SORU-CEVAP

İslam dergisi web sitesi soru cevap sayfasında fıkıh, itikat, tasavvuf, tefsir, sünnet gibi çeşitli İslami konularda sorularınızı iletebilirsiniz.  Dini konulardaki sorular uygun görüldüğü takdirde bu sayfada yayınlanmakta ve cevaplandırılmaktadır.

Aşağıdaki formu kullanarak İslami konularda (fıkıh, itikat, sünnet, tefsir, tasavvuf, ilmihal gibi) sorularınızı gönderebilirsiniz.

İslam Dergisi

DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken takma ad veya rumuz kullanın.

Bir yanıt yazın

“SORU-CEVAP” üzerine 33.341 yorum.

  1. Selamun Aleyküm.
    Hocam Kuran Allahin Kelami ben eminim imanda ediyorum bu kafirlerin iddialariyla urasmayada değmez ama sürekli aklima takılan bişi var size bu konuyla alakali şöyle olabilirmi diye sormak istiyorum.
    Öncelikle kafirin iddiasini atayim.
    2) Kuran midraş metinlerinden kopyalanmıştır. Midraş metinleri Tevrat’ın tefsiri niteliğindedir. Ama bu midraş metinlerinde bazı çeviri hataları vardır bu sonradan kanıtlandı. Midraş metinlerindeki hatalar aynen Kuran’da da mevcut. Mesela Tevrat’ta İbrahim’in ateşe atılması diye bir olay geçmez. İbrahim ur’a sürüldü ve ur ona zarar vermedi şeklindeki ayet bir yahudi tefsirci tarafından aremiceye çevrilirken İbrahim ateşe atıldı ama ateş ona zarar vermedi şeklinde çevrilmiştir. Çünkü o tefsirci ur’un bir şehir ismi olduğunu bilmiyordu. Aramice’deki ateş anlamına gelen or kelimesinin İbranice’deki karşılığı zannediyordu. İşte bu hata Kuran’ın midraş metinlerinden kopyalandığının sarsılmaz kanıtı.

    Şimdi hocam bunu görünce şeytan kafama üşüşüyor böyle tesadufmü olur işte kanıt vs.
    Benim aklıma şu geldi olabilirmi diye size sorucam.
    Şimdi Hz ibrahim tevratta ura sürüldü ur ona zarar vermedi diye geçiyormuş
    Kurandada Ateşin Hz Ibrahime zarar vermedigi geciyor
    Ozaman şöyle bişi olabilirmi Hz ibrahim hem ateş ona zarar vermedi hemde ura sürüldü Allahda Kuranda Buna yer vermedi çünkü müslümanlari bu detayla imtihan etmek istedi yani tefsirci yanliş çevirdi or /ur kelimesini böyle bir imtihan yaratti denilebilirmi.

    1. Enbiy/66 – (İbrahim) dedi: “O halde, Allah’ı bırakıp da size hiçbir fayda ve zarar veremeyecek olan putlara mı tapıyorsunuz?”
      Enbiy/67 – “Size de, Allah’ı bırakıp taptıklarınıza da yazıklar olsun, siz hâlâ akıllanmayacak mısınız?”
      Enbiya/68 – Onlar: “Bir şey yapacaksanız, şunu yakın da tanrılarınıza yardım edin” dediler.
      Enbiya/69 – (Kulnâ yâ Nâru kûnî berden ve selâmen alâ İbrâhîm’e) “Biz: “Ey ateş! İbrahim’e karşı serin ve zararsız ol” dedik”.
      ***
      Hz İbrahimle alakalı ateşe atılma durumunu açıklayan ayetleri yukarıda mealen belirttik. Ayette Ur veya Sur lafızlar geçmez. Ateş, Kuran’da nâru diye geçer. Od veya ud Türkçe bir kelimedir. Ur ismide Kuranda geçmez. Anlaşılan o açıklamayı yapan islam düşmanı tam bir Kuran cahili imiş.
      Kur’an’da, orjinal Tevrat da, İncil de Allahın kitabıdır. Tabi ki onlarda geçen bazı olaylar Kuranda da geçmektedir. Ama o kitapların orjinali kalmadığı için Allah, Kuran’la o olayların aslını bildirmiştir. Kesinlikle onlardan kopya değildir. Hem o kitaplar birbirini tutmayan farklı sayfalardan meydana gelir ve kendi kendileri ile çelişirler.
      Müslüman olarak vefat etmek istiyorsanız Bozulmuş incil ve tevrattan uzak olunuz.

    2. Sorumu yanliş anlamişsiniz.
      1.si tabiki islam hak din.
      2.si Kuranda ur geçiyor demiyor
      Diyorki tevratta bunun aslı ibrahim ura sürüldü ur ona zarar vermedi ama tefsirci bunu çevirirken kendi diline ,urun şehir ismi olduğunu bilmediğinden ur kelimesini or(ateş)kelimesi saniyor ibrahim ateşe atildi ateş ona zarar vermedi şeklinde çevirmiş yahudi alimi.Kurandada bu şekilde yani Hz ibrahimin ateşe atilip ona zarar.
      vermediği anlatilir

      Bende diyorumki burayi nasil açiklariz
      Bir islam alimi sanırım
      HZ. İbrahimin bu kıssası Tevratta yok diye Kuran ayetlerinde yer alan bu olayın aslının olmadığı iddia edilemez diye açiklama getirmiş bunu nasil anlariz daha farkli nasıl açiklama olur diye soruyorum.

    3. Şu anda gerçek Tevrat yoktur. peygamberimiz zamanında da yoktu. Biz Kurana bakmalıyız. Kuran ve Kuranın açıklaması peygamberimizin sözleri bizim rehberimizdir. Yahudi alimin açıklaması ise bizi bağlamaz.
      Bilmek gerektir ki Kuran Allah katından indirilmiştir. Kuranı Tevrattan altı yaparak yazıldığını sanmak İslamdan çıkmaktır.
      Kurandaki mucizler ne şu andaki muharef incilde ne de muharref tevratta bulunmaz. Kuran evrenin sürekli genişlediğinden söz eder bunlar o muharref kitaplarda yoktur. Daha bunun gibi nice muciz ayetler vardır.
      Ur denilen şehir şimdiki Urfadır. Kuranda Hz İbrahimin urfada yaşadığı açık olarak geçmez. Nemrut urfada Hz İbrahimi ateşe attırır. Allahu Teala ateşe “Ey ateş İbrahim için serin ve selam ol” buyurur.
      Yahudi alimin yazdıkları kendini bağlar.
      Sen sana kabirde ve kıyamet günü sorulacak soruların cevabına hazırlan. Allah senden ve bizden onları sormayacaktır.

  2. selamunaleykum hocam
    hocam ebubekir sifil hoca ehli sünnet midir?
    Kitaplarından faydalanabilirmiyiz?
    Birde efendimizin namaz kılarken önünden geçen çocuga beddua etmesi hadisi sahih hadis midir?

    1. Hocam o video 3 sene önce.
      Şuan cübbeli hoca kendisiyle konuşuyor helallik felanda almişti ama hangi konuda bilmiyorum ebubekir sifil hoca ehli sünnettir özellikle bu caner taslaman denen kafirle olan programini izleyin ehli sünneti nasil savunduğunu görürsünüz

  3. Hocam bu kafirler bir an olsun durmuyor.
    Şimdide müslümanlarin aklini kariştirmak için video dönüyor youtubede 1 saatlik islamin ilk 150 yilindaki camiler kible olarak petrayi gösteriyormuş bunla alakali 1 saatlik video o haritalar eski cami araştirmalari vs. Safsata videosu bu videoaya bakarak cevap verirmisiniz.

