse kafir olur deniyor. Halbuki birisi günah işlediğinde zaten o günahı sevdiği için işlemiyor mu yani o kişinin hoşuna gitmiş oluyor. Bu meseleyi açıklar mısınız?

    4)Küfre girme durumunda kişi namaz kılıyorsa kelime şehadet getirmiş oluyor ve tesbihatta da estağfurullah demiş oluyor. Bu sayede küfründen kurtulabilir mi?
    * Sevmekle ilgili şöyle diyenler var . İnsanlar birbirini sevmek zorunda değil. Halbuki dinimizde müslümanlar birbirini sevmek zorundadır. Şimdi bu insanlar küfre girmez değil mi?

    1. 1) Bir kimse bir kimsenin olan bir hatasını ayıbını gıyabına ayıplayarak söylese gıybettir. Affolunması için tövbe etmesi ve gıybetini ettiği kimsenin iyiliklerini anlatması lazım.
      2) O annen ile senin aranda yüz yüze olmuş. Anneni üzmek için söylediysen günahtır.
      3) Hayır öyle değil işlediği kötülüğün günah olduğunu kabul etmiyorsa yani önem vermiyorsa küfre girer.
      4) Küfre giren kişi işlediği küfre pişman olmadıkça şehadeti kabul olmaz.
      * Bir kimse Müslümanı Müslüman olduğu için sevmiyorsa küfürdür. Ama bir Müslümanı kişisel hatalarından dolayı sevmemek küfür değildir. Çok önemli bir durum yoksa (namus gibi, cinayet veya zulüm gibi) onu affetmek fazilettir.

  29. Selamun aleykum hocam,
    Hocam hakikat yayınlarının berat gecesi için ücretsiz kitap seti dağıtmaları üzerine 4 arkadaşımın adresini alıp onlara bu kitapların gönderilmesine vesile olduk. Ayrıca bana da 3 set yollamışlar.. ıkisini dağıtmayı düşünüyorum.(Korona bittikten sonra inşaAllah) bu tarz ehli sünnet alimlerinin kitaplarının yayılmasını sağlamanın dinimizce ehemmiyeti nedir?

    1. Aleykümselam.
      Ehli sünnet yayınlarını yaymak çok güzel bir hizmettir. Bu zamanda İslami cihat ehli sünnet yayınlarını yaymak dağıtmaktır. İmkanı olanlar bunları satın aldıktan sonra eş dost ve akrabalarına hediye etmelidir.

  30. Selamun Aleyküm.
    Bir hadis hakkında soru sorucam.
    “Medinenin yollarında muhafızlar(melekler) vardır.
    Taun(veba) ve deccal oraya giremez.
    (Buhari,Fezaliul Medine,)
    Hocam bildiğiniz gibi eskiden veba milyonlarca insanı öldürdü şuan yok denecek kadar az çünkü tedavileri bulundu.
    Hadisdeki Medineye deccal girmez kısmını anlıyorumda veba girmez kısmını nasıl anlamalıyız bazı dinsizler burdan islama saldırıyor.
    Şimdi haşa tarihi araştırmalar yapıp tarihte Mekkede görülen veba hastalıklarını bulsak Haşa Hz Peygamberin sözüne yalanmı diyeceğiz burda mutlaka farklı bir anlam olmalı hadisi açıklarmısınız

    1. Aleykümselam. Medine tarihinde Medine’de veba görülmemiştir. Şayet Medine’de veba görülmüşse o vakit bu hadisi şerif “Rasulullah hayatta olduğu sürece Medine’ye taun(veba) giremeyeceği anlamındadır.. Ama ben araştırdım Medine’de vebanın görüldüğüne dair bir tarihi belge bulamadım.
      Siz ise Mekke diyorsunuz. Peygamberimiz Mekke için öyle bir garanti söylemiş değildir.

