İslam dergisi web sitesi soru cevap sayfasında fıkıh, itikat, tasavvuf, tefsir, sünnet gibi çeşitli İslami konularda sorularınızı iletebilirsiniz. Dini konulardaki sorular uygun görüldüğü takdirde bu sayfada yayınlanmakta ve cevaplandırılmaktadır.
Aşağıdaki formu kullanarak İslami konularda (fıkıh, itikat, sünnet, tefsir, tasavvuf, ilmihal gibi) sorularınızı gönderebilirsiniz.
Sayın hocam xxxxxxxxxxxxx hoca sellemehüllah imam gazali rahimehüllahın ihyayı ulumiddin adlı eserinde mevzu hadisin çokca olduğunu söylüyor. Tacettini subki , ıraki , ibnül esir vs. hafızların mevzu olduğunu söylediğini naklettim diyor.
E… B…. S…. ve onun kaynak naklettiği İbn-i Esir gibi kimseler bidat ehlidir.
Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e Mîrâc’da üç şey ikrâm edildi.
Müslim’de rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte şöyle buyrulur:
“Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e (Mîrâc’da) üç şey verildi: Beş vakit namaz, Bakara Sûresi’nin sonu ve ümmetinden şirke düşmeyenlere büyük günahlarının affedildiği haberi…” (Müslim, Îman, 279)
Şirke düşmeyenlerin büyük günahlarının af edilmesini şerh edermisiniz muhterem hocam
Şirke düşmeyenlerin büyük günahlarının af edilmesi, Allah onlara tevbe nasip eder Allah da onları affeder.
peki hojam bilmeden istemeden sirke dusmus olanlar da affolur mu?
Bilmeden istemden şirke düşenler her gün abdest alırken her defada şu duayı söylerse affedilir:
“Âmentü billâhi ve bimâ câe min ındillahi ve bimâ câe ınde rasûlillah.” bunun Türkçesini de söyleyebilirsiniz: “Ben Allah’ın varlığına ve birliğine inandım ve O’nun katından Rasuli ile bize her ne gönderildi ise tasdik ettim.”
Yani ag3imi3a burnumu3a su weririken her seferinde mi yoksa abdest almadan onje mi?
ALLAH SI3DEN DE RA3I OLSUN HOJAm IYI KI WARSINI3
Abdest alırken ellerinizi yıkamaya başladığınız anda o duayı okumaya başlarsınız.
Allah sizlerden de razı olsun Neslihan Hanım. Takdirlerinize teşekkür ederim.
Hocam,
Nefs-i mutmainne makamındaki zâtlar nefsin hiçbir kusuruna sahip değil midir? Yoksa nefslerinde birtakım kusurlardan eserler olsa da olaylar karşısında bu kusurları bastırabilme kabiliyetleri mi vardır? Mesela içinde hâlâ öfke, kibir, riya gibi kalbi hastalıklar olsa da bunları bastırıp dışarı çıkmalarını mı engellerler yoksa bu hastalıklardan hiçbir kırıntı kalmamış mıdır?
Nefis, mutmeinne makamında Allah’ın isimlerinden bir ismin nurani tecellisi ile karşılaştığında şaşkına döner o nuru ilahinin güzelliği karşısında Müslüman olur, mest olur, hayran olur, aşık olur divane olur. Artık onun içinde hiç bir kötülük kalmaz sadece kulluğun beşeri hataları sadır eder ki o da günah olmayan şeylerdir.
Hocam kulluğun beşeri hataları derken kastedilen nelerdir? Örnekler verir misiniz?
Günah sayılmayan hatalar.
selamun aleykum hojam kandilimi3 kutlu olsun !hojam duyun hediyesi olarak bi3e ba3i yakinlarimi3 kujuk haywan biblolari hediye etti ben de onlari kiler gibi bir yere kaldirdim ewimde oyle seyler istemiyorum onlari atsam mi yoksa ba3i komsularim bahjelerine sus koyuyor onlara mi hediye etsem bilemedim?