    1. Bizim o kafirlerin saptırıcı videoları ile işimiz olmaz. Biz ehli sünneti öğretir işimize bakarız.
      Gerçek İslam Ehli Sünneti öğrenen bir kimseyi hiç kimse saptıramaz.
      Ama bu temiz bilgiye sahip olmayanlar gider kafirlerin tuzağına düşer.
      Bütün camilerimiz Kabeye yöneliktir. Bazen ufak tefek hata olabilir. O da sorun teşkil etmez.
      Önemli olan niyettir. Bir kimse ıssız ve karanlık bir yerde olsa kıbleyi tesbit edemezse, kıbleye niyet ederek içine uygun gelen bir yöne yönelir ve namazını kılar. Velev ki o yön kıble olmasa bile Allah katında o kabuldür.

  4. Selamünaleyküm hocam. Hocam bugun bir arkadasa ”samed” ismi icin Allah ın sıfatı dedim, Allah ın isimlerinden biri mi oluyordu? isim yerine sıfatı dedim ama bunun dinen sakıncası var mı

    1. Aleykümselam.
      Samed ismi şerifi sıfat değil Allahu Tealanın esmaül hüsnasındandır. Bu isim konulurken çocuklara Abdüssamed konulması gerekir. Hiç bir kimseye muhtaç olmayan anlamına gelir. İsim ile sıfatı karıştırman küfür olmaz hata olur. En güzel isimlerde, en kâmil sıfatlarda O’nundur.

  5. Bekir hocam altta kaldida tekrar üste yazayim dedim son bi detay sormuştum diriliş ertuğrulla alakali
    Size demiştimki dizide açik saçli veya göğus bolgesi birazda olsa açik olan bayan sahnelerindede ekranin köşesine baksam ama yinede gözükse o şekil harammi

    1. Bu konu hakkında size cevap yazdık. İkna olmadıysanız başka siteye sorunuz.

  6. Sayin hocam ben kpss ye hazırlanıyorum. Ve soyle bir düşüncem var.eger diyorum atanamazsam bir daha sinava girmeyecem benim için hayırlı budur diyip kabullenicem..sizde yanlış bir düşünce mi .cunku ben iyi calisiyorum ve ayrıca hep oyle istedim allahtan benim için hayırlı değilse nasip etme Hayırlı olanı ver diye. .hayırlı olanı nasıl bilebilirz.ne dersiniz.

    1. Büşra hanım, bir şeyin hakkımızda hayırlı olmayacağını bilmemiz için Fıkıh ilmine sahip kimselere danışacağız. Eğer o yapacağımız şeyin mahiyeti net olarak yine anlaşılamıyorsa o durumda istihare yapmalıyız.
      Madem siz konunun fıkhi boyutunu sorarsınız, konu hakkında doğru sonuca varmamız için biz de size bir soru soralım.
      Branşınız nedir ve nereye atanmak istiyorsunuz?

    2. Atanıp atanamayacağınızı bilemem ama KPS Sınavını kazandığınızda 4-6 yıl zorunlu şark görevi vardır. Muhtaç durumda değilseniz gitmeyebilirsiniz.

    1. Şeytan insana rüyada veya uyanıkken çok dalgın olduğunda gözükür. Hayvan şeklinde veya insan şeklinde de gözükebilir. Rüyada ise Peygamberimizin gerçek şekline giremez. Cinlerin kafirlerine şeytan denir.

    2. Bu geçmiş zaman topluluklarin çizdikleri yari insan yari hayvan şeklinde figurleri var şeytan bu hale girip (yani üst taraf insan alt taraf hayvan) onlara ben sizi yarattim vs. Diyebilirmi

    3. İnsan onların zerresini bile yaratamaz. Yaptım deyiniz veya desinler.

  7. Ea-selamün aleyküm hocam. Müsadenizle iki sorum var. Birincisi konyada yaşıyorum istanbuldayken Mahmut efendi k.s medresesinde eğitim alıyordum. Burada yatılı kalamayacağım için aynı cemaatte bulunamıyorum çünkü sabah 8fen öğlene kadar eğitim alabilme şansım var. Nakşıbendi cemaati semerkand yada nur cemaatinemi gideyim nereyi seçeyim bilemedim yol göstermenizi rica ediyorum. Çünkü hayalim ilim sahibi olmaktır en iyi nereden faydalanabilirim bilmiyorum. İkinci sorum şu; daha önce defalarca intahara kalkışmış ve başaramamış birisi, bu yaptığı büyük günaha nasuh tövbesi etse Rabbim affeder mi?

    1. Aleykümselam Kübra hanım.
      Size Nakşibendi Semerkand camiasını tavsiye ederim.
      İkincisi de Allahu Teala Et-Tevvâb’tır. Bütün tövbeleri kabul edicidir O çok affedicidir. Hemen tövbe etsin geciktirmesin.

  8. Selamunaleyküm hocam benim kardeşim geceleri saat 3 4 gibi bağırmaya başlıyor feci şekilde aslında şöyle oluyor ben bazen geceleri çok kalkıyorum suya tuvalete 1 2 3 kez olmaya başladı 1 iken kardeşimde nedeni bilmiyorum nedir bu bağırmanın bağırışları hala kulağımda o bağırınca bende bağırmaya başlıyorum sebepsizce sanki evi korkunç varlıklar bastı kardeşim o yüzden bağırıyor annemde bağrıyor ne oldu ne oldu diyor internette araştırdım bulamadım tüylerim diken diken oluyor yazınca bunun nedeni nedir ben artık gece kalkamıyorum ve tıkırtı bile yapamıyorum bir daha olursa kalbime iner diye cevaplarsanız sevinirim?

    1. Aleykümselam. Beş vakit namazı kılmakla birlikte her gece yatmadan önce amentüyü anlamına inanarak bir kez okuyunuz ve siz de kardeşiniz de ayetel kürsiyi, kureyş, ihlas, felak ve nas surelerini 7’şer kez okuyup Allah’a sığınınız bir şeyiniz kalmaz.

  9. Selamunaleyküm hocam benim sorum ben avrupadan bir aslan yavrusu getirdim ve evde bakıyorum besliyorum sütle daha büyümediği için süt ama et verme imkanımda olur benim asıl demem benim evde aslan yavrusu beslemem doğrumudur ben çok seviyorum aslanları hem kral hemde arap kardeşlerimizin sembolü çölün sembolü al lat menat uzzanın galiba sanırsam sembolüdü bunlar için değil ama ben çok seviyorum aslanları aseletli hayvanlar yani hiç bırakmayı düşünmüyorum büyüyncede beslemeyi düşünüyorum zaten evcil olur alışır evdede sorun çıkarmaz diye düşünüyorum tehlikeli hocam sizce bu yaptığım doğrumu ve büyüyünce tehlikesi olurmu allahu teala çok güzel yaratmış o yavruya bakınca allahı tefekkür ediyorum onun yüceliği aklıma geliyor ne düşünüyorsunuz?

    1. Aleykümselam.
      Lat ve ve Uzza kafir arapların taptığı putların ismidir. Onları anımsatan şeyi evde bulundurmak haramdır.
      Aslanı evde beslemek son derece tehlikeli ve dinen de caiz değildir. Bu tür hayvanlar er veya geç bakıcısını parçalar.
      Var sayalım ki kendine bu vahşi hayvanı alıştırdın ki bu mümkün değildir. Eve bir misafir gelse ya da akrabalarının çocuğu gelse onu ilk etapta parçalar seni de hapse atarlar. Zaten yasal olarak da evde aslan beslemek suçtur. Onu hemen bir hayvanat bahçesine vermelisin.
      Aslan ve kaplan gibi hayvanların ekonomik olarak külfeti de çoktur. Yetişkin bir aslan hergün 5-7 kilo et yer. Bu da günlük 300-400 TL demektir. Ayda 10 bin TL demektir.