  31. Selamün Aleyküm hocam çok müzdarip olduğum bir konu var ben namaz kılıyorum 3 yıldır başladım ama namaza ve risale okuyarak tefekküre başladığımdan belli bende iç dünya denen bir şey kalmadı sürekli üzgünüm tam tefekküre allahı anmaya başlıyacağım kalbimde bir ağrı oluyor üstüne şeytan vesvese veriyor bende zannediyorum ki şeytan imanımı zorla çalacak gibi hissediyorum. Birde hocam artık içimden şeytanla karşılıklı konuşuyoruz bıkkınlık veriyor. Bu istemsiz oluyor ben kendimi deli zannediyorum bunun için ve imanım zayıf zannediyorum bazı hal oluyor ki vesvese anında kalbime bir şey çöküyor nefessiz bırakıyor beni ve şeytanla sanki o an karşılıklı konuşuyoruz ben vesvesenin mahiyetini ilmini biliyorum ama bu istemsiz oluyor ağrılar fln.
    Hocam birde bende küçüklükten belli çok manevi bir hal var biz hüseyniyiz ve ben küçükkenden belli ve namaza zikre başladığımdan belli manevi haller görüyorum misal cevşen dinlerken yeşil ışık tesbihat sırasında allah sizi inandırsın 2 tane 2 kanatlı melek gökte uçuyordu bence kadir gecesiydi birde yanımda şeytan veya cin oldumu istemsiz hissediyorum hocam tabi anlatılmaz yaşanırda misal içimde sanki biri dolaşıyor onu bile hissediyorum bu özelliğimi iyi yöne çevirdim çok şükür de işin içinden çıkamıyorum beni etkiliyor. Normal gençler gibi değilim yani hocam bu durumları nasıl açıklayım

    1. Aleykümselam.
      Allahu teala sana şifa versin ve cin tasallutundan kurtarsın seni. Cin şeytanları sana musallat olmuş maalesef. Gördüklerin melek falan değil cin şeytanlarıdır. Meleklerin göründüğpü yere şeytanlar ve cinler gelemez.
      Sana tavsiyem Allahu tealanın zatı hakkında düşünceyi terk et. Onu hiç bir şeye benzetme. O Allah eşsiz ve benzersizdir. Böyle inan. Onun hakkında aklına gelen her şekli yok et o mahluktur de.
      Böyle inanır ve içindeki cin şeytanında Allaha sığınırsan senin koruyucun Allah olur.

    2. Hocam bu allahın bana verdiği imtihan değil mi yani iyiye yormak lazım diye düşünüyorum.
      Yani bu arada tevbe etmeye ve ibadete devam ettim korkup kaçmadım.
      Peki Hocam neden böyle oluyor ben 10 yaşından belli böyle şeyler yaşıyorum ve tek başıma mücadele ediyorum kimsenin haberi yok şuan son 1 yıldır iyiyim çok şükürde neden böyle oluyor acaba seyyid olduğumuz için mi? Ailemizde çok büyük allah dostları var dedem kadiri tarikatı şeyhidir onun için mi? Küçükken Abdulgani Haznevi hz. elini öpmüştüm ondan sonra mı böyle oldu acaba?

    3. Başımıza gelen her olay imtihandır. Günahlarına tövbe et. O musibetten kurtulmak için dua et.
      İyilik yap sadaka ver. Allah iyileri sever ve korur.
      Allah senin bu musibet sebebiyle ıslah olmanı ister. O sebeple yanlışlarından vazgeçmelisin. Dosdoğru olursan bu sıkıntıdan Allah seni halas eder. Allah ehli beyti temizlemek ister.

    4. Şeytan Cin fln bunları fazla düşünmiyim değil mi hocam?
      Birde hocam o kalp ağrısına ne dediniz psikolojik mi?

    5. Evet şeytan ve cin konuları aklınıza geldiğinde Allahı zikredin. Salavat getirin ta ki onları unutuncaya dek.
      O kalp ağrıları bedensel değilse psikolojiktir. Geçer. Geçmezse bir doktora gidiniz.

  32. hocam selamün aleyküm internette erol tangut hoca diye biri var onun yöntemi nasıl? diyorki yok misal gıybet edersen işte vüudun burasına şeytan girer zina yaparsan burasına cin girer yok şirke girersen kafanın arkasına şeytan girer
    hocam bu bir senet okuyor vücuddaki şeytanı konuşturuyor baya videoları var inranica konuşan cin var videoda

    1. Aleykümselam.
      İnternet sapık kaynıyor maalesef. Erol Tangut denilen şeytan kendisini “psikiyatri ve paranormal uzmanı” olarak tanıtan bu sefil, “Tövbe-i Sayik” ve “Şeytan Haritası” adlı kitapların yazarıdır. “Spiritualist metafizik araştırma ve danışmanlık hizmeti” verdiğini söyleyerek insanları kandıran Tangut, “cin ve şeytan musallat olanları kurtardığını” öne süren bir sahtekardır..

Bir yanıt yazın