Aleykümselam Neslihan Hanım. Onları atınız.
ALLAH SI3DEN RA3I OLSUN HOJAm!BEN O BIBLOLARI çOKTAN ATIJAKTIm AmA ANNEm BAGIRIP çAGIRIYOR ATmAYJAKSIN DIYE .ANLATIYORUm SAKINJALI OLDUGUNU AmA ONLAR BOYLE SEYLERI UmURSAmIYORLAR HATTA BENLE DALGA GEJIYORLAR. ANNEm DIN KONUSUNDA HEm BILGISI3 AmA OGRETmEYE JALISTIGImDA DA BENI KUJUmSER ANLATmA BANA DIYE BENI KESER BAGIRIR KIRAR!DURUm BOYLE OLUNJA BENIm ANNEmE KARSI SAYIGIm 3EDELENIYOR .BOYLE HISSETmEm GUNAH mI HOJAm BEN DIINImI çOOOOOK SEWIYIRUm ONLAR BOYLE DAWRANINJA BEN DE ONLARA KI3IYORUm!AJABA BEN YANLIS mIYIm?NASIL DAWRANmAm GEREKI BU DURUmDA?
HAKKINI3I HELAL EDIN HOJAm
TESEKURLER
Neslihan Hanım sizin gibi, Müslüman olmayan bir ülkede yaşayan imanlı kimseler, kış ortasında açan bahar çiçekleri gibidir. Gerek aileniz ve gerekse orada yaşayan diğer Müslümanlar uzun süre kafirlerin arasında yaşadıkları için İslam’dan uzak kaldılar. Allahu teala sizden razı olsun ve aile fertlerinize hidayet versin.
Siz evinizdeki o putları annenize göstermeden kaldırınız daha sonra da atarsınız. Onun kızmasına da aldırmayınız ve ona dua ediniz. Onu azarlamayınız. Onu kırmadan ona dinimizi güzellikle anlatınız. Yalnızken anlatırsanız daha verimli olur.
Allah’a emanet olunuz Allah yardımcınız olsun.
Selamün aleyküm hayırlı cumalar hayırlı kandiller hocam rüyada secdede ağlayarak dua etmek ne anlama geliyor yorumlar mısınız? Dua ile ..
Seçil hanım rüyalarınızı dergimizin Facebook sayfasını beğendikten sonra oraya mesaj olarak yazınız. Buradan yorum yapmayı kaldırdık.
Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür. Adem o gün yaratıldı o gün Cennete konuldu o gün Cennet’ten çıkarıldı. O günde bir saat vardır ki; Müslüman bir kul o saati namaz kılarak denk getirir ve o anda Allah’tan her ne hayır dilerse Allah o isteğini ona hemen verir. Hocam Cuma günü bütün gün dua etsek İnşaAllah o duaların kabul olduğu vakiti yakalaya bilir miyiz ?
İnşallah yakalarsınız.
Miraç kandiliniz mübarek olsun hocam . Hocam Esma-ül Hüsna okursak İnşaAllah şifa bulur muyuz ve Miraç gecesi edilen dualar kabul olur mu ?
Sizin de Miraç geceniz mübarek olsun. Dua etmeden önce bir abdest alınız iki rekat namaz kıldıktan sonra günahlarınıza tevbe ediniz. Sonra dua ediniz. Tabi esmaül hüsna ile dua edilirse kabulü daha çabuk olur inşallah.
Hocam kandil icin yarın yani cuma günü oruç tutmayı düsünüyorum , bildiğime göre tek olarak cuma günü tutulmuyor o yüzden ctesi de tutmayı düsünüyorum. Ancak ctesi tutmakta bir sakınca var mı bilmiyorum , bana doğrusunu izah edebilir misiniz?
Yarın oruç tutarsanız cumartesi günü de tutmanız gerekir. Allah kabul etsin.
Muhterem hocam mişkatül mesabih okuyorum burada Hz. Muaz r.a ölümünden arş titrediği fakat kabrin onu çok sıktığı yazılı. Allah’ın salih kuluna kabir neden böyle davransın. Bunun hikmeti nedir?
