SORU-CEVAP

İslam dergisi web sitesi soru cevap sayfasında fıkıh, itikat, tasavvuf, tefsir, sünnet gibi çeşitli İslami konularda sorularınızı iletebilirsiniz.  Dini konulardaki sorular uygun görüldüğü takdirde bu sayfada yayınlanmakta ve cevaplandırılmaktadır.

Aşağıdaki formu kullanarak İslami konularda (fıkıh, itikat, sünnet, tefsir, tasavvuf, ilmihal gibi) sorularınızı gönderebilirsiniz.

İslam Dergisi

DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“SORU-CEVAP” üzerine 32.658 yorum.

  1. Hocam bi müslümanın 70.000 bin kelime i tevhid okursa günahlarının affedileceği rivayeti var 70 bin okuduktan sonra hiç günaha düşmemek zor bi iş, sonradan günah işlenirse 70 bin okuyanın durumu ne olur?

    1. Büyük günahlar tövbe ile silinir. 70 bin kelime-i tevhid söylemekle küçük günahlar silinir.

  2. Hocam ben anasınıfı öğretmeniyim. Zarlı oyunlar haram diye duydum kumar amacı olmasa da mi? Yani biz sınıfta oynuyoruz bazen hayvan zarı mesela hangi hayvan gelse taklit yap gibi, renklerin zarı, sayıların zarı gibi gibi. Bu tarz da mi günahtır öyleyse yapmayalım.

    1. Evet bildiğiniz gibi iskambil kağıtları okey vs. gibi kumar aletleri ile alıp verme olmadan oyun oynamak tahrimen mekruhtur. O aletlerle kumar oynanırsa haramdır.

    1. Yediği içtiği helal ise helaldir ama aldığı faiz parası kadar günaha girmiştir.

    1. Aleykümselam. Arapça olarak;
      شد رحل “O gitti” anlamına gelir.
      Osmanlıca ise, Şedd-i rahl: “Semeri, yol malzemesini bağlama” Yola çıkma, yolcu olmak.

  3. Hocam Abdulbaki hazretleri bi sohbetinde biz okul okuyamadık hasta idik buyuruyor niyeti elbette güzeldir ama kız erkek karışık okulda okumak caiz değil diye biliyorum caiz olduğunu dair fetva varmı yoksa şartlara göre mi? Aklıma takıldığı için soruyorum hocam

    1. Şeriat hükümlerinin uygulandığı ülkelerde büluğa ermiş kız ve erkelerin sınıf ve okulları ayrılır.

    1. Aleykümselam.
      Müslüman kadın müslüman kadının göbek ve diz arasına çıplakken bakması ve dokunması haramdır. Kafir kadınlar ise erkek gibidir.
      Keselemeleri ise haram olmayan bölgelere caizdir.

  4. Selamunaleyküm kıymetli hocam kafama takılan bir şey var uyku ölümün kardeşi ise şuanki hayatımız rüyadan ibaret ise ölünce uyanacağız ve kabir aleminde örneğin 2008 yılında ölen biri rüya olarak fiziki bir hayat mı yaşayacak yani aslında kendisi ölmüş kabirde çürümüş o kabirde rüyada olduğunu bilmiyor sanıyor fiziki alemde hala peki böyle bir kabir berzah alemi sıkıntılı ve zor sıkıcı gelmez mi hani hadiste deniliyor ya cennet bahçesinden bir bahçe cehennem çukurundan bir çukur yinede rüya gibi olması insanı korkurtmaz mı şunu demek istiyorum şuanki bu boyutumuz gibi bir hayat yaşayabilirdik ben rüya görmekten uyumak istemiyorum o kadar kabuslar içindeyim yalnızlıklar içindeyim rüyada bazen hapise giriyorum bazen bıçaklanıyorum şimdiden teşekkürler kıymetli hocam cevaplar için.

    1. Aleykümselam kardeşim.
      “Uyku ölümün küçük kardeşidir” sözü, Mevlana Celaleddin Rumi’ye aittir.
      Bu şu anlama gelir: Nasıl ki uyuyan kimse uyandığında cesedini bulup uyanırsa, ölen kimse de ölünce yok olmaz bir alemden başka bir aleme geçer kıyamet günü uykudan uyanır gibi çürüyüp yok olan cesedi bi inayetillah bir araya getirilip dirilir sanki uykudan uyanmış gibi olur.
      Ancak kabir alemi uyku gibi olmaz. Ölen kişinin dünyadaki inanç ve amellerine göre ya çok hoş ve rahat olur ya da çok çetin ve şiddetli azaba duçar olur.
      Ölenlerin ruhları berzah(kabir) alemindedir. Oradaki zevkler de acılar da hem rüyadakinden hem dünyadaki acı ve zevklerden daha şiddetlidir.