  10. Selamun Aleyküm size bu konuda birçok soru gelmiştir ben detaylari bilmeniz gerektiğine inandiğim için konuyu detayli ele alicam size içeriğinsen bahsedicem .Şimdi bu twitter facebook programlar oyunlar telefon bilgisayar televizyon vs. Hepsi yazılımlarla yazılıp oluşturuluyor.
    Ama bu yazilimlar yazilırken ne kadarini kestirmem zor ama belli bir kısmında diyeyim ingilizce olan Create kelimesi kullaniliyor bu kelimenin türkçe karşiliği yaratmak ve oluşturma anlamlarina gelmektedir.Ama yazilimcilar yazılımlarda program , oyun vs. yaparken yaptiklari şeye birşey eklerkenki yazılan create kelimesi yaratmak anlamiyla kullaniliyor olabilir tam emin değilim ama bir türk yazilimcisinin videosunu izledim oyuna bir özellik ekliyecekken şimdi oyuna falanca birşey yaratacam diyordu(bir özellik ekliyordu oyuna) yani yazılım dünyasinda bu kelimeyi kodu girince bilgisayar yaratiyorum olarak algiliyo olabilir ama tabi tam emin değilim.Ama varsayalim ki o anlaminda yazılıyor o kodlar ve bilgisayarda öyle algilıyo Mesela bir yazılımci futbol oyunu yapıyor içine stadyum yapmak için stadium is create yani stadium yarat olarak yazilimi yazabilir ama
    Dediğim gibi sadece oyun için demiyorum belki bilgisayarlarimiz televizyonlarimiz facebook twitter vs. Bunlarin yazilimindada kullaniliyor olabilir kesin konuşmamamin sebebi yapılış tarzini bilmiyorum belki farkli teknikle o kelimeye gerek kalmadan yapiyorlardir.
    Ama biz varsayalimki hepsinde kullaniliyor yaratmak manasinda ama biz oluşturdu olarak anliyoruz ozaman küfre düşermiyiz.

    1. Create: İngilizce yaratmak anlamında kullanılsa da siz oluşturmak anlamında kullanınız ve öyle algılayınız. Oluşturmak hem daha mantıklıdır. Bilerek yaratmak anlamında kullanmak dinen risklidir.

    2. işte yazilim dünyasinda bu kod o anlamda kullaniliyor olabilir yani kullaniliyor olabilir derken bilgisayar o kodu yazinca mesela black is create kelimesini siyah renk yaratiyorum olarak algiliyor olabilir bilgisayar
      Demem oki
      Facebook twitter leptop bilgisayar programlar telefonlarda varsayalimki bu şekilde si yazilimlar kullanilarak yapılıyor ama biz oluşturdu olarak kabul ediyoruz ozaman küfre düşmeyiz diye düşünüyorum?

    3. Facebook, twitter, dizüstü ve bilgisayar ve telefon programlarının yazılımları sizi aşan konulardır. Onlarda yazılan küfür alameti sözleri teknik olarak kullanmanız zaruretse, kalben kabul onu etmezseniz küfre girmezsiniz.

    4. Bu hepsi için geçerlimidir yazinizda oyunu göremedim büyük ihtimal o keyfiyet diye yazmadiniz ama şuan bizlerde sosyal medyayi çoğunlukla keyfiyet için kullaniyoruz
      Bu mantikla zaruri durumlarin dişinda keyfiyet olarakda oralara giremeyiz gibi anlam çikmazmi hocam.

    5. Sırf oyun için ise öyle bir yazılımı seçmek doğru olmaz. Ama karışık paket ise zarurete binaen o paketi indirmeniz caiz olur. Ama buna karşın o tür küfür alameti oyunu oynamanız küfre sebep olur.

    6. Son yazdığınız nedir? Oyun hakkında ise gereken her şeyi yazdım yazacak bir şey yok…

    7. Son yazdiğim şey şudur;
      Demek istediğinizi anladim oyun keyfiyet o yüzden onda olmaz diyorsunuz
      Ama ben diyorumki biz oyun dişindaki şeyleride çoğumuz çoğunlukla keyfiyet olarak kullaniyoruz twitter face telefon bilgisayar televizyon vs.
      Ben diyorumki varsayalimki bunlardada bahsettiğim teknik yazilarak yapiliyor ozaman bunlarda ne olucak onlarida çoğumuz keyfiyet olarak kullaniyoruz.

    8. Bu konuyu çok sordunuz ve gereken cevabı yazdık lütfen oradan okuyunuz. İkna olmadıysanız başka sitelere sorunuz.

  11. Selamunaleykum ben Buse isminin ilk anlamının Kalbin Allah sevgisi ile dolması ikinci anlamının ise öpücük olduğunu buldum bebeğime Busem ismini koymam anlamı değiştirir mi anlamsızlaştırır mı ismi?
    Vereceğiniz cevap çok önemli benim için
    Allah razı olsun
    Selametle

    1. Aleykümselam Ayşenur hanım.
      Buse ismi kızlar için uygun değildir. Buse ismi Farsçadır. Tek anlamı vardır.
      Buse: Öpücük, öpme, öpüş, öpüşmek’tir. Onun yerine Büşra(müjdelenen kadın-kız) veya Melike (hanım sultan), Saliha (Allahı seven ve Ona saygılı kadın) isimlerini koyabilirsiniz.

  12. Hayırlı günler hocam. Bi insanın ölümü gerçekleştikten sonra organ nakli konusunu biraz araştırdım. Aslında ben gidip bi hastaneye bu konuda ölümümden sonra organlarımı bagışlamak istedigime dair bi yazı vermek istiyorum ama kafam çok karıştı. Yani bazı yerlerde ölüm gerçekleşmeden de hastanelerde organların alınabileceğine dair kuşkularım oluştu. Bazı hocalar olumlu bakarken bazıları olumsuz bakmış o da heralde güven olmadıgı için. Bilemiyorum bir yandan gerçekten istedigim birşey bir yandan da şüphelerim var bu konuda. Siz ne tabsiye edersiniz. Dogrusu nedir

    1. Hayırlı günler Gülhanım.
      Bizim de bu mevzularda bazı istihbaratımız oldu. Beyin ölümü gerçekleştikten sonra organı aldıklarını öğrendik. Bu da cinayettir. Zira bazen beyin ölümü gerçekleşenler sonradan hayata döndükleri görülmüştür.

  13. Hocam birisi yaratma kelimesiyle ilgili şöylr fetva vermiş bir bakar değerlendirirmisiniz fetvayi

    İnsanlar bu kelimeyi yoktan var etme anlamında değil de var olana yeniden şekil verme manasında kullanırlarsa bir sakıncası olmaz. Zira Allah’tan başka hiçbir kimse yoktan var edemez. Her şeyin yaratıcısı O’dur. İnsanlar sadece var olanı keşfeder, icat eder ve yeni bir şekil verir. Olana şekil verme anlamında yaratma kelimesi, Kur’an-ı Kerim’de İsa aleyhisselam için de kullanılmıştır. İlgili ayet şöyledir:

    “(İsa) elçi olarak gelecek ve şöyle diyecektir: “Size Rabbinizin mucizesi ile geldim. Sizin için çamurdan bir kuş heykeli yaratacağım, sonra ona üfleyeceğim. O, Allah’ın izni ile bir kuş olacaktır. Doğuştan kör ve alaca hastalığına tutulmuş olanları iyileştireceğim. Allah’ın izni ile ölüleri dirilteceğim. Evlerinizde neler yediğinizi ve neleri biriktirdiğinizi size bildireceğim. Bu sizin için tam bir belge olacaktır; eğer inanacaksanız.” (Âl-i İmran, 3/49)

    Ayrıca Mu’minûn suresi 14. ayet ile Sâffât suresinin 125. ayetlerinde “Allah yaratanların en güzelidir” ifadesi kullanılmıştır. Bu ayetlerde de “halk/yaratma” kelimesi, “olana yeni bir şekil verme” anlamında kullanılmıştır.