Sahabeler malum evliyaullahın en üstünleridir. Kabrin onları sıkması ifadesi, kabir azabı olarak algılanmamalıdır.
Onların cennet bahçelerine gireceğine dair hadisler vardır. Onların kabirleri onlarca dünya genişliğindedir. Ona rağmen kabrin onları sıkmasındaki mana, hesabın nasıl geçeceği sıkıntısıdır.
Sanırım anlaşılmıştır.
Şu şiirde akaid açısından bir sıkıntı var mıdır hocam?
Ak saçlı başını alıp eline,
Kara hülyalara dal anneciğim!
O titrek kalbini bahtın yeline,
Bir ince tüy gibi sal anneciğim!
Sanma bir gün geçer bu karanlıklar,
Gecenin ardında yine gece var;
Çocuklar hıçkırır, anneler ağlar,
Yaşlı gözlerinle kal anneciğim!
Gözlerinde aksi bir derin hiçin,
Kanadın yayılmış çırpınmak için;
Bu kış yolculuk var, diyorsa için,
Beni de beraber al anneciğim!..
“Gözlerinde aksi bir derin hiçin,” mısrası sıkıntılıdır. Zira bu mısra inançsızlığı da ima edebilir, ölümün nişanı düştüğünü ve sağlığına kavuşmaktan ümidini kestiği manası da ima edebilir.
Bu şiiri Necip Fazıl’ın şiirleri arasında gördüm. Size danışmak istedim. Bu şiiri bir yerde kullanmak istiyordum ama işin içinden çıkamadım.
Necip Fazıl bilinçli Müslüman ve büyük insandır. O şiirdeki vurgu onun iman konusunda şüphede kalmasından değil, ölüm anındaki bir annenin gireceği ahvale atfen yazmış olmalı.
1- Hocam o zaman itikat açısından şiirde problem yok diyebilir miyiz?
2-Son dizede “beni de yanına al anneciğim” derken anne ile beraber kendi ölümünü temenni etmek de bir sıkıntı oluşturur mu?
Şiir Necip Fazıl’ın ise kötü mana aramamak lazım. Çünkü şiirdeki sözler muğlaktır. Ne tarafa çekseniz o tarafa gidecek türdendir. Bu durumda şiiri yazanın itikadi durumu devreye girer.
İçimizi rahatlattınız hocam sağolunuz
Siz de sağ olunuz Buğra.
* Ümmü varaka annemiz kadınlara ve çocuklara namaz kıldırdığı rivayeti var . Bunun hikmeti
nedir? İmam azama göre mekruh değil midir hocam. Sahabe radıyallahü anhüm bu şekilde neden hareket etmiştir…
* Hz. Ömer radıyallahü anh efendimiz niçin teravih namazına bidat demiştir?
* Allah-u Zülcelal Buyuruyor
”Sen Olmasaydın ben Bu Alemi Yaratmazdım” hocam bu kutsi hadis midir yoksa mevzu mudur hocam…
* Kadınların talim amacı ile kız çocuklarına namaz kıldırması caizdir.
* İmamı Azama göre mekruh olan kadının kadınlara imam olmasıdır.
* Hz. Ömer teravih namazına bidat dememiştir o uydurma haberdir. Teravih namazını bizzat Rasulullah (s.a.v.) efendimiz kıldırmıştır.
* “Levlake lema halaktül-eflake” hadisi kutsidir. Ancak mezhepsiz sefil selefiyeciler buna mevdu derler. Güneş balçıkla sıvanmaz. Zira bu hadisi “Ey rasulüm seni ancak; alemlere rahmet olarak gönderdik.” ayeti teyit eder.
Hocam ümmü varaka radıyallahü anha validemizin erkek ve bayan kölelerine namaz kıldırdığı rivayetleri var
O rivayetler sahih değildir. Zira şer’an kadının erkeğin önünde namaz kıldırması haramdır.