  5. Allah’ın ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk ve ibadet etsinler diye yarattım diye bir sözü vardı ya. İnsan o sözün doğrusunu unuttuysa ya da o sözü bilmiyorsa Allah’ın o sözü şöyledir: Ben insanları, şeytanları, melekleri ve cinleri ancak bana kulluk etsinler diye yarattım, diye dese İslam dininden çıkar mı? Hocam cevap e postaya gelsin lütfen, diğer sorduğum soruların cevabı e postaya gelmedide

    1. Sorularınızın cevaplarını buradan takip etmelisiniz.
      İsterseniz sorularınızı yayınlamayız. Müstear isim de kullanabilirsiniz.
      بسم الله الرحمن الرحيم وما خلقة الجن والانس الا ليعبدون
      Bismillâhirrahmânirrahîm ve mâ halaktül’cinne vel inse illâ li ya’budûn
      Mealen:
      Rahman ve rahîm Allahın ismiyle.
      “Ben cinleri ve insanları ancak beni tanısınlar ve bana kulluk yapsınlar diye yarattım.”
      Bu ayette melekler ve hayvanlar anılmaz. Çünkü onlarda imtihan vesilesi nefsi emmare yoktur. Cahilce bir ayeti yanlış okumak haramdır. Bilmiyorsanız bilenlere sormanız gerekir. Kasıtlı olarak yanlış okuyan ise kafir olur.

    1. Karşılığında bir damla sus alıp vermek varsa kumardır. Karşılıksız olursa tahrimen mekruhtur.

  6. Hocam bi kimse nakşibendi tarikatına girip gizli zikir dersi alsa bu derse ilaveten kendi duyacağı sesle namazlardan sonra 100 kelime i tevhid zikri çekse veya bazı geceler 1000 kelime i tevhid zikri çekse uygun olur mu? Hocam inşallah nakşibendi tarikatından ders almak istiyorum, şeyhin verdiği zikirden başka zikir dersi çekilmez gibi sözler duydum o yüzden sormak istedim

    1. Nakşibendi tarikatına intisab eden bir sufi toplu olarak sesli zikir çekerse veya kendi kendine yanındakilerin duyacağı oranda üç kez arka arkaya sesli zikir yapan tarikattan düşer. Kendin duyabileceğin kadar sesli zikir çekmekle tarikattan düşmezsin. Böyle bir zikir için mürşidinden izin alman şart değildir ama alırsan daha evla olur.

  7. “Sermaye / Anapara” Kredi ile değil Ama.
    Sorum şu , Faizle alınan eve ev ismiyle hitap etmek (sonuçta fiili kendi ismiyle hitap ediliyor) ne kadar yanlış Veya ne kadar doğru oluyor. Herhangi bir eşyaya, Bu Örneğin Araba olsun Yada Bir Televizyon olsun. Yani benim bu manasına gelmez mi? (Günahı küçük görmeye girmez mi) Bir burada ayrı bir sorum daha var Faizle alınan evin içinde, Odalara (salon, Mutfak, çocuk odası) sağ ayakla girilse çıkılsa, çıkılmasında da öyle çıkılırsa olur mu? Ve Dua edilebilir mi ayrıca içinde?

    1. Bir şeyin faizle alınmış olabilmesi için ana paradan faiz almakla olur. Öyle bir para ile alınan her şey haramdır. Öyle bir evde yapılan dualar kabul olmaz.

    2. Yani ödemeyi erteleme karşılığında şart koşulan ve alınan fazlalık tam Burada da Ana paradan alındı zaten sonucen. Alınmadı da, alındı diyoruz ehh ki ehhh işte… Faiz ne almak ise ne .. Bir ev alımı şu anda söz konusu değil. Bu halde aileden bir bilenin dinlenmemesi halinde, o dinlenmeyenin vebali nedir? Birde, Emekli maaşı da faizde bekleyen,duran para (Prim Ödeme sistemiyle, Askerliğinin primi karşılığı türü ile) olunduysa, burada abdeste niyet nasıl olur? Mesela, Gusül icap ettiğinde, İmâm Ebû Hanîfe’ye göre Gusülde niyet Gerekmez (gerekmez derken sünnettir) niyet ederken Niyet ettim Gusül almaya dense İmani açıdan,O paraya ne bakıma bakımdan intisap eder veya “Niyet ettim Gusül Abdesti almaya” dense İmana mahiyette nedir