    1. Kur’an’da Allahu Tealadan başkası için geçen yaratma ifadesi mecazidir. Bunu şu ayeti kerime ile açıklayabiliriz (mealen):
      – “Şüphesiz Rabbiniz Allah, gökleri ve yeri altı günde yarattı, sonra Arş üzerine hükümran oldu. O, geceyi durmadan onu kovalayan gündüze bürüyüp örter; güneş, ay ve yıldızlar emrine âmâdedir.
      İyi biliniz ki yaratma ve emir O’na(Allah’a) mahsustur. Âlemlerin Rabbi olan Allah ne yücedir.” (A’raf/54)

      Bunu da şu mealde olan ayeti kerime ile açıklarız:
      114 – Meryemoğlu İsa da: “Allah’ım, Rabbımız, bizim üzerimize gökten bir sofra indir ki, bizim için, önce ve sonra gelenlerimiz için bir bayram ve senden bir mucize olsun. Bizi rızıklandır, sen rızık verenlerin en hayırlısısın!” dedi”. Maide/114

      Ayette geçen rızık verenlerin en hayırlısısın ifadesi hakikaatte rızık veren Allahtır kullar rızka vesiledir manasını taşır. Aksi manada Allahtan başka kim rızık verebilir?

      Yapmak kelimesi yerine neden yaratmak kelimesini kullanalım? Biz bir şey yaratmıyoruz sadece var olan bir şeyi başka şekle sokuyoruz buna da yaratmak denilmez yapmak denir.

      TEKVÎN VE MÜKEVVEN: Yaratmak ve yaratılmak anlamındadır.
      O Allah ki, tek Yaratıcıdır. O’ndan başkasına “yarattı” demek şirktir. Bu sebeple bazıları bazıları için “falanca şunu veya bunu yarattı” denilmesi çok çirkindir. Onun yerine yaptı, oluşturdu gibi kelimeleri kullanmak daha uygundur.
      Şirk asla affedilmeyen bir günahtır. Kur’an-ı Kerim’in haberine göre, şirk işleyen bir kimse eğer iman edip tevbe etmezse, cehennemde sonsuz kalıcıdır. Ayeti Kerime’de mealen:

      Yaratmak, yoktan var etmektir. Yaratıcı, yalnız Allahü teâlâdır. Bir âyet-i kerime meali:
      (Sizi de, yaptığınız işleri de yaratan Allah’tır.) [Saffat 96]

      (Allahü teâlâ buyuruyor ki: “Benim yarattığım gibi bir şey yapmaya kalkandan daha zalim kim vardır? Haydi, bir habbe, bir zerre veya bir arpa yaratsınlar.”) [Hadis-i Buhari]
      (Allah, her sanatkârın ve sanatının yaratıcısıdır.) [Hadis-i Buhari]

      Demek ki, sanatkârın yaptığı şeyleri yaratan da Allah’tır. Yaratmak, Allahü teâlâya mahsustur. İcat etmek de yoktan yaratmaktır. Bilim adamları, yoktan bir şey meydana getiremezler, sadece Allahü teâlânın yarattığı mevcut şeyleri, yine Allah’ın koyduğu fizik, kimya ve biyoloji kanunları ile bir araya getirerek, yeni şeyler bulurlar. Buna da yaratmak veya icat etmek denmez, keşfetmek, buluş denir.

      Yaratmak, yoktan var etmektir. Maddeyi, elemanı yokken var etmektir. Yaratıcı, yalnız Allahü teâlâdır.
      İki âyet-i kerime meali de şöyledir:
      (Yaratmak Allah’a mahsustur.) [Araf 54]

      “Hiç şüphesiz, Allah, Kendisi’ne şirk koşanları bağışlamaz. Bunun dışında kalanlar ise, (onlardan) dilediğini bağışlar. Kim Allah’a şirk koşarsa elbette o uzak bir sapıklıkla sapmıştır.” (Nisa Suresi- 116)

      Bir başka ayette Allah iman ettiği, diğer ibadetlerini yerine getirdiği halde şirk koşan bir insanın amellerinin boşa çıkacağını ve ahirette hüsrana uğrayacağını bize şu şekilde bildiriyor:
      “And olsun, sana ve senden öncekilere vahyolundu (ki): “Eğer şirk koşacak olursan, şüphesiz amellerin boşa çıkacak ve elbette sen, hüsrana uğrayanlardan olacaksın.” (Zümer Suresi- 65)

      Şirk Asla Affedilmez mi..?
      Şirk işeyenler işledikleri şirke sonsuz pişman olup bir daha şirk işlemeyeceklerine dair Allah’a söz verirlerse bu tövbe olur. Allah ise Tevvâbür-Rahîm’dir. Tövbeleri elbette kabul edici ve müminlere sonsuz merhamet edicidir…

    2. Mezkür ayete dikkat edilirse Cenab-ı Hak, (mealen);
      – “Hani bir vakit sen, benim iznimle, çamurdan/topraktan kuş şekline benzer bir şey halk ediyordun.” buyurmaktadır.

      Allah’ın izni ile yapılana yaratma denilmez mecazen yaratma denilir ki biz Türkçe de buna yapmak diyoruz.
      Mahluklar için yaratma fiilini kullanma bid’atini ne Rasulullah, ne Sahabe ve ne de Ehli Sünnet uleması ittifakla kullanmamıştır. Bu fiil sadece Allahu Teala için kullanmışlardır. Mahlukat için yaratma fiilini kullananlar Ehli Sünnetten çıkmış dalalet düşmüştür.
      İnsanlar için yaratma fiilini kullananlar Müslümanları dinden soğutmaya çalışan felsefeci sapık ilahiyatçılardır. Bu fiili mahlukat için kullanmakta şirk alameti vardır ve çok çirkindir.
      Dinde reformcu sapıkları, Osmanlı ve daha önceki dönemlerde mahluklar için asla kullanılmayan bu “yaratmak” fiilini, Türkçe de sanki başka kelime yok gibi insanların ağzına sakız sokar gibi sokmuşlardır.
      Dini içeriden ve dışarıdan bozmaya çalışanlara Allah’ın ve meleklerin ve müminlerin laneti olsun.!!!

  14. Selamun aleyküm hocam
    Hocam bu kendini peygamber mehdi elçi zanneden insanlar şeytanların ve cinlerin vesveseleriylemi kendinilerini bu makamlarda görüyorlar yoksa şeytanlar cinler onlara melek olarak gözüküp kandırıyorlarmı?
    Şeytanın zararı sadece vesvesemi?
    Ünlü bir hoca resad halife sapığını anlatırken “buna cinler şeytanlar bir gece ziyafete gitmişler belliki kafayayıda sıyırtmışlar”diye söyleyince anlayamadım sadece vesvese veriyorlar durumu izah edebilirmisiniz?

    1. Aleykümselam.
      Kendini peygamber sananlar ya deli, ya da cin şeytanlarının tahakkümü altına girmiş onlara tapan bir kafirdir. Şeytanlar istese de onlara gözükemezler ancak kulaklarına fısıldarlar. Gördük dedikleri ya yalandır ya da hayaldir. Onlar da bunu vahiy zannederler o kafir cinlerin isteklerine göre hareket ederler.
      Deli olanlar sorumulu değildir. Çünkü Allah çok merhametlidir. Aklı olmayana hesap sormaz. Ama cin şeytanlarına tabi olanlar en ağır azap görecekler ve cehennemden ebediyen çıkarılmayacaklardır.
      Reşat halife o kafirlerdendir.

  15. Selamunaleyküm hocam sokağa çıkınca bir yerlere gitmek için yolda yürürken önüme çıkan yanımdan geçen her insana kibirleniyorum sanki oda bana kibirleniyor gibi geliyor ve kısaca insanlara çok kibirli bakıyorum kibirli görüyorum sanki üstüme geliyorlar bu huyu nasıl terk edecem günahı büyükmüdür o kadar çünkü nerdese kavga çıkaracak gibiyim omuz atıp

    1. Aleykümselam Sadullah.
      Kibir şeytanın sıfatıdır. Allahu Teala inkar ve şirkten başka diğer günahları affedecektir kibirliyi affetmeyecektir.
      Caddede, sokakta yürüyen insanları, Allahu Tealanın yaratıp yolda yürüttüğü kulları olarak görürsen kibir falan kalmaz.