Biz mezhep İmamlarımızın senetlerine bakarız. Zira en sağlam nakilleri onlar yapmıştır.
* Bir kimse, Kuddüs, Kayyum ve Rahman gibi Allah-u Zülcelal’e mahsus olan isimleri mahlukata takarsa kafir olur. Bu akaid metni nasıl şerh edilir.
* Yemeğe tuz ile başlamak sünnettir. Bu hangi tuzdur hocam ve sünnet şekli nasıldır?
* Hocam islam hukukunda hanımın nafaka alması iddeti bitene kadar mıdır? Çocuklar anne de kalıyor ise anne de meslek sahibi değil ev hanımı eski eşi çocuklarının babası evlatlarının masraflarını karşılamak zorunda mıdır?
* Bain talak ve rici talak hangi hallerde oluşur
* Bu ve diğer İlahi isimlerin başlarına “Abd” eklemek lazım. Aksi durumda bu isimlerin başına El takısı konursa şirk olur. Misal “Er-Rahmân” gibi.. El takısı koymadan sadece “Rahman” olarak isim koymak da caiz değildir.
* Tuz tuzdur. Kaya tuzu, vs.
* İslam hukukunda çocuk sütten sonra babaya verilir. Süt emdiği süre içinde ise, çocuğun nafakası anneye ödenir.
* Talak hakkında bilgi için tıklayınız:
http://www.islamdergisi.com/fikih/bosama-hakkinda-bilgi/
Tıpta çaresi olmayan bir şey için yani imkansız için dua edilmeli midir ? Yoksa dua imkansız şeyler için edilmez mi ?
Tıpta imkanlı veya imkansız bir hastalık olsun, her halükarda dua edilmelidir.
Kur’an tefsirlerine bakınız. Orada yeterli açıklamalar vardır.
Türkiye de deniz kenarı iller de tatil yapmak caiz midir ?
Harama sebebiyet vereceği için caiz değildir. Uygun yerler bulunursa bir beis yoktur.
Et ürünleri için Gimdes, Tse, GGV, Helalder gibi sertifika kuruluşlarının verdiği Helal sertifikalara güvenebilirmiyiz hocam ?
SORU: “Et ürünleri için Gimdes, Tse, GGV, Helalder gibi sertifika kuruluşlarının verdiği Helal sertifikalara güvenebilir miyiz hocam ?”
CEVAP: Araştırınız. İslami şartlara uygun kesiliyorsa güvenebilirsiniz.
selamun alekum hojam!1’ji sorum:eskiden mu3iyin dinimi3je yerini jok iyi bilmiyordum we okul 3amanlarimda sarki yarismalari oluyordu we ben de katiliyordum we ka3ananlara oduller weriliyordu yani bir miktar para benim ka3anmisligim oldu bir kaj defa we yillar onje ben bu parayi annem we babama werdim!annem de ben ewlenirken benim duyun masraflarim ijin kullandi!simdi ben bilmeden haram para ka3anmisim nasil hareket etmem gereki?towbe ettim ama bu parayla alinan esyalr da haram oluyormus simdi butun bu esyalari atmalimiyim?
2’ji sorum:mu3ik okulunda okudugum ijin ewde piano gerekli idi we piano alindi malesef ben simdi bu pianoyu ewde istemiyorum onu satmak dogru mu yoksa onu da atmalimiyim?ya da satmam jai3 ise onun parasi haram mi helal mi?simdiden tesekkurler
* O eşyaları atmayınız. Onların bedeli kadar fakir fukaraya veya hayır kurumlarına elinize geçtikçe sadaka veriniz.
* O aleti de satınız parasını hayır kurumlarına veriniz.
hojam ya sadakayla kapatama3sam?okadar durumumu3 yok ben o elbiselerle nama3 kiliyorum nama3im kabul olurmu gejerli olur mu?
Sizin durumunuz farklıdır. Hırsızlık ve gasp ile alınan bir elbisede namaz kılınmaz sizin satın aldığınız elbisede kılınabilir. Sadaka ile bir an anda borcunuzu kapatamazsanız elinize para geçtiğinde azar azar vererek yıllar içine yayarak borcunuzu kapatırsınız..