    3. Faiz iki türlüdür: Reel faiz, Enflasyonel faiz. Reel faiz ana paradan para kazanmaktır. Enflasyonel faiz ise TL cinsinden paranın kısa sürede çok değer kaybetmesi sebebiyle enflasyon farkı alınmasına denilir. Bazı ulemaya göre hepsi haramdır. Bazı ulemaya göre ise enflasyon farkını paranın değerini korumak olacağı için caizdir, faiz olmaz. Enflasyon faizi yerine ödünç para verilirken altın verilmeli. Alınırken de faizsiz altın almak daha uygun olur.

      Emeklilik sisteminin ödediği aylıklar ödenen primlerin faizinden elde edilen gelirden değildir. Devletin çalışanlara şart koştuğu emeklilik primi emekli olanların aylıklarını karşılama durumudur. Her çalışan prim ödeyerek toplanan primlerden bir havuzda toplanıp ondan emekli olanların aylıkları karşılar. Yetişmediği yerde devlet hazineden ödeme yardımı yapar.
      Hanefi de abdest ve gusülde niyet sünnettir. Niyet ettim Allah için abdest almaya denilir. Gusül ise Niyet ettim Allah için gusül abdesti almaya niyet ettim denilir.

  8. Hocam mescide namaz kılmaya giderken atılan adımların sevap olduğu gibi haram işlemeye giderken atılan adımlar günah mıdır? Örneğin iddaa bayisine kumar oynamaya giden birinin adımları

    1. Hayır işlenen bir yere giderken her adıma on sevap yazılır. Haram bir iş için atılan her adıma da günah yazılır. Ama haramı işlemeden vazgeçilirse dönüşün her adımına sevap yazılır kötü yolda attığı adımlar için yazılan günahlar da silinir.

  9. Hocam bi gayrı müslim müslüman olsa sonra gavur olsa sonra tekrar tövbe edip müslüman olsa kafir iken işlediği günahlar affolur mu?

    1. Evet o gayri müslimin müslüman olmasından sonra tüm günahları affedilir kul hakkı hariç.

    1. Aleykümselam.
      Mecelle alimlerinin olması için şeriat yasaları yürürlükte olması gerekir.

  10. Hocam cahillik döneminde garı müslim olan dedesinden ufak bi miktar para yürütmüş olan biri sadece babasından helallik alıp o miktarı verse uygun olur mu? Babasının kardeşlerinemi paylaştırması gerekli?

    1. Dedesi hayatta değilse varislerine paylaştırması gerek.

  11. Selamunaleykum kıymetli hocam psikolojik hastalıklar için üzerimizde muska taşımakta fayda varmıdır kudreti allah tealadan bilerek artı gerçekten faydası olur mu? cübbeli ahmet hoca tercübeyle sabittir demiş.

    1. Aleykümselam.
      Tesirini yani etkisini Allahu tealadan bilerek içinde ayet veya hadisi şerif yazılı duaları taşımak caizdir. İnşaallah iyi gelmesine vesile olur.

  12. Selamunaleyküm kıymetli hocam ruhul furkan tefsiri okumak ilim tahsil etmemiş için sakıncalımı?

    1. Aleykümselam.
      Ruhul Furkan okumadan önce akaid ve fıkıh bilgileri okumak sonra onu okumak daha iyi gelir.

  13. Bir Eşyanın Üzerinde ne kadar haramlık olsa da (Haram Şeyler Zaten Hariç) Örneğin Çeşmeden akan bir Su, O Nimete Sadece Allah Teâlâ yarattığı için Şükür, Dua, Hamd Edebilir miyiz? Küfür Olur mu?

    1. Haram yiyecek ve içecek için şükür edilmez. Mesela domuz eti içki gibi şeylerden dolayı şükür edilmez. Ya da gasp ile hırsızlıkla elde edilen yiyecek ve içecekler için şükredilmez. Bu durumda kişi küfre girer.

  14. Kaza orucumu tutarken mandalina attım ağzıma unutarak. Oruçlu olduğumu hatırladığım anda çıkarmaya çalışırken refleks olarak suyunu yuttum engel olamadım orucum bozuldu mu?

    1. İslam düşmanlarının gıybeti farzdır. Bidat ehlinin gıybeti vaciptir. Fasıkların(açıktan büyük günah işleyenlerin) gıybeti caizdir.

Bir yanıt yazın