  16. Hocam bir islami sitede
    Bir şeyi nefsinin hoşuna gittiği için -fıtri bir duygunun sonucu olarak- güzel görmek ayrı bir şeydir, İslam dininin haram kıldığı bir şeyi -haram olduğu için- güzeldir demek ayrı bir şeydir. Aralarında yerden göğe kadar fark vardır.
    Bu yaziyla alakali sorum var.
    Kişi çiplak kadin gördü güzel dedi kafir olurmu

    1. Fiziksel olarak güzel olan bir kafir kadına fizikinden dolayı güzel demek küfür olmaz. Ama kafirlere inançlarından dolayı güzel insanlar demek küfürdür. Diğerlerini de buna kıyaslarsın.

  17. Hocam bazi tarihcileri dinledimde moğollar türk değildir diyorlar kesin dille.
    Efendimiz aleyhisselatü vesselamin beni kanturayla ilgili bir hadisi var bir müslüman beldeyi ele geçirme konusunda ve alimlerin çoğu beni kanturadan kasit türklerdir demiş. gerçektende hulagu orayi ele geçiriyor hulagu cengizdan olduğuna göre efendimizin işaretini tam nasil anlariz

    1. Bizim tarihçilerimiz maalesef çok eksiktir. Daha Timur’a Moğol diyecek kadar cahil tarih profesörlerimiz var. Ben Rus ve Tatar tarihçilerinin eserlerini okudum. Onlar gerçekten çok emek vermişler ve bilimsel olarak incelemişlerdir. Cengiz Türk kökenlidir. Moğollarda Türk kökenlidir. Türk dili edebiyatının bilimsel verilerine göre Moğolca 6000 yıl önce Türkçeden ayrılmış ayrı bir dil olmuştur. Yani köken birdir.

  18. Selamun aleyküm sizden bir fetva vermenizi rica ettim lakin cevap gelmedi.
    Telefondan diriliş ertuğrul dizisini izliyorum.
    Bayan sahnesinde mesela kadin ekranin ortasindaysa ben ekranin sağina bakiyorum kendime kadini odaklamiyorum gözümü ama yinede gözüküyor bu şekil ben haram işlemiş olmam dimi

    1. Ben görmedim o yüzden hocam.
      Cevabiniz için teşekkurler ama detayli tam anlamak için bişi daha sorucam.
      Biliyosunuzki xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
      xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
      xx ozaman haram değil doğru mu?

    2. Hocam son olarak müstehcenliği biraz açarmisiniz
      Mesela saci ve birazda göğus bölgesi açik olan kadiarda oluyo o dizide ilk bölümlerinde özellikle. Bunlardada aynisi yapsam olur dimi

  19. Selamunaleykum hocam. Kötü alışkanlıklardan nasıl kurtulabiliriz gıybet vs. Kısacası nefse güzel gelenler işte

    1. Aleykümselam Elif hanım.
      Nefsin düşmanı Kuran ve sünnet üzere inanıp amel etmektir. Bundan başka nefsi dize getirecek hiçbir yol yoktur. Önce ehli sünnet itikadını öğrenmek, sonra ona göre sırf Allah rızası için amel etmek lazım.

  20. Hocam selamunaleykum günah sonrası tövbe dışında ( o zaten şart) baska affolunmak için ekstra sevap için neler önerirsiniz ?

    1. Aleykümselam.
      Beş vakit namaz kılmak. Farzların hepsini yapmak haramlardan sakınmak çok büyük sevaptır. Mesela bir bayan örtünmenin farz olduğuna inanıp da tesettüre girerse ona bir ömür boyu farz sevabı yazılır. Namahrem erkeklere mesafeli olursa, faldan, burçlardan uzak durursa içki kumar ve her türlü haramdan sakınırsa, bunlardan sakınma sevabı verilir ki bütün ömrünü nafile oruç ve nafile namazla geçirsen bunlardan alacağın sevabların milyonda biri dahi olamaz.

  21. “Pirlere niyaz ederiz” bir derviş musikisi midir, hocam.?
    Birde bu tarz musikiler de Allah, Muhammed, Ali sözünü nasil anlariz? Tabiki hz Ali, hz Muhammedle eşit değil ama nasil anlariz?

    1. Vefat etmiş erenlerin ruhaniyetilerini akla ve hayala getirilir ve onlardan dua istenir. Yani “ey falanca bize dua et” denilir.

  22. CİNSEL İSTİSMAR VAKALARININ ARTMASINDA HUHAMMED’İN AYŞE’YLE EVLİLİĞİNİN ROLÜ?

    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

    Osman Akyol

    7 Temmuz 2018, İstanbul

    1. Hazreti Mevlana der ki:
      “LAFA BAKARIM LAF MI DİYE SÖYLEYENE BAKARIM ADAM MI DİYE”
      Osman Akyol musun, Karayol musun ne menem sapık isen bil ki senin yazdığın iftira dolu iğrenç yazını burada yayınlamayı uygun bulmadım.

      Allahu Teala sana ve yolunda gittiğin Ali Rıza Demircan’a ve diğerlerine de hidayet etsin.
      Ey cahil! Bil ki Peygamberimiz, Hz. Aişe ile 9 yaşında değil 17 yaşında iken evlenmiştir.
      Kaynak:
      https://islamdergisi.com/genel/hazreti-aise-kac-yasinda-evlendi/

  23. Selamun aleyküm hocam
    Hocam etrafımda öyle insanlar varki kendisine hayatı boyunca zulmeden eziyet eden insanlara hakkını helal eden onların cehennemde yanmalarini istemeyen onlara aciyan insanlar var.Bu insanları hayretle izliyorum.Çok iyi insanlar.Bu insanlar bu mertebeye nasıl geldiler benle dağlar kadar fark var kendi halime bitiyorum hocam bu insanlar gibi olmak istiyorum ama iyilik konusunda merhamet konusunda yanlarından bile geçemem.Bu insanların merhamet seviyesine kalplerinin temizliğine ne kadar günahkarda olsak ibadet ve zikir ile ulasabilirmiyiz?Benim hayallerim yetismiyor bu insanların iyiliklerine hocam korkuyorum

    1. Aleykümselam.
      İyi insan olmak senin tercihindir. Bunun için önce bir İslam İlmihali alıp okumalısın(Ömer Nasuhi Bilmen, Saadeti Ebediye) ve bu kitaplara göre amel etmelisin. Beş vakit namazını camide kılıp iyi ve doğru insanlarla arkadaş olmalısın. Bir de bakmışsın ki o gıpta ettiğin kimselerle aynı olmuşsun.

  24. Hocam birisi geceleri uyuyamiyordum bi arkadaş ashabi kehfin isimlerini sayip ruhlarina bir fatiha oku dedi yaptim 17 saat uyudum diyor bu olabilirmi hocam

    1. O doğru değildir. Uyuyamamanın çeşitli psikolojik sebepleri vardır. Doktora gitsin tedavi olsun. Dua edecekse Allahın isimleri ile dua etsin.
      17 saat uyumak ise harama sebebiyet verir. O iş şeytanidir. 17 saat uyku ile bir kaç namaz vakitleri kaçar. Bu da şeytanın işine gelir.

  25. Selamun Aleyküm hocam
    Peygamberlerin nefisleride müslümandir günahda işlemezler.
    Bunla alakali bazi rivayetlerle alajali soru sorcam
    Efendimizin bir bayan görünce gidip kendi eşleriyle işlerini görmesi ile ilgili rivayet şimdi efendimiz o kadinlara karşi şehvet hissetmez şeytanda aklina girmez ama bu rivayetler nasil açiklanir.
    2.si bazi rivayetler görüyoruz efendimiz bayanlarla konuşmasi
    Burda efendimiz yere bakarakmi konuşuyor

    1. Aleykümselam xx.
      Peygamberimiz, “Benim nefsimi Allah Müslüman etti” buyurdu. Rasulullahın nefsi ve ona tabi olan evliyaların nefisleri de Müslümandır. Kafanı takma öyle şeylere o tür düşünceler şeytandandır.
      Kuranda ne emredildiyse Peygamberimiz ona göre hareket etmiştir.
      Kur’an namahrem kadınlarla zaruret olduğunda uygun şartlarda iş gereği konuşmayı men etmemiştir.