Selamün Aleyküm Hocam . Türbe de edilen dua yani evliya kabirlerinde edilen dua daha mı faziletlidir onları vesile ederek istenir mi ? Hastaları sadaka ile tedavi etmelimiyiz ?
Aleykümselam Rıdvan.
Dua etmek için illa da bir türbeye gitmek şart değildir. Evliyaları ve Enbiyaları vesile edebilirsiniz caizdir.
Hastaları tedavi için önce tıbbı müdahale ve dua lazım olmazsa duaya devam edilir.
Sayın hocam erkek için kot pantolun giymenin yada kumaş pantolon giymenin hükmü nedir.
Sevetyn kısmı çok dar olmamak üzere caizdir.
Hocam eski diyanet işleri başkanı Ali bardakoğlu ehli sünnet bir alim midir?
Hakkında fazla bilgimiz yoktur.
* Selamün aleyküm hocam; Köle olan kadınlar kocalarından çocuk doğurunca oğlu annesinin efendisi mi oluyor. Bu konuyu açıklar mısınız lütfen
Aleykümselam.
Çocuk hiç bir zaman annesinin efendisi olamaz. Aksi halde “Anne ve babana öf bile deme” mealindeki ayet ile, “Cennet annelerin ayağı altındadır” hadisine ters düşer.
Hocam miraç gecesinin ve gündüzünün namazı diye sünnette bir namaz var mıdır?
Miraç gecesi ve gündüzü diye bir namaz yoktur. Bu niyetle kılınırsa bidat olur. O günde ve gecede kaza orucunuz varsa onu tutabilirsiniz. Kaza namazı borcunuz varsa o gecenin ve gündüzünde kaza namazı kılarsınız. Yoksa nafile kılarsınız.
Selamun aleykum hocam. Yine sizi rahtsız edicem. Bir sorum olacak ama birazda edebe mugayir. Hakkınızı şimdiden helal edin. Küfür sözleri ile alakalı bir kitap okuyordum. Burada küfrün çeşitleri arasında istihlal bahsine geldi. Ve şeytan hemen aklıma geçmişde söylediğim bir sözü getirdi. Demişdim ki (Allah afvetsin ) Eğer ************ caiz olsaydı yaklaşırdım gibi bir şey söyledim. Bu söz Allah muhafaza küfre götürür mü? Şu şeytanın işine bak on saniye önceki şeyi hatırlatmaz on sene önceki şeyi hatırlatır. Cevabınızı bekliyorum. Kusura bakmayın. Allaha emanet olun.
Aleykümselam Bilal Efendi.
O söz de küfür tehlikesi vardır ama kesin küfürdür diyemeyiz. Siz yine de tövbe edip nikah tazeletiniz.
Hocam cevabınız için teşekkürler. Vesvese ile ilgili Muhsin hocamla çok konuşamadık size sorsam cevaplar mısınız? Hüseyin Aşık http://arifankitapevi.com/Kuefuer-Soezler-islam-Kanunundan-Secilmis-Meseleler.xhtml bir şahısın elfazı küfür adlı kitabını okuyorum buradaki bir mevzuyu anlamadım yazsam açıklar mısınız?
“Bir Adam,şu kimse şu hastalıktan ölür demiş olsa kafir olur. Çünkü o kimsenin o hastalıktan ölüp ölmeyeceğini Allah bilir.Muhit Bezzaziye.” Bu cümle sanki tahmin niyetine kullanılıyor gibi günümüzde. Bir açıklama yapar mısınız?
“Bir Adam, şu kimse şu hastalıktan ölür demiş olsa kafir olur. Çünkü o kimsenin o hastalıktan ölüp ölmeyeceğini Allah bilir. (Muhit Bezzaziye.)”
Bu adam Allah bilir ki, bu hastalıktan ölebilir demek lazım. Kesin konuşmakta küfür tehlikesi vardır.