    2. Biliorumda rivayetlerde güzel kadin görünce kendi eşlerine giderdi ile ilgili
      Hani efendimiz şehvet duymaz şeytanda aklina girmez o güzel kadinlarla alakali ama onlari görünce kendi eşlerine gitmesini tam anliyamadim

    3. O DUYDUKLARIN İSLAM DÜŞMANLARININ SÖZLERİDİR. İNTERNETTE HER DUYDUĞUna VE OKUDUĞUNA İNAnIRSAN İMANINI KAYBEDERSİN. KUR’AN Peygamberimizin HAKKINDA (mealen), “Sen elbette yüce bir ahlak üzeresin. (Kalem/4) buyurmuşken öyle şeylere inanmak Kuran’a inanmamak olur.

    4. Hocam onu söylüyen islam düşmani değil sahabe ben şuan konuya ayrintili baktim şöyleki;
      Resulullah (s.a.m) bir kadın gördü ve hanımı Zeyneb’e gitti, işini gördü, sonra da (tekrar) sahabenin yanına döndü ve:

      ‘Kadın şeytan suretinde gelir, şeytan suretinde gider. Şayet biriniz bir kadın görürse, kendi eşine gitsin. Bu onun içindekini giderir.’ diye buyurdu.” (Müslim, Nikah, 9)
      İkinci rivayette: “Kadın şeytan suretinde gelir, şeytan suretinde gider.” manasına gelen bir ifade yoktur. (Müslim, a.y)

      Üçüncü rivayette, sadece şu bilgi vardır:

      “Resulullah’tan şunu söylerken işittim: ‘Bir kadın sizden bir kimsenin hoşuna gider ve de kalbinde yer alırsa, eşine gitsin ve onunla yatsın. Bu onun içindekini giderir.’” (Müslim, Nikah, 10)
      – Aynı ravi’nin Hz. Cabir’den yaptığı üç rivayetin bu farklı ifadeleri, hadisin bir bütün olarak sahih kabul edilse bile, bazı ifadelerin bir sehiv sonucu olabileceği ihtimalini ortaya koymaktadır.

      – Hadisin ravisi Ebu Zübeyr, birçok alim tarafından sika olarak kabul edilmiştir.

      Ancak onun zayıf bir ravi olduğunu söyleyenler de vardır. Bunları şöyle sırlayabiliriz: Eyyub es-Sahtiyanî, İbn Uyeyne, Ebu Hatim, Ebu Zur’a, İmam Şafii, Buhari, Şu’be (bk. İbn Hacer, Tehzib,9/440-443).

      – Bununla beraber, Hz. Peygamber (asm), bu çok önemli bir konuda, canlı bir örnek olsun diye böyle bir şey yapmış ise, bu husus, elbette onun -Allah tarafından “en yüksek bir ahlak üzere olduğu” (Kalem, 68/4) bildirilen o erişilmez, eşsiz yüksek ahlakını zedeleyen bir boyutunun olduğunu düşünmek asla mümkün değildir.

    5. Biz hadisler yanlıştır demedik olayları kafirlerin veya münafıkların yada aklı eksiklerin çarpıttığını söylemek istedik.
      Allahu Teala buyurdu ki (mealen):
      – “(Rasulüm!) Mümin erkeklere, gözlerini (harama) dikmemelerini, ırzlarını da korumalarını söyle. Çünkü bu, kendileri için daha temiz bir davranıştır. Şüphesiz Allah, onların yapmakta olduklarından haberdardır.” (Nur/30)
      – “Emrolunduğun gibi doğru ol!” (Hud/112)
      Bu ayetlerin muhatabı olan bir Peygamberin harama bakması veya kalbinden bir kadının güzelliğini geçirmesi nasıl düşünülebilir.?!
      O Rasulullah ki, hanımlarından bazen günlerce ayrı kaldığı olmuştur.

      Hepimiz her gün her yerde istemesek de yarı çıplak binlerce kadın görüyoruz. Her kadın görmemizde eşlerimize dönmemiz ne mümkün?

      Rasulullahın bir kadını görüp de hanımına gitmesi inkarcıların veya cahillerin anladığı yanlış manaya gelmez. Rasulullah hanımına gitmek istemiştir o esnada yoluna bir kadın veya bir kaç kadın rastlamıştır. Bu olaydan öyle yanlış manalar çıkarmak Peygamberleri sıradan insanlar gibi anlamaktır. Salih bir müslüman bile başkasının eşine şehvetle bakmazken Rasulullahın öyle baktığını sanmak küfürdür.
      Bilesiniz ki, Peygamberler asla bir kadına şehvet nazarı ile bakmaz. Öylesi işler aşağılık kimselerin işidir.
      Rasulullahın kalbi bir an olsun Allahın zikrinden gafil kalmamıştır.

      Rasulullahın evinden döndükten sonra;
      – “(Namahrem) Kadın şeytan suretinde gelir, şeytan suretinde gider. Şayet biriniz (namahrem) bir kadın görürse, kendi eşine gitsin. Bu onun içindekini giderir.” (Müslim, Nikah, 9) diye buyurup bu hadisleri söylemesi,
      kendisi için değil ümmeti içindir. Bu da her kadın görülmesinde değil, şehvetin mümini galebe çalmasında hadise uygun hareket edilmesi tavsiyedir, emir değildir.

      Hadisler doğrudur fakat her kim o yorumu yaptıysa o ya zındıktır ya da çok cahildir. Varsa bir adamın profesörlük payesi onun sapkın düşünmesi ve sapkın yorum yapması onu cehaletten kurtaramaz.

    6. Hocam aslinda xxxxxxxxxxxxxx dogru yorumu yapmiş eger bu olay olmuşsa resullullah müslümanlara canli bir örnek olsun diye yapmiş yani şehvete kapilmayin eşlerinize gidin diye tabiki kendisi haşa şehvete kapilmadi

    7. Biz yanlış açıklama mı yaptık yani?
      Biz daha ayrıntılı yazdık eğer yazdıklarımızı okuduysanız. Şu ibareyi buraya tekrar yazıyorum:
      – “(Namahrem) Kadın şeytan suretinde gelir, şeytan suretinde gider. Şayet biriniz (namahrem) bir kadın görürse, kendi eşine gitsin. Bu onun içindekini giderir.” (Müslim, Nikah, 9) diye Rasulullahın buyurması ve bu hadisleri söylemesi, kendisi için değil ümmeti içindir.

      Bu da her kadın görülmesinde değil, şehvetin mümini galebe çalmasında hadise uygun hareket edilmesi tavsiyedir, emir değildir.

  26. Hayırlı günler. Benim 2,5 aylık bebeğim var. Hiç birşey yokken birden aklıma acaba bebeğim Doğumdan sonra hastane de karışmış olabilir mi diye düşünceler gelmeye başladı. Bu düşünceler gelmeden önce de nikah konusunda aşırı vesveseye kapılmıştım. Bu durumu anneme anlattım annem bebeğin karışmasının mümkün olmadığını Doğumu beklerken gelen hemşireye Doğum oldu mu diye sorduklarını ve bebeğin yukarı bebek gözlem odasına çıktığını ve onlara da sizde hemen çıkın dediğini söylemiş ve onlarda hemen yukarı çıkmışlar ve bebeği camdan görmüşler ama ben işte ya bebek karıştıysa diye sürekli içimde ki sesle kavga ediyorum. Annem sen zaten bu düşünce gelmeden önce nikah konusunda vesvese yapıyordun şimdi o bitti bu başladı şeytana uyma öyle bişey olmaz özelde Doğum yaptın ve tek odada Doğum yaptın zaten Doğum olduktan sonra bebeğin bileğine anne bilgileri Doğum saati bilgileri yazan bileklik takılıyor dedi. Annemler bebek gözlem odasına gittiklerinde hemşire bebekle ilgilenirken fotoğraflarını çekmişler. Orada da kolunda bebeğin bileklik var ama tabi ne yazıldığı okunmuyor. Kendi kendime de diyorum sonuçta kolunda bileklik var ve o bilekliğe göre bebeği bana getirdiler yoksa bileklikte yazmasa nasıl Benim olduğumu anlayıp getirsinler ki diye kendi kendime mantıklı açıklamalar yapıyorum. Bu açıklamalar beni rahatlatıyor ama bir süre sonra içime yine ya karıştırdılarsa diye düşünceler geliyor. Bu durumu hastanedeki doktorumla da konuştum. O da siz size özel bi oda da Doğum yapıyorsunuz ve odanızın Kapısı kapalı Doğum olduktan sonra da bebeğe bileklik takıyoruz bu durumda karışması mümkün değil bebeğin kolundan bileklik çıkarılıp başka bir bebeğe takılırsa ancak olur ve öyle bişeyde olmayacağına göre boşuna evham yaptığımı bide sen normal Doğum yaptın dedi. Evet normal Doğum yaptım hatta bebeği gördüm ama o anının etkisiyle mi bilmiyorum ama şu an bebeği Doğum anında yüzünü hatırlamaya çalışıyorum ama hatırlamıyorum yüzünü. Ama Benim aklımda ki düşünceler bu seferde ya bana ve bebeğime başka Doğum yapan insanın bilekliği yanlışlıkla takıldıysa diye düşünceler geliyor ya da bebekte başka isim yazıyorsa diye ama başka isim yazsa bana getirmezler diyorum ama ya yanlışlıkla getirdilerse haberlerde görüyoruz diyorum. resimlerde ikimizde de bileklik olduğu gözüküyor ama ne yazıldığı gözükmüyor tabi diyorum keşke Doğumdan sonra ne yazıyor baksaydım diyorum ama o zaman aklımda böyle bişey olmadığı ve 2,5 ay öncesine kadar da bu düşünceler hiç aklımın ucundan bile geçmediği için bakmak aklıma bile gelmedi. Üstelik şu an bebeğimi bana benzetiyorlar. Diyorum bak bana da benziyor öyle olsa benzemez de diyorum ama ikna olmuyorum. Bu konuyu eşime bahsettim o öyle bişeyin olmadığını söylüyor o zaman her Doğum yapanın bebeği karışabilir herkes sen gibi hiç düşünmüyor. Çok takıntılı ve vesveseli olduğum için ona saçma geliyor bu durum ve DNA testi yaptıralım dediğim de ona verecek param yok sende ki bu durum geçer diyor. Bende çok üsteleyemedim. Annemde benim bu konuda şeytana uyduğumu ve onu dinlememem gerektiğini boşuna kafama taktığımı saçmaladığını söylüyor. Sizce ben bu konuda vesvese mi yapıyorum?

    1. Hayırlı günler Naz hanım.
      Ben şimdi size her ne desem siz yine vesvese yapacaksınız. Çünkü siz anladığım kadarıyla aşırı evhamlı bir hanımsınız.
      Doğum yaptığınız şartlar göz önünde bulundurulursa çocuğunuzun karışması mümkün değildir. Hem niçin size ait olmayan bir çocuğu size versinler ki?
      DNA testi abartıldığı gibi çok para tutmaz. En doğrusu DNA testi yaptırıp bir ömür boyu çekeceğiniz evham ızdırabından kurtulunuz.

  27. Selamun Aleyküm cennetle alakali birşeyler sormak isterim.
    1)Cennette mesela efendimizle türkçe konuşabilirmiyim.
    2)Birde belki cennette milyarlarca kişi olcak efendimizle görüşmek istesek o kadar kişi bianda nasil olcak sıra felanmi olcak nede olsa içimizde sıkıntı diye bişi olmucak kaldircak Allah onu.
    3.Saçma olabilir Ama Cennette futbol oynama veya futbol izleme arzum olsa yerine gelirmi
    4.Şuanki teknolojiden birşey cennette olurmu Tv Telefon veya spor aletleri gibi gibi
    5) Hocam zahid bizi tan eyleme adli musiki alevi deyişimidir
    Birde bu şarkida herhangi birsakinca varmidir

    1. Aleykümselam.
      1- Cennette ayrı dil olmayacak cennet ehli tek dil konuşacaktır.
      2- Cennette sıra ve sıkıntı olmayacak. Rasulullah ile görüşmek istenildiği an görüşülecek.
      3- Cennette saçma sapan işler ve oyunlar olmayacak.
      4- Şu andaki teknoloji cenntin teknolojisi yanında çok ilkel kalacaktır.
      5-
      Zahid bizi tan eyleme (abid bizi kötüleme)
      Hak ismin okur dilimiz,
      Sakın efsane söyleme
      Hazrete varır yolumuz.
      Sayılmayız parmak ile,
      Tükenmeyiz kırmak ile.
      Taşramızdan sormak ile,
      Kimse bilmez ahvalimiz.
      Erenlerin çoktur yolu,
      Cümlesine dedik beli.
      Gören bizi sanır deli,
      Usludan yeğdir delimiz.
      Muhy-i sana ola himmet,
      Aşık ise cana minnet.
      Cümle alemlere rahmet,
      Saçar şu yoksul elimiz

      Bu sözler Muhyi mahlasında bir dervişe aittir. Bunda küfür alameti yok bilakis bu sözler bir dervişe aittir.

    2. Hocam sorularlaislamiyete baktimda cennette türkce konuşmak istiyen konuşacak deniyor.
      Hocam oraya farkli bi hocami bakiyo anlamadim

    3. Cennette konuşulacak dil arapça ve arapça dışı dillerin karışımı olacaktır. Ona takılmayınız orada yeni bir dil öğrenmeyeceğiz her ana dilinden daha güzel ve rahat koşacak cennet dilini.
      Orası da bizimdir. Cevap almak istiyorsanız verdiğim linke mesaj olarak sorunuzu yazınız.

  28. Hocam nur suresi 61.Ayet için
    Kadinla erkek beraber ayni yerde yemek yiyebilirmi.
    Biliyoruzki dinimizde Şehvet mahrem gibi konular önemli ama bu ayni masada yemek yeme olayimi tam anlamadim.ordada şehvet olabilir en doğru hukum Allahindir tabi ama siz bilgilendirirmisiniz?
    ***
    Hocam Tarikatlarda islamin hak olduğunun delilidir sözünü biraz geniş açarmiyiz.
    Ben biraz biliyorum ordaki kalpte oluşan şeyler ama kafir burda nasil ikna olur karşı olarak meditasyon çakra gibi şeyler sunabilir

  29. Bir savaşta Medineli bir Müslüman’la birlikte müşrik birinin peşine düştük. Müşrik yakalanacağını anlayınca, hemen Kelime-i Tevhid’i okudu. Bunun üzerine Müslüman arkadaşım, onu öldürmekten vazgeçti. Ben ise, “o, canını kurtarmak için Müslüman oldu” diye düşünüp onu öldürdüm.

    Dönüşte Rasulullah (sav)’a durumu bildirdik. Bunun üzerine Hz. Peygamber (sav), öfkeli bir halde:

    “Ey Üsâme! Demek sen onu Lâ ilâhe illâllah dedikten sonra öldürdün? Diyerek; bu sözü sürekli tekrarladı. O kadar çok tekrarladı ki ben, o günden önce Müslüman olmamış olmayı temenni etmeye başladım.”[35].