SELAmUN ALEYKUm HOJAm!bi3leri bilgilendirdyini3 ijin si3lere tesekur ederi3!benim sorum su:bi3e kotuluk yapanlari kendi agailemi3e esimi3e anlatmak giybet mi?we ikinji sorum:bi3 Bulgaristanda yasiyoru3 we malesef burda emeklerde bile supeli “E” kodlu maddelerden war!bi3 burda ekmek yememelimiyi3?
Aleykümselam Neslihan Hanım.
1. Zulüm edenlerin kötülüklerini anlatmak gıybet olmaz.
2. E kodu olan her şey kötü değildir yeter ki, içeriğinde domuz yağı ve alkol olmasın.
Türkiye’de de E kodlu bir çok ürün vardır ama içeriklerinde domuz yağı ve alkol olanları kullanmayız.
* Bir kimse kıbleyi bilmiyor ve çevresindekilere sorup onların belittiği yönde namaza duruyor. Onların gösterdiği yönün yanlış oldugunu da uzun zaman sonra ögreniyor. Kıldıgı yönle ögrendiği yön arasında yaklaşık kırk derecelik bir açı var. Daha önceden kıldığı namazların tekrar iadesi gerekir mi yoksa namazları olmuş mudur?
* Saat takmak sünnet midir bidat mıdır, hükmü nedir?
* Her ne kadar namazları kabul edilse de, o namazları kaza etmek daha efdaldir.
* Saat takmak adette bidattir ki hiç bir sakıncası yoktur. Haram olan ibadette bidattir. İtikatda bidat ise küfürdür.
HOCAM EBUL HASAN EN NEDVİNİN KİTABINDA HZ. ADEM VE HZ. HAVVA İÇİN GÜNAH İŞLEDİ CENNETTEN ÇIKARILDI İFADESİ VAR. PEYGAMBERLER MASUMDUR O GÜNAH DEĞİL ZELLE DEĞİL MİDİR?
Ebul Hasan En-Nedvi Hindistanlıdır. Mısırlı reformcu yazar Seyit kutupla ünsiyeti mevcut olup reformist bir yazardır. Onun kitaplarında bu ve bunun benzeri çirkin sözler eksik değildir.
Peygamberler elbette ki ismet sıfatına sahiptir onlar masumdur. Bunun aksini söylemek küfür alametidir.
Hocam resmi nikahta 1 erkek 1 bayan şahit oluyor dinen 2 olması gerekiyor bayanın, bu durumda nikah geçerli olur mu
Bayan iki olmalı, erkek bir ise. Gerçi orada bulunan kalabalıkların hepsi şahit sayılır illa da imza atması şart değildir.
Hocam,
1)Nefs-i mutmeinne makamında olanlar hiç günah işlemez mi? İşlerse hangi tür günahlara düşerler? Örneklerle açıklarsanız daha iyi bilgi sahibi olurum inşallah.
Nefs-i mutmeninne makamında olan müminler asla nefisleri için bir şeye buğz etmezler. Kızdıkları zaman ancak Allah için kızarlar. Onların ahlakı peygamber ahlakı gibi güzeldir. Onlarda kötü huy yoktur. (Hased, Kin, kibir riya, dünya muhabbeti, alaycılık(mümini aşağılamak gibi). Büyük ve küçük günahları işlemezler. Ancak bazen sehven mekruh şeyler yapabilirler.
Peki hocam,
kişi nefy ispat zikrine gelmeden, örneğin letaif veya kalp zikri aşamasındayken bile velayet makamına ulaşabilir mi? Ulaşırsa otomatikman zikri de artma ihtiyacı duyar mı yoksa zikri normal sayısında ve seyrinde devam edip kendi vuslat makamına ulaşmış olabilir mi?
Ruh yolu turûkunda letaif ve kalp zikrinin kendine mahsus sayılarda zikri vardır. Onu sufinin bağlı olduğu mürşidi belirler. Letaif zikri sufinin istidadına ve gayretine bağlı olarak az veya çok zikir ile bitirildikten sonra nefy-i isbat zikri başlar. Lefaif zikri ile nefy-i isbat mertebesinde ki perdeler kaldırılamaz. O aşamada en yararlı olan zikir, “Lâ ilâhe illallâh” zikridir. Vuslata ancak onunla yaklaşılır.