    Hocam adam burda muhammedun resulullah dememesine rağmen o canini kurtarmak için müslüman oldu ifadesini nasil açiklariz.
    2.olaraksa efendimizin sinirlenmesi bu puta tapanin Allaha iman etmesine rağmen müslüman olmasina bir söz kalmişken öldürülmesidr dimi?

    1. O adam henüz imanın ayrıntılarını bilmediği için icmali olarak iman etmiştir. Yoksa Mekke’nin fethinde “la ilahe illallah” deyip kasıtlı olarak “Muhammedun Rasulullah” demeyen Ebu Süfyan’ın imanını kabul etmemiş, o da kelime-i şehadeti tam olarak söyledikten sonra Rasulullah “şimdi imanın tamam oldu” buyurmuştur.
      Dinler Arası Diyalogculara bu kıssadan almaları gereken önemli mesajlar vardır.

  30. Selamun Aleyküm hocam.
    Hocam Ben üniversite eğitimi görmekteyim bölümüm belki sokaklarda görmüşsünüzdür aletlerle ölçüm felan yaparlar işte o.
    Benim dedemgilin harfiyat şirketi var ve onlarin çaliştiği haritacilar var ben üniversiteyi bittiğimde işim kesin gibi tabi Allah bilir ama bu yerlere bi nevi torpille girsem hükmü nedir?

    Çakma ilahiyatçilar var bilirsiniz
    Yine bi tanesi peygamberimiz namazi yahudilerden öğrendi onlardada vardi tarzi konuşuyor.
    Cübbeli ahmet hoca buna cevap verdi onuda izledimde sizinde yorumunuzu alabilirmiyim
    Yahudilerdede namaz vardi ama bu çakma ilahiyatci ruku secde felanda vardi diyor cubbeli hoca ruku secde felan yoktu diyor.

    1. Aleykümselam. Torpil yapmak adam kayırmacılıktır, asla doğru değildir. Hükmü Kul hakkına girmektir.
      Hak ederek girmeye çalış.
      Peygamberimiz namazı yahudilerden öğrendi diyen kimse ya müslüman değildir ya da çok cahildir. Peygamberimiz İsladan evvel atası İbrahim ve İsmail peygamberlerin dini olan hanif dini üzere ibadet ediyordu. Kendisine peygamberlik geldikten sonra miraçta beş vakit namaz farz oldu. Cebrail (a.s.) ona tahareti, abdest almayı tatbiki olarak gösterdi. Rasulullah da namazı ümmetine tatbiki olarak öğretti.
      Başta Hz. Adem olmak üzre diğer peygamberlerde ve Yahudilik ve hıristiyanlarda da namaz vardı. Ama herbirisi farklı idi.
      Nakledilidiğine göre yahudilikte namaz şu şekilde idi:
      Yahudilik’te, ibadete başlamadan önce eli takdis edilmiş suya daldırarak veya bileğe kadar yıkayarak bir nevi abdest alınır. Ayrıca gerekli durumlarda vücudu tamamen suya daldırmak veya yıkanmak suretiyle gusledilir. İbadetler günlük, haftalık ve yıllık olarak ferdî veya cemaat halinde icra edilmektedir. Günlük ibadet; evde ferdî yahut mâbedde cemaat halinde, sabah, öğleden sonra ve güneş battıktan sonra dua etmekten ibarettir. Tanrı’nın huzurunda başın örtülmesi gerektiği için diğer vakitlerden farklı olarak sabah duasında “dua atkısı” örtülmekte, ayrıca sol pazuya ve alna Tevrat’ın Çıkış ve Tesniye bölümlerinden bazı kısımların yazılı bulunduğu muska şeklinde “dua kayışı” takılmaktadır. Dua sırasında doğu tarafına, Kudüs’e dönülür, ayaklar bitişik olarak ayakta durulur, eller semaya doğru uzatılır, baş öne eğili vaziyette huşû içinde Tanrı’ya yakarılır. Dua eden kişi şükür ve tâzim esnasında rükûa varır ve dua okuyarak kalkar, üç adım geri giderek sağa sola eğilir. Bu şekliyle günlük ibadet, Müslümanların namaz ibadetine benzemektedir. [1]

      [1] Küçük, Abdurrahman, “İbadet” TDV İslam Ansikl., İst., 1999, XIX, 239.

      Görüldüğü gibi onların namazları bizimkine pek de benzememektedir.

  31. Aleykümselam.
    Peygamberimizin (aleyhissalatü vesselam), “La ilahe illallah” diyen cennet girecektir” buyurması öyle birisinin doğrudan cennete gireceği anlamına gelmiyor. Burada kast edilen mana şudur:
    Birincisi; amentünün şartlarını kabul edipte “La ilahe illallah” diyen birisi hiç amel etmeden ölse doğrudan cennete girer.
    İkincisi: Ancak, o kelimeyi söyleyen ve inanan fakat hiç amel etmemiş bir kimse sevap günahları tartıldığında günahları ağır basarsa cehennemde uzun süre azab gördükten sonra cennete gireceği ittifakla bildirilmiştir.

  32. Selamun Aleyküm.
    Kişi mesela müslüman bir eşle evlendiğinde mesela eşi elfazi küfr islese nikah duscek yenilemek lazim.
    Benim sorum kişi ehli kitaptan biriyle evlense o ehli kitaptan olan zaten inanci küfr ozaman ne olcak

    1. Aleykümselam.
      Onunla Müslüman olmadan evlenmemeli. İslamın ilk dönemlerinde öylesi evlilikler oluyordu. Lakin artık müslümanların sayısı çoğaldığı için o zaruret kalktı.

  33. Hocam said nursi
    Kur’ani günlerin 4 saatten elli bin seneye kadar şümulü vardır demiş bunu nerden biliyo bi hadisde felanmi belirtilmiş yoksa keşiflemi biliyo
    2.olarak said nursi hakkindaki dusunceniz

    1. Kuran da ve hadislerde bazı süreçler belirtilir. Bunlar kıyamette geçecek zaman ve diğerler süreçler hakkındadır.
      Saidi Nursi efendi de Kuran ve hadislerden çıkardığı anlamlara dayanarak söylemiştir .
      Saidi Nursi efendi son devrin kelam alimlerindendir. İmani konularda eserler yazmıştır. Onun talebeleri kendisini abartarak anlatmışlardır. Eserleri İngilizceye, ve diğer yabancı dillere çevrilmesine karşın halen günümüz Türkçesine çevrilmemesi de bir taasuptan ibarettir.

    2. Hocam türkçe bir surü risalenur kitaplari var sizin çevrilmediği dediğiniz hangisi anlamadim.

      2.sorumda farkli
      Islam alimlerinin kerametlerini saklama nedenleri nelerdir.
      Yine said nursiden örnek vericem said nursi kendisinde görülen kerametlerin sadece 2 tanesinin kitapa yazilmasina izin vermiş saklama sebepleri nedir

    3. Ne demek istediğim sanırım tam olarak anlaşılamadı. Sadi-i Nursi efendinin eserleri eski Türkçedir. Yani Osmanlıcadır. Günümüzün Türkçesi ile konuşan yeni nesil gençler eski Türkçenin % 50’sini ancak anlayabiliyorlar. Demek istedim günümüz Türkçesine güncelleştirilmesi elzemdir.
      İslam alimleri kerametlerini saklamalarının sebebi; riya veya kendini beğenme gibi durumların olmaması için önemlidir.

    4. Hocam yanliş duşunceleri var bu yüzden çevrilmiyor manasindami söylüyorsunuz yoksa çevrilsinki insanlar faydalansin manasindami

    5. İmani konularda çok yararlı şeyler yazmış merhum. Eserler günümüz Türkçesine uyarlanırsa daha çok insan yararlanır düşüncesindeyim. Lakin talebeleri taasup ve korku içindeler. Merhumun eserleri günümüz Türkçesine tercüme çevrilirse daha az okunacağı evhamındalar.

Bir yanıt yazın