Nefs-i radiye ve mardiye makamlarına ulaşmak için medrese ilmi şart mıdır? Kişi farz olan ilimleri bilip uyguladıktan sonra da bu makamlara ulaşabilir mi? (Yani hafızlık, arapça gramer bilgileri, tefsir, usul-i fıkıh gibi ilimleri bilmese de bu makamlara çıkabilir mi?)
Nefs-i radıye ve merdiye derecelerine ulaşmak için;
1- ehli sünnet itikadını öğrenmek,
2- elfazı küfür meselelerini bilmek ve
3- ilmihal bilgilerini öğrenmek ve
4- kamil ve mükemmil gerçek bir mürşide intisap etmek ve
5- bildiğin ile ihlaslı bir şekilde amel edip Allah’a çok yalvarmak gerek.
Hafızlık, Arapça bilmek ve sair ilimlerle uğraşmakla vuslata ulaşılamaz.
* Mezuniyet Töreninde Cübbe ve Kep Giymek Caiz midir ?
* Kolay sinirlenen ve sinirlendiği olayın tesirinden çıkamayan bir kardeşimize öneriniz ne olur?
Giymemek daha doğrusudur.
Kolay sinirlenen ve sinirlendiği olayın tesirinden çıkamayan bir kardeşimize öneriniz ne olur?
CEVAP:
Namazlarını kılsın ilim ve zikirle meşgul olsun. Sinirleneceği ortamlara girmesin.
* hiçbir şeyin kesin olmadığı yolu seviyorum
* nefes almamı sağlayan başka bir günsün
Sözleri küfür mü?
SORU:
* hiçbir şeyin kesin olmadığı yolu seviyorum
* nefes almamı sağlayan başka bir günsün
Sözleri küfür mü?
CEVAP: Birinci soruda eğer o sözden kast edilen dini inanç ise Küfürdür.
Kişinin ikinci sözle ne kast ettiğine bakmak lazımdır.
hojam bir sorum daha war yiyejeklerdeki E kodlu urunler artik ekmekte bile war bu maddelerden ba3i hojalar kesidinlikle sakinilmali derken diyerleri yiyejekte supeye yer yoktur diyor naapijagimi3i sasirdik yardimji olursani3 sewinirim!simdiden tesekkurler
JEWABINI2I BEKLIYIRUm HOJAm
Cevabınız yazıldı hanımefendi.
Onları kullana bilirisiniz hiç bir mahzuru yoktur. Asetik alkolü kimyasal değişime uğratarak yapılan bazı şeyler alkol değildir.
Şarap içmek haramadır sirke helaldir. Sirke şarabın kimyasal değişiminden yapılmaktadır ona alkol diyebilir miyiz?
ALLAH RA3I OLSUN HOJAm
AmA HOJAm bensadeje alkolle deisime ugrayanlari sormadim benim sordugum E471;E472;E473;E475;E476;E420 maddelerin bulundugu urunler?
Neslihan Hanım sizin sorduğunuz E471;E472;E473;E475;E476;E420 maddelerin bulundugu urunlerin içinde alkol ve domuz yağı yoksa caizdir.
iste bu urunlerin kendilerinden supe duymami3 gerektiyi ya3iyor internette!ben de ondan korkuyorum ya supeliseyler yediysek diye hojam?si3i fa3la mesgu ettiyim ijin joooook o3ur dilerim!
O ürünlerin üzerinde alkol yoktur domuz yağı yoktur sözleri yazıyor ve TSL damgalı ve Müslüman firmaların ürettiği gıda maddeleri ise alabilirsiniz. Gayri müslim menşeili firmaların ürettiği gıda maddelerini almayınız.
selamun aleykum hojam o3ur dileyerek soruyorum kadinlar hayi3 halinde iken ruyalanirsa gusul etmeli gerekir mi?
Aleykümselam Neslihan Hanım.
Evet o durumda kadınlara da gusül gerekir.
TESEKURLER
Nefes almamı sağlayan baş bir günsün sözü küfür mü hocam ?
Bu sorunuz anlaşılmadı lütfen düzelterek yazınız.
Bu hayat ölümden daha beter. Yada bazı olaylar ölümden daha beter demek küfür mü?
Küfür alameti var denilen sözlere kesin küfür hükmümü verilir ?
Bu hayat ölümden daha beter. Yada bazı olaylar ölümden daha beter demek küfür mü?
CEVAP: Hayır küfür değil. Müminin ahiret yaşamı için o söz doğrudur bile.
Hocam Seher vakti Ezan ile Kamer arası dualar Ret olunmaz mı ? Peygamber Efendimiz (S.a.v) bu konuda bir çok hadisi var mı?
Seher vakti ezan ile kamer(ay) arası diye bir deyim de yoktur öyle bir hadise de rastlamadım.
“Ezan ile kamet arasında yapılan dua reddedilmez.”
Ebû Dâvûd, Salât 35; Tirmizî, Salât 158
İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Resulullah, Mirac gecesinde zaman ve mekân dairesinden çıktı. Ezel ile ebedi, “bir an” olarak buldu. Başlangıcı ve sonu bir noktada birleşmiş gördü. Cennete gidecekleri Cennette gördü. (1/283) Zaman ve mekan dairesinde çıkınca ezel ve ebed bir anda vücutlu şekilde mevcut mudur hocam ?
“Ezan ile kamet arasında yapılan dualar reddolunmaz” hadisinin anlamı; şartlara uygun yapılan dualar reddolunmaz demektir.
İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
SORU: “Resulullah, Mirac gecesinde zaman ve mekân dairesinden çıktı. Ezel ile ebedi, “bir an” olarak buldu. Başlangıcı ve sonu bir noktada birleşmiş gördü. Cennete gidecekleri Cennette gördü. (1/283) Zaman ve mekan dairesinde çıkınca ezel ve ebed bir anda vücutlu şekilde mevcut mudur hocam ?”
CEVAP: O ifadeyi anlatmaya güç yetmez yaşamak lazım.
selamun aleykum benim sorum-keske hafif koku surmek gunah olmasaydi demek insani kufre dusurur mu simdiye kadar islediyim butun gu3el amellerim bosa mi gitti ?joook u3uluyorum!
Aleykümselam Neslihan Hanım. “Keşke hafif koku sürmek günah olmasaydı” sözü küfür olmaz. Çünkü koku sürmek günah değildir. Ancak; “Keşke sokağa çıkarken hafif koku sürünmek günah olmasaydı” demek küfür alametidir.
ALLAH RA3I OLSUN SI3DEN TESEKKUR EDERIm.
HOJAm KUFUR ALAmETIDIR DEmISSINI3 YANI BUTUN IBADETLER BOSA mI GIDER?
YANI AG3ImI3DAN BA3EN ISTEmEYEREK KASTEN OLmADAN KUFUR KELImESI çIKINJA BUTUN GU3EL AmELLERImI3 BOSA GIDERSE BI3 NAAPARI3?RABBIm BI3I AFFETSIN INSALLAH!TOWBE ETTIKTEN SONRA BILE YAPTIGImI3 IBADETLER BOSA GIDER mI YOKSA GERI GELIR mI?SImDIDEN TESEKKURLER.
Allah sizlerden de razı olsun Neslihan Hanım.
“Küfür alameti” derken “kesin küfürdür” demiyoruz. Küfür olur da olmayabilir de. Küfür olursa tevbe edince ibadetleri geri verilir ama ibadetlerin sevabı boşa gider.
Ağızdan istemeden sürçü lisan ile küfür veya şirk sözü çıkarsa küfür olmaz. Küfür ve şirk cehalet ile veya kasten olursa küfür ve şirk